Vorig Euraudax verslag Volgend Euraudax verslag Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Viering van ons 15 jarig huwelijksfeest

Dit is het wapen van Veenendaal. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag wapen van Veenendaal

Op woensdag 3 oktober 2001 organiseerde Euraudax een wandeltocht van 25 km vanuit Veenendaal.
Midden in Nederland, tussen Heuvelrug en Veluwe en aan de rand van de Randstad, ligt Veenendaal. Van oorsprong een klein dorp dat met name vanaf 1960 is uitgegroeid tot een stad van ongeveer 60.000 inwoners, 2.000 bedrijven en zo'n 500 moderne winkelbedrijven. Velen zullen zich Veenendaal herinneren uit de aardrijkskunde boekjes en dan met name om de tabaks- en textielindrustrie. Tot in de zestiger jaren bepaalden dan ook enorme fabrieksgebouwen het beeld in Veenendaal. In die zestiger jaren voltrok zich langzaam maar zeker een transformatie van de bedrijvigheid en vooral de laatste tien jaar is er veel ontwikkeld op het gebied van produktie, handel, maar ook sport en recratie. Inmiddels is de, uit het aardrijkskunde bekende, tabaks- en textielindustrie vrijwel geheel verhuisd naar het geschiedenisboekje. Slechts in historisch museum "Het Kleine Veenloo" aan de markt kunnen nog herinneringen aan vroeger jaren worden opgehaald. Veenendaal heeft plaats ingeruimd voor nijvere handel, hightech industrie, sport en recreatie. Folklore kent Veenedaal met jaarlijks terugkerende "Bijenmarkt" welke in juli wordt gehouden en ook de in september gehouden "Lampegietersavond" is een druk bezocht stukje folklore.
De start was vanuit café sporthal west. Deze startakkomodatie lag op 50 meter afstand van NS station Veenendaal-West. In de directe omgeving was ook ruime parkeergelegenheid. De starttijd was om 11.00 uur gepland. Maar we vertrokken met 5 minuten vertraging omdat er even voor 11 uur nog een trein aankwam met wandelaars. Het was deze dag een mooie zonnige dag met een maximum temperatuur van 18°. Tot 9.00 uur 's-ochtends had het weliswaar geregend, maar daarna was het mooi weer. In de daaraan voorafgaande nacht en dag had het flink geregend, waardoor menig wandelaar twijfelde of hij wel zou gaan. De weersvoorspelling was echter goed geweest.
Na de start liepen we eerst door buitenwijken. Heel even liepen we door een weilandgebied om vervolgens de bossen in te duiken. En daar kwamen we eigenlijk alleen maar uit voor een grote rust. Want ook de twee wagenrusten waren fraai in de bossen gelegen. Het parcours voerde globaal door de bossen aan de noord-oost kant van de Utrechtse Heuvelrug. Ook dwaalden we lange tijd door bosgebied de Amerongse Berg. Dit is vrij heuvellig. Ook waren er talrijke boomwortels waar goed opgelet moest worden. Verder zagen we talrijke paddestoelen, waaronder een rode paddestoel met witte stippen. Maar ook een sponsachtige paddesteol zagen we. In het centrum van Amerongen was de grote rust in het dorpshuis. In Amerongen kwamen we nog langs kasteel Amerongen, de grote Andrieskerk, de koningin Wilhelmina boom en het stadhuis.
Kasteel Amerongen is gesticht in 1286. De eerste bezitters waren Borre en Diederik van Amerongen. Later ook Floris V. Er hebben vele familie-oorlogen gewoed rond deze ridderhofstad. Op 21 februari 1673 liet de hertog van Luxemburg de burcht volstouwen met takkenbossen; een klein vuurtje en binnen 10 minuten stond het kasteel in vuur en vlam. Rond 1900 werd het kasteel herbouwd.
De St. Andrieskerk met een grotendeels laatgotisch schip uit de 15e eeuw ligt aan De Hof, een schilderachtig plein dat omringd wordt door lindebomen. De 16e eeuwse toren is 48 meter hoog en is gebouwd naar het voorbeeld van de Dom van Utrecht. In het koor wapenborden en de graftombe van Goert van Reede van Amerongen en zijn vrouw Geertruid van Nijenrode, die van de verbondenheid met het kasteel getuigen.
Na de grote rust doken we weer de bossen in. Opnieuw liepen we weer heuveltje op en heuveltje af. Deze tocht was internationaal vanwege de deelname van twee Duitsers. De ene kwam uit de omgeving van Bonn en de andere uit de omgeving van Hannover. Onder de 61 deelnemers waren ook enige OLAT leden. Bij de start was er nog een toespraakje. Daarbij hadden ze het over een echtpaar dat deze dag 15 jaar getrouwd waren. Dat waren ondergetekenden. We kregen een bloemetje aangeboven, dat we wel bij de start konden achterlaten tot na de finish. Bij de finish werd een deelnemer in het zonnetje gezet. Dit ter gelegenheid van het behalen van de 1000 km Schelp. Dit was de haast overbekende Constant Dedel. Hij had in Euraudax verband zoveel 25 km en 50 km Euraudax tochten gelopen, dat het totaal van 1000 km was bereikt.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg