3e dag van de Apeldoornse vierdaagse Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 4e dag van de Apeldoornse vierdaagse

medaille in Apeldoorn van de 50 km De laatste wandeldag mochten we, zoals gebruikelijk, een half uur eerder starten, dus om 6 uur. We verlieten Apeldoorn in zuidelijke richting en kruisten onder andere de Winkeweijertspreng. Daarna kwamen we nog door de Methusalemweg. Via Altena, een oud deel van Ugchelen, verlieten we de bebouwing. In het begin van het bos Bruggelen was op 8 km een verzorgingspost. Daarna dwaalden we opnieuw lange tijd door de bossen van Bruggelen overgaand in Het Leesten. We beklommen de ruim 57 meter hoge Bakenberg. Hier lag het graf van boer de Vries. Van het graf zelf was niets meer te zien. Wel van de omheining. Even later sloegen we langs een vennetje af. Talrijke malen liepen we over paden waar ook huifkarreen mochten komen. Wij zagen echter geen huifkar rijden. Dwalend door het Spelderholt en de bossen van het Liederbos bereikten we op 17½ km vakantieoord Lierderholt. Hier was de officiële grote rust. Wij liepen door naar de naastgelegen camping, waar wij in een trekkershut overnachtten.
Hoenderloo 't Dorpshuus Verder liepen we naar het 80 meter hoge plateau Schenkenshul. Vanaf het heideveld hadden we een fraai uitzicht op de omgeving. We liepen om Bungalowpark Miggelenberg heen en kwamen toen bij de Jongenshuizen van de Stichting Hoenderloo. Op 24 km was een grote rust in Hoenderloo. Wij aten soep in het plaatselijke dorpshuis. Daarbij mochten we één melodietje horen van de fanfare. Net voorbij de rust konden we bij de Heldringkerk te Hoenderloo maar liefst vier verschillende stempels van deze kerk in ons wandelboekje (laten) plaatsen of meekrijgen op een apart papiertje.
Er zijn in Hoenderloo twee witte kerkjes. Eén hervormde- en één gereformeerde kerk. Om nu onderscheid te maken tussen de twee kerken wordt het gereformeerde kerkje het witte kerkje genoemd. Het hervormde kerkje wordt de kerk op de bult genoemd.
We verlieten Hoenderloo over de Weikamperweg. Aan deze weg staan grote, luxe en dure woonhuizen.
Op 31 km was de samenkomst met het 20 km parkoers. Dat was op een panoramapunt. Hier zaten dan ook vele wandelaars. Na een heideveld stond in een bocht een picknikbank. Hier installeerden zich net drie blinde wandelaars en een begeleidster, allen uit Zwolle. Ik zei tegen hen dat ik in de Apeldoornse krant een stukje over hen had gelezen. Zij vertelden dat anderen het stuk aan hen hadden voorgelezen. Een groepje wandelaars passeerde ons bij die piknikbank. Eén van de wandelaars zong een liedje. In zijn hand had hij een ballon in de vorm van een hamer. En op de ballon stond: "de man met de hamer". Op 32½ km bereikten we de laatste verzorgingspost van deze dag en tevens van deze vierdaagse. Deze verzorgingspost was dezelfde als de eerste op deze dag.
Daarna voerde het pad niet zoals gebruikelijk langs de Koppelsprengen. Staatsbosbeheer had hiervoor geen toestemming verleend. Een beetje was dat wel te begrijpen, want er zijn altijd wel wandelaars die een plastic zakje of een bananenschil of een (leeg) blikje fris in de spreng gooien. En zoals gebruikelijk hebben 99 % van de wandelaars te lijden over acties van eenlingen. Langs een papierfabriek en de Hanepermolen bereikten we Ugchelen. De voorspelde regen voor deze dag liet zich nu ook gelden. Tot ongeveer 13.30 uur was het droog gebleven. De totale afstand bedroeg 40,9 km.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg