Terug naar de homepage van Henri Floor Alternatieve tocht vanwege de MKZ-crisis

Dit is het wapen van Driebergen. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 31 maart 2001 hadden wij een 50 km wandeltocht willen lopen, die door Euraudax Schaarsbergen zou worden georganiseerd. Maar op 30 maart werden alle vergunningen ingetrokken vanwege de MKZ-crisis. Omdat Coos grootse plannen had voor het weekend van 7 en 8 april, namelijk een 150 km van Euraudax te Ouderghem bij Brussel te lopen, werd overhaast door ons een alternatieve trainings-wandeling in elkaar gezet, waarvan alleen de ondertekenaars van dit verslag de deelnemers waren. De wandeltocht had als begin- en eindpunt ons eigen huis in Driebergen.
Dit is het wapen van Darthuizen. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag We liepen naar de provinciale weg van Utrecht-Rhenen (N225). Hier volgden we het fietspad ± 22 km. Eerst kwamen we door Doorn. Even voor buurtschap Darthuizen hadden we onze eerste rust in een bushokje. Regelmatig zagen we bij wegen naar rechts borden staan met de vermelding dat wegen en landbouwgebied preventief waren afgesloten vanwege de MKZ-crisis. Daarna liepen we Leersum helemaal door naar Amerongen. Even van de roete af bezochten we café De Tram voor een tweede rustpost.
Net buiten Amerongen voerde van een parkeerplaats langs de N225 een pad, dat afgezet was met een paaltjes hek, naar een uitzichtsplatvorm over de Amerongense Bovenpolder. Omdat de Rijn ver buiten zijn oevers stond, stonden zelfs de pijlers van dit uitzichtsplatvorm onder water. We hadden een wijds uitzicht op kasteel Amerongen en de Betuwe in. We vervolgden ons pad. Voorbij het centrum van Elst was de afslag naar Tiel afgesloten. De toegangsweg naar het veer stond geheel onder water. Bij een chinees restaurant sloegen we af naar Veenendaal.
Bij één bushokje in Veenendaal hadden we opnieuw een rust. In een buitenwijk van Veenendaal hadden we een rust bij een benzinepompstation. Hier konden we tevens wat blikjes fris kopen. We liepen onder de A12-snelweg door en even later ook onder de spoorlijn Utrecht-Arnhem ter hoogte van NS- station Veenendaal De Klomp in de gemeente Ede. Daarna zetten we koers naar Renswoude, ook langs een provinciale weg en ook over een fietspad.
Voorbij het plaatselijke kasteel kwamen we langs het stadhuis en een aantal fraaie oude huizen met wit/rood gekleurde luiken. In Cafetaria 't Zwaantje hadden we een rust en lieten ons de friet en limonade goed smaken. Nu zetten we koers naar Scherpenzeel. Na het centrum met zijn fraaie kerk zetten we koers naar Woudenberg. Hier vond Coos het welletjes en besloot te stoppen. Met het openbaar vervoer overbrugde ze een afstand in vogelvlucht van ± 10 km in 1¾ uur. Ze had ongeveer 38 km afgelegd.
Ik vervolgde het parkoers. Na een weg met veel oude huizen bereikten we het centrum van Woudenberg. Buiten het centrum hadden we een rust op een bankje in een bushokje. De bushokjes waren deze dag erg favoriet. Daarna voerde onze route over de fietspaden langs de verkeerswegen die door de bossen van Landgoed Den Treek Henschoten liepen. De bospaden zelf waren ook hier allen afgezet. Voorbij restaurant De Pyramide (van Austerlitz) sloegen we af in de richting van Driebergen. Maar eerst hadden we nog een laatste rust op een bankje.
Na 11¾ uur lopen bereikten we ons huisadres. Het was de hele dag droog geweest met wel bewolking en een maximum temperatuur van 12°. Langs de weg hadden we veel afval zien liggen. Verder viel het ons op dat er best veel mooie en bezienswaardige huizen langs de kant van de weg staan. Onze favoriete wandelparkoersen volgen veelal rustige (natuur-)gebieden en dan zie je al die huizen natuurlijk niet.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg