tweede dag Kempische wandeldagen 2000 terug naar het overzicht van de Kempische Wandeldagen Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 17e Kempische Wandeldagen van 4 t/m 6 augustus 2000

wandelaar met stok Dit is het wapen van Geldrop.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Van 4 t/m 6 augustus 2000 werd voor de 17e keer de Kempische Wandeldagen georganiseerd vanuit Geldrop.
Het dorp Geldrop is bekend sinds 1296. Het dorp maakte deel uit van de gelijknamige heerlijkheid. Deze heerlijkheid viel officieel onder Gelre, maar was omsloten door Brabants gebied. In de loop van de 14e eeuw worden diverse pogingen ondernomen om het gebied bij Brabant te betrekken. Of dit uiteindelijk officieel gelukt is, is niet duidelijk, wel behoort het gebied sinds het begin der 15e eeuw administratief tot de Meierij van 's Hertogenbosch. De gemeente Geldrop telt ongeveer 27.000 inwoners. Sinds de vorige eeuw ontwikkelde Geldrop zich van industriegemeente (textiel en wol) tot woongemeente met eigen werkgelegenheid.

De start en tevens finish van deze driedaagse wandeltocht was vanuit sporthal De Kievit. In deze sporthal was het mogelijk om te overnachten indien je je luchtbed en slaapzak had meegenomen. Ook waren er overnachtingsmogelijkheden met tent of caravan vlak bij de start.
voorblad Kempische Wandeldagen Op vrijdag 4 augustus 2000 vertrokken wij in noordelijke richting. We volgden even het Eindhovenskanaal, gedeeltelijk aan beide kanten. Daarna sloegen we af en volgden een tijdlang het riviertje de Kleine Dommel of Rul genaamd. Uitgekomen bij de Collsche Watermolen verwisselden we de gemeente Eindhoven voor die van Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Na een kapel staken we een spoorlijn over (Eindhoven - Venlo) en doorkruisten het plaatsje Eeneind. We liepen over een smal pad tussen een snelweg en zwemplas Enode. Via een buitenwijk van Nuenen bereikten we de eerste verzorgingspost op 7,7 km.
Na een korte rust vervolgden we ons pad. Op het grondgebied van Nuenen, wat vroeger werd aangeduid met Beekstraatsche Akkers stonden nu veel nieuwbouwhuizen. Ze zagen er uit als huizen van boven de 7 ton. Langs de westkant van de Papenvoortsche Heide dwaalden we door bosgebied naar de gemeente Helmond. We staken de Gerwensche weg over en liepen om het Witven. Op korte afstand ligt het Kromven, maar dat zouden we pas op de terugweg aandoen. Nu zetten we koers naar het grote natuurgebied Kamerven. Weliswaar was maar één ven duidelijk te zien en de rest leek meer op gras of heide. Na het Hoolven bereikten we de 2e verzorgingspost op 16,0 km.
Via bosgebied Ruweeuwsels werd bij buurtschap Achterbosch het Wilhelminakanaal bereikt. Ditmaal staken we het kanaal over en volgden deze tot vlak voor Lieshout. We zagen nog net een paar wieken van korenmolen De Leest. Opnieuw staken we het Wilhelminakanaal over. In het bosgebied Molenheide was een nieuw parkoers uitgezet. Het was hier goed opletten geblazen. We kregen hier 11 korte trajecten achter elkaar aangeboden met tussenafstanden van 10 - 90 meter. Even liepen we door de gemeente Aarle-Rixtel. Teruggekeerd in de gemeente Helmond dwaalden we nu door bosgebied Geeneindsche Heide. Daarbij liepen we langs het Kikkerven, het Wasven en het al eerder aangekondigde Kromven. Na de samenvoeging met het 25 km parkoers was op 24,9 km de grote rust in de kantine van SV Stiphout Vooruit te Stiphout.
Door bosgebied Zandbergen werd de Papenvoortsche Heide weer bereikt. Na een lange zandweg langs de A67-snelweg werd deze snelweg middels een brug overgestoken. Op 30,5 km was de laatste verzorgingspost. Langs bosgebied de Refelingsche Heide werd de spoorlijn Eindhoven - Venlo bereikt. Via de Collsche Heide werd het Eindhovens kanaal bereikt. De totale afstand bedroeg deze dag 34,9 km.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg