Terug naar de homepage van Henri Floor 5e Gerrit Maarseveen tocht te Doorn

Dit is het wapen van Doorn. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 22 september 2001 besloten wij eens een 25 km wandeltocht te lopen, omdat er een tocht dicht bij huis werd georganiseerd. Ook omdat we nog een beetje moesten uitrusten van onze wandelvakantie. In 17 dagen hadden we 375 km afgelegd in het heuvelachtige Duitsland met een rugzak van ± 14 kg.
De start van deze tocht was vanuit de kantine van camping De Bonte Vlucht. Deze camping was gelegen in Doorn, tegen de gemeentegrens van Leersum aan. Vrij snel na de start bevonden we ons dan ook in de gemeente Leersum. Wij hadden verwacht dat het een tocht door de bossen zou worden en veel over smalle bospaden zouden lopen. We kwamen bedrogen uit. Na een halve km lopen passeerden ons een wagentje van de organisatie waarin mensen zaten die de bepijling controleerden. Daarbij kregen we al het bange voorgevoel dat de tocht voornamelijk over brede wegen zou voeren.
De eerste 12 km van de tocht voerde voornamelijk over asfaltwegen. Daardoor kwamen we nu op wegen die we amper kenden. We kwamen langs huize Nimmerrust en in de tuin stond een molentje met twee kaboutertjes en een rijtuigje getrokken door twee paarden van steen. Verderop hadden we fraai uitzicht op kasteel Broekhuizen. Het kasteel weerspiegelde in de vijver. Daarna liepen we langs de zuidrand van Leersum. Hier konden we de afwisselende tuinen aan onze linkerhand bewonderen. En aan onze rechterhand hadden we uitzicht op een gras- en weidegebied. Bij boerderij "Op de Hoekjes" liepen we de Amerongerdijk op. Verderop sloegen we af. Door het Kollandse bos bereikten we Rijndijk. De routebeschrijving gaf hier abusievelijk Lekdijk aan. We moesten hier eigenlijk ruim 1½ km de dijk volgen. Langs deze dijk ligt geen apart fiets of voetpad en het is dan goed opletten geblazen voor verkeer dat hier nogal eens hard wil rijden.
Dit is het wapen van Amerongen. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Na 100 meter liep naar rechts een pad dat door de Amerongse Bovenpolder loopt. We besloten hier van de officiële route af te gaan en fraai door de Amerongse Bovenpolder te lopen. Dit pad hadden we dit jaar nog niet gelopen en het was mijn vurige wens om dit toch éénmaal per jaar te doen. Dat kwam dus mooi uit. Het pad door de polder was wel langer dan de officiële route, maar dat hadden we er wel voor over. Het parkoers hier is overwegend van gras en er grazen hier koeien. Ook waren er diverse overstapjes waarbij het dan erg modderig was. Dat deed ons dan weer denken aan de wintertochten van WS78 of OLAT. We kwamen bij kasteel Amerongen uit en hier pakten we de officiële route weer op. In het centrum van Amerongen troffen we twee wandelaars die met een hodometer (meetwiel) de Euraudaxtocht van 3 oktober 2001 aan het opmeten waren. Het parkoers was al wel met een fietsteller opgemeten, maar ze hadden nu een nauwkeuriger meetwiel te pakken kunnen krijgen.
kasteel Amerongen Op 11 km was een rustmogelijkheid in restaurant Buitenlust te Amerongen. Wij liepen hier door om even verderop bij een supermarkt wat te kopen. We verlieten Amerongen weer en zetten nu koers naar kasteel Zuylestein. We staken de verkeersweg van Leersum naar Amerongen over en dwaalden nu door het Zuilensteinsebos. Ons pad steeg tot 50 meter hoogte. Via Hoog Leersum zetten we nu koers in de richting van het Leersumse Veld. Bij een klaphek stond een man van de organisatie die een plattegrond in kleur uitdeelde van het Leersumse Veld en Natuurgebied Breeveen. Hij wees naar een schuur een km verder met de mededeling dat daar de markering weer werd opgepakt. De kortste weg daar naartoe was 1 km, maar voor de parkoersbeschrijving was hier 3 km voor uitgetrokken. Omdat wij hier heel goed bekend zijn, maakten wij een grote lus langs de Leersumse plassen en liepen daarbij wel 4 km in plaats van de uitgetrokken 3 km.
We hadden echter wel de indruk dat het gros van de wandelaars de minimale afstand van 1 km liepen. De uitgedeelde plattegrond was namelijk zelfs voor ervaren kaartlezers moeilijk te gebruiken, mede omdat er onjuiste aanwijzingen op de uitgedeelde plattegrond stonden. Door de bossen van Maarn werd de finish bereikt. We waren 5½ uur onderweg geweest. Het was, na een lange periode van regen, een hele mooie dag geworden met flink wat zonneschijn met een maximum temperatuur van 17°.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg