tweede dag van de 15e Heuvelland wandel4daagse 2002
tweede dag van de 15e Heuvelland wandel4daagse 2002
overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 15e Heuvelland wandelvierdaagse 2002

Tweede wandeldag Heuvelland vierdaagse, vrijdag 9 augustus 2002
heuvelland4daagse_stikker_2002_dag2 Het was deze dag al iets later geworden met starten. Maar half acht was nog een redelijke tijd. We liepen eerst een eindje door het dorp Berg alvorens de bossen te betreden. Hier zat een lange en steile helling in. We liepen heer zeer rustig af. Wandelaars die gewend zijn om in dit gebied te lopen waren in een mum van tijd achter ons. Onderaan de helling volgde een asfaltweg naar de Geulhemmermolen, een watermolen. We staken de Geul hier over. Na een natuurgebied liepen we langs de Geul onder de A79-snelweg door. We kwamen uit op een regionale verkeersweg tussen Meerssen en Valkenburg en volgden deze tot na de spoorlijn. Toen we aan kwamen lopen bij de spoorwegovergang gingen de spoorwegbomen net omhoog. Een bromfietser, die van de andere kant kwam, reed met vrij hoge snelheid op de wachtende wandelaars in. Deze konden maar ternauwernood opzij springen. Over een graspad langs de spoorlijn bereikten we Meerssen. Door het wat latere startten was het natte gras al aardig platgetrapt. Basiliek te Meersen Even gingen we van het parkoers af en bezochten de grote Basiliek van Meerssen. Ondanks het vroege uur was de kerk open. Na het openen van de buitendeur kwamen we in een portaaltje waarna de volgende deur automatisch openging. We staken er nog een devotielichtje (kaarsje) aan. Daarna liepen we weer terug naar het parkoers. Door het Proostdijpark bereikten we de eerste rustpost te Meerssen op 5,8 km.
Door een buitenwijk van Meerssen bereikten we bosgebied Hoogveld. Hier liepen we over leuke smalle bospaden. Bij Kasen staken we in twee etappes de A2-snelweg over. Bij café Bergrust raasde het verkeer langs. Nu betraden we het Buunderbos en kwamen daarbij langs de Kruisberg. Eenmaal was er in het Buunderbos een zeer steile helling waar tegen een trappenpad was gesitueerd. Hier was de enige file van het parkoers. We kwamen vlak langs het centrum van Geulle aan de Maas. Hier liepen we even van de route af en kochten in een supermarkt een pak melk. Het was inmiddels half elf geworden en tijd voor de eerste helft van onze lunch. Daarna liepen we verder naar buurtschap Moorveld voor onze tweede controlepost op 13,78 km.
Nu zetten we koers naar Elsloo. We kwamen bij een tunnel onder een spoorlijn. Deze was verdiept aangelegd. Door de tunnel stroomde ook een beekje. De tunnel was zeker 50 meter lang en niet verlicht. Tussen het voetpad en het beekje was geen hekwerkje. Voor mensen met verminderd gezichtvermogen was dit een gevaarlijke doorgang, In de kasteeltuin van Elsloo werden foto's gemaakt van een bruidstel. Op de parkeerplaats van kasteel Elsloo stond een luxe Rolls Roys met chauffeur. Verderop was een controle annex rustpost op 19,47 km. Door de bossen van Elsloo werd de terugtocht aanvaard. We liepen veel over smalle paden langs bosranden en door de bossen. We staken bij Kasen over dezelfde bruggen de A2-snelweg over. We kregen uitzicht op vliegveld Maastricht-Aken Airport. Meerssen Op 24,47 km was een rustpost in buurtschap Moorveld. En op 31,85 km was nog een rustpost in Meerssen. Via een uitloper van het gehucht Waterval zetten we koers naar de Raarberg. Nadat het al enige keren licht had geregend kregen we hier de eerste korte, maar pittige bui te verwerken. Doordat er bijna geen wind stond viel de regen vrij loodrecht naar beneden en kon goed door een paraplu worden afgeschermd. Later klaarde het weer op en kwamen we langs kasteel Chateau 'l Érmitage, bekend van het TV programma Big Diet. Bij Houthem liepen we onder de A79 snelweg door. Daarna betraden we natuurpark Ingendael. Dit grenst aan kasteel Hotel en Restaurant Chateau St. Gerlach. Door de regenval was het hier blubberig en modderig.
Kasteel Sint Gerlach (Joseph Corneli Allée, Houthem-Sint Gerlach, gelegen in het Ingendael). Dit kasteel vindt zijn oorsprong omstreeks 1155. Ridder Gerlachus vestigde zich hier als kluizenaar. Het kasteel is grondig gerestaureerd en verbouwd tot een vijf-sterrenhotel/appartementencomplex met restaurant-, congres- en vergaderfaciliteiten, een overdekt zwembad en Kneipp-kuurbad faciliteiten.
heuvelland4daagse_stikker_2002 We staken weer eens de Geul over. Daarna volgde nog een laatste klim. De totale dagafstand bedroeg 40,65 km. Op weg naar ons overnachtingadres, camping Schoonbron bij Schin op Geul, werden we overvallen door een wolkbreuk. We zaten gelukkig in de auto. Bij de camping aangekomen bleven we nog 15 minuten in de auto zitten alvorens de bui was opgehouden en we redelijk droog de auto konden verlaten.
Schin op Geul werd al in 958 genoemd als behorende tot de abdij van Meerssen. In 1281 werd Valkenburg afgesplitst van Schin op Geul. Wanneer het gebied verheven werd tot een eigen Heerlijkheid is niet bekend. Wel werd de heerlijkheid in 1557 door Philips II verpand en later verkocht. Het vormde sinds die tijd een groot leen in het land van Valkenburg. Officieel behoorde Schin op Geul tot 1715 aan de koning van Spanje, waarna het overging naar de Duitse keizer. In 1785 werd het bij Staats Valkenburg gevoegd en werd het onderdeel van de Nederlanden. Als Heren worden vermeld: van Strijthagen, van Breijl, van Tzevel, de Groot, Hoen van Cartils en tenslotte Hoen-Neufchateu in 1782.
Het IVV-nummer was 10906.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg