Vorig Euraudax verslag Volgend Euraudax verslag Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor 10e Heuvelrugtocht vanuit Driebergen

Dit is het wapen van Driebergen. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 10 maart 2001 organiseerde Euraudax een wandeltocht van 50 km vanuit Driebergen. De start was vanuit de Kantine van Hockeyclub Shintey, 600 meter van NS Driebergen/Zeist. Vanaf het NS-station werd gepijld naar de start. Toen de eerste wandelaars even voor halfacht arriveerden, bleek de startaccommodatie nog niet geopend te zijn. Vijf minuten later kwam de beheerder, tezamen met zijn vrouw en twee kinderen er aan. Bij de inschrijving werd een infobulletin gegeven met daarop de tijden van de vier groten rusten. Deze duurden ieder ongeveer 25 minuten. Tussen de grote rusten in waren verder geen verzorgingsposten. De starttijd was klokslag halfnegen. De start lag in natuurgebied Beerschoten-Willinkshof.
Het landschappelijk aangelegde park Beerschoten-Willinkshof hoorde oorspronkelijk bij het buitenhuis Beerschoten dat in 1850 voor assuradeur A.C. Bouman is gebouwd.' De omringende tuin en parkbos waren een ontwerp van J.D. Zocher jr. De buitenplaats kwam na verloop van tijd in handen van J.A. Willink, een Amsterdamse bankier. Na het overlijden van Willink in 1887 kreeg de gemeente Driebergen het buiten als legaat, echter onder voorwaarde dat het huis werd afgebroken en de tuin, het park en de hertenkamp aan de overzijde van de Hoofdstraat altijd tot openbare wandelplaats zouden dienen. De Willinks hadden hun enig kind verloren en wilden blijkbaar dat met het uitsterven van deze tak van de familie Willink ook de woonstede van de familie ophield te bestaan. Na het overlijden van mevrouw Willink, kort na de dood van haar man, werd het huis afgebroken door aannemer Meerdink uit Zeist, die het voor de sloop had gekocht. Tot zijn grote verrassing bleek onder de rieten kap een compleet koperen dak te zitten. Op de plaats van het oude huis Beerschoten verrees op verzoek van de familie Willink in samenwerking met de gemeente Driebergen in 1889 een tuintempeltje. Het is een ontwerp van de Amsterdamse architect C.B. Posthumus Meyjes en vertoont enige gelijkenis met de Temple de l'Amour uit 1777 van de Franse architect Richard Mique (1728-1794) bij het 'paleisje' Trianon van Marie Antoinette te Versailles. De architect Posthumus Meyjes is waarschijnlijk door verwanten van de familie Willink aangezocht. Het neoclassicistische tempeltje is markant gelegen op een lichte verhoging omgeven door gazons. Het ronde zandstenen gebouwtje bestaat uit een vier treden hoge basis waarop acht bogen tussen pijlers aan de buitenzijde voorzien van pilasters in Ionische orde. De met leien gedekte koepel wordt bekroond door een beeld van de godin Flora.
Dit is het gemeentewapen van Maarn. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door 
de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Vandaar liepen we door landgoed Bornia, eigendom van het Utrechts Landschap. Vervolgens werd bosgebied De Maarnsche Berg bereikt. Via bosgebied 't Wijde Zicht, eigendom van Natuurmonumenten en onderdeel van de Kaapse Bossen, werd de eerste grote rust bereikt op 10,2 km in Maarn. Deze was gelegen in de kantine van voetbalvereniging SVMM (sportvereniging Maarn-Maarsbergen). Tijdens deze rust werden twee wandelaars in het zonnetje gezet. De voorzitter van Euraudax overhandigde de Gouden Arend Spelden aan mevrouw Coos Verburg en de heer Ruud v.d. Vossen. Om in aanmerking te komen voor deze bijzonder speld moet men in Euraudax verband bepaalde afstanden afgelegd hebben over een totaal van 1950 km. Door het bosgebied aan de zuidkant van Maarn werd koers gezet naar natuurreservaat het Leersumse Veld. Oorspronkelijk was de route door het Leersumse Veld gepland, maar door de MKZ (mond en Klauw Zeer) epidemie werd het parkoers anders geleid. Nu beklommen we nog even de Darthuizerberg. Dit is het gemeentewapen van Leersum. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Via een buitenwijk van Leersum werd op 19,8 km de tweede grote rust bereikt. Deze lag in de kantine van voetbalvereniging HDS op sportpark de Engelse Berg. Door het Zuylensteinsche Bos werd Amerongen bereikt. Over rustige wegen in dit dorpje werd kasteel Amerongen bereikt. We wierpen nog enige blikken op de Amerongse Bovenpolder (uiterwaardengebied van de Rijn). Langs een oude begraafplaats werd Amerongen weer verlaten. Over de flanken van de Amerongse Berg werd door bosgebied langs de noordkant van Amerongen weer koersgezet naar Leersum. Verschillende wandelaars hadden het hier moeilijk. Want een ruim één km lang bospad dat als "vals plat" begon, werd steeds steiler. Eén van de wandelaars ondersteunde een oudere wandelaar die na het hoogste punt tevreden verder liep. Dit is het wapen van Amerongen. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Enige malen hoorden we een fluitje ten teken dat fietsers ons wilden passeren. We liepen trajecten van een uitgezette ATB-route. Opnieuw kwamen we door het Zuylensteinsche Bos en troffen hier enige bronzen zuilen aan met informatie over de talrijke grafheuvels die hier liggen. In dit gebied is ook een 22 km lange tocht uitgezet die langs ongeveer 50 grafheuvels voert. Op 29,5 km was de 3e grote rust eveneens in Leersum en dezelfde als de tweede rust. Via de Donderberg met zijn Mausoleum en de Darthuizerberg werd camping De Bonte Vlucht bereikt.
De schatrijke bewoner van de buitenplaats Broekhuizen bij Leersum, Mr. Cornelis Jan van Nellesteyn liet in 1818 een familiegraftempel oprichten op de Donderberg. De toen vermaarde architect B. Ziesenis bouwde een antieke tempel, die als voorbeeld van Frans-Italiaanse empirestijl uniek is in ons land. Op een vierkant onderstuk staat de wit en geel gepleisterde Dorische tempel, die tevens als uitkijktoren dienst deed. Aan de voet is in de heuvel een kelder uitgegraven, waarin de van Nellesteyn zijn bijgezet. De laatste afstammeling die in 1905 stierf, liet al zijn goederen aan de gemeente Leersum na op voorwaarde dat het grafmonument regelmatig zou worden onderhouden.
We liepen om de camping heen en bereikten later het poortgebouw De Ruiterberg. Vervolgens voerde de tocht langs de 19 meter hoge uitkijktoren in de Kaapse Bossen naar Maarn. Hier was op 40,2 km de vierde en laatste grote rust en deze rust was dezelfde als de eerste rust. Via buitenwijken van Maarn en de landgoederen Noordhout en Bornia werd de finish bereikt. De totale afstand bedroeg 49,340 km. Tot de vierde grote rust was het vrijwel droog gebleven met enige keren lichte regen. Daarna kregen we enige buien te verwerken. Aangezien we grotendeels door bossen liepen hadden we weinig last van zijwind en dus ook weinig last van de regen, mits je een paraplu droeg. Er waren 74 deelnemers. Twee wandelaars stapten op 40 km uit omdat ze nog boodschappen moesten doen en er niet op gerekend hadden dat ze in een groep moesten lopen met een vast tempo. Euraudax is bij de KNBLO aangesloten maar Euraudax heeft het nog niet voor elkaar gekregen dat in het LWP een aparte voetnoot komt te staan waarin staat dat er in een groep wordt gelopen met een vast wandeltempo van 6 km per uur. Daardoor zijn er wandelaars die, eigenlijk onnodig, voor verrassingen komen te staan. En dat is uiteindelijk ook slechte reclame voor de KNBLO. Er lagen deze dag veel meer takken op de paden dan normaliter het geval is. Dat kwam door de ijzel die eerder dit jaar voor grote ravage in de bossen had gezorgd. Hoewel paden als eerste worden geruimd had de parkoersarchitect van deze tocht talrijke smallere paden in het parkoers opgenomen die nog niet geruimd waren.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg