Terug naar de homepage van Henri Floor terug naar het overzicht van de Nijmeegse wandel4daagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Drie provinciëntocht

Dit is het wapen van Nijmegen. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op vrijdag 21 juli 2000 organiseerde de KNBLO de laatste dag van de vierdaagse te Nijmegen. Nadat we om 2.45 uur waren opgestaan en de trein van 4.06 uur hadden genomen kwamen we rond 5.00 uur aan te Nijmegen. Hier volgden we gewoon de wandelaars naar de startlocatie. Daarna was het even oppassen geblazen hoe verder. Bij de Vereeniging aangekomen waren er twee “fuiken” die bestemd waren voor de legale wandelaars. Ik liep alleen vrijdag en omdat je niet voor één dag kan inschrijven, start je zo zonder meer.
Concertgebouw De Vereeniging werd in 1915 gebouwd naar een ontwerp van Oscar Leeuw.
We liepen eerst langs het St. Radboud ziekenhuis en Heyendaal. Daar sloegen we af richting Hatert. Hier staken we het Maas-Waal kanaal over. Dit eerste stuk waren er nog maar weinig verzorgingsposten, waar we over het aantal later in het parkoers niet te klagen hadden. Na 100 meter in de gemeente Wijchen te hebben gelopen betraden we de gemeente Heumen. Hier liepen we over de St. Walrickweg door het bosgebied van de Overasseltse- en Hatertse vennen naar Restaurant St. Walrick. Daarbij liepen we op korte afstand langs de ruïne St. Walrick.

Naast de ruïne staat een boom met lapjes aan de takken. Volgens een legende wijkt de koorts door een lapje in deze ‘koortsboom’ te hangen.

Daarop bereikten we het plaatsje Overasselt. Hier was eerst de splitsing met het 40 km parkoers van de Militairen, gevolgd door dat van het 30 km parkoers en tenslotte de 40 km route voor individuelen. Via de buurtschappen Ewijk en Molenhoek (niet te verwarren met Molenhoek bij Malden) bereikten we Nederasselt. Hier staken we de brug over de Maas over. We hadden de provincie Gelderland verlaten en liepen nu in de provincie Noord Brabant. Bij deze brug over de Maas bij Grave is ook een stuw. Deze is bekend van de vermeldingen bij de waterhoogten op de radio met Grave beneden de Sluis.

Grave is een pittoresk vestingstadje met prachtige gebouwen, zoals de Hampoort, de enig overgebleven stadspoort en het laatgotische stadhuis aan de markt. De kruisbasiliek stamt uit ca. 1240.

Na Grave doorkruisten we het plaatsje Gassel. Sinds 1 januari 1994 is dit plaatsje gemeente Grave. Daarna werd buurtschap Heihoek doorkruist om vervolgens in het plaatsje Beers uit te komen. In een speeltuin zagen we een heleboel militairen uitrusten. Daarna werd Vianen doorkruist om tenslotte in Cuijk (gemeente Cuijk en St. Agatha) uit te komen. Hier had ik een rust in De Bank. Hier trof ik Coos die het 40 km parkoers liep. Voor haar was het de vierde wandeldag.

De kerk met de dubbele toren is karakteristiek voor Cuijk, hoofdplaats in het Land van Cuijk. Met Grave en Beers is het ‘t enige stukje Brabant dat is opgenomen in het parkoers van de Vierdaagse.

Vervolgens staken we de pontonbrug over de Maas over. Nieuw was het dat op de pontonbrug een militair fanfarekorps een optreden verzorgde. Even verderop staken we een uitloper van de Molenplas over en bereikten het centrum van Mook. Inmiddels bevonden we ons in de provincie Limburg. Nu was het eigenlijk één lange weg naar de finish. Eerst liepen we door buurtschap Molenhoek overgaand in Malden. Normaal is dit de N271 verkeersweg waar veel verkeer over raast. Op de kruising met de Scheidingsweg staken we ook de provinciegrens over en bevonden we ons weer in Nijmegen. Over de lange Via Gladiola alias de St. Annastraat bereikten we de finish na 9½ uur lopen. Naarmate we het eindpunt naderden werd het ook steeds voller langs de kanten. Normale rustmogelijkheden waren hier vrijwel niet meer.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg