Terug naar de homepage van Henri Floor Lentetocht vanuit Beek in het Montferland

Startlokatie wandeltocht Op zaterdag 4 en zondag 5 mei 2002 organiseerde de wandelsportvereniging "Beek" haar lentetocht vanuit Beek. Allereerst was het voor ons een kunst om uit te vinden waar Beek lag. Het was niet het Beek bij Nijmegen en ook niet Beek in Zuid Limburg. Het was de plaats Beek in de gemeente Bergh in het Montferland. Dus in de Achterhoek in de provincie Gelderland. Met de trein reden we eerst naar Didam. Na een telefoontje naar het startgebouw werden we opgehaald. We bleken deze dag de enige te zijn die gehaald en gebracht werden van en naar NS-Didam.
Het totale aantal inwoners van de gemeente Bergh bedraagt per 1 januari 2002: 18.373. Hoofdkern: de stad 's-Heerenberg (8.055 inwoners). Kerkdorpen: Zeddam (2.565), Beek (2.227), Kilder (1.479), Stokkum (1.201), Braamt (990), Azewijn (697) en Lengel (404). Kleine kernen: Loerbeek (482), Wijnbergen (ged.) (175) en Vethuizen (98).
't Peeske't Peeske

Beek is onder andere bekend om 't Peeske. Generaties lang is deze prachtige plek bezocht door vele families in de regio. Het is de startplek van vele wandelaars en sporters elke zondagmorgen. Een bron zorgt ervoor dat er een klein meertje is ontstaan.
De start was vanuit het 3 sterren hotel 't Heuveltje. Wij kozen voor het 40 km parkoers. De tocht liep overwegend door de Berghse bossen. Op ruim een km van de start (in vogelvlucht) was een verzorgingspost ingericht. Hier kwamen we tweemaal langs. De eerste keer was dat op 13,7 km. In deze eerste 14 km voerde de route in zuid-oostelijke richting. Daarbij kwamen we langs de 77½ meter hoge Rijsberg. Verder voerde het parkoers door bosgebied Montferland en het Zeddammerbos.
De tweede verzorgingspost was op 28 km. In deze tweede 14 km lus liepen we in noord-oostelijke richting. Daarbij kwamen we door bosgebied Hettenheuvel. Buiten het bosgebied kwamen we langs recreatiegebied Stroombroek. Via een camping in buurtschap Braamt liepen we tot de rand van Zeddam. Hier zagen we een molen en een kerktoren.
In de laatste 12 km liepen we in zuidelijke richting. Daarbij liepen we door het Zonderbos en langs de 84,6 meter hoge Hulzenberg. In buurtschap Stokkum, dat bij 's Heerenberg ligt, kwamen we nog langs een Maria-kapel.
De tocht was redelijk goed gemarkeerd. Ondersteunende pijlen ontbraken vaak, maar op de afslagen was steeds een pijl aanwezig. Er was een parkoersbeschrijving. Heel goed vonden we ook dat de organisatie op verschillende plaatsen zelfgemaakte straatnaambordjes had opgehangen, die ook in de parkoersbeschrijving waren vermeld.
Deze tocht is beslist de moeite waard om vaker gelopen te worden. Er was deze dag regen voorspeld, waardoor de opkomst op zaterdag 4 mei wat tegenviel. Er deden over alle afstanden gerekend 163 man mee. Daarvan liep minder dan 10% het 40 km parkoers.

Henri Floor & Coos Verburg
naar de top van deze pagina Terug naar de homepage van Henri Floor