Vorig Euraudax verslag Volgend Euraudax verslag Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor 3e De 75 van de Heuvelrug

Dit is het gemeentewapen van Leersum. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 27 mei 2000 organiseerde Euraudax een 75 km lange wandeltocht vanuit Leersum. Leersum is gelegen aan de zuidkant van de Utrechtse Heuvelrug.
De Utrechtse Heuvelrug vormt het natuurlijk 'hoogtepunt' van de provincie. Verschillende 'toppen' liggen ruim 50 meter boven de zeespiegel. De Heuvelrug is in de voorlaatste ijstijd door een honderd meter dik pakket landijs opgestuwd en vormt nu de natuurlijke ruggengraat van de provincie Utrecht. De Heuvelrug strekt zich uit van Huizen aan het Gooimeer (Noord-Holland) tot aan de Grebbeberg bij Rhenen; een afstand van circa 50 kilometer. Met een oppervlakte van ongeveer 23.000 hectare is de Utrechtse Heuvelrug na de Veluwe en de Waddenzee dan ook het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland! De Heuvelrug karakteriseert zich door het reliëf, de ondergrond van zand en grind, de heidevelden in vooral het noordelijke deel, zandverstuivingen in het midden en uitgestrekte bossen in het midden en het zuidelijke deel.

De slechte weersvoorspelling had geresulteerd in een deelnemersaantal van 39 man. De start was vanuit Dorpshuis Het Hof. Al na 10 minuten lopen bereikten we de bossen van boswachterij Leersum. Hier kwamen we langs de Uiletoren, een uitkijktoren met in de 4 hoeken uilekoppen. Door een klaphek betraden we landgoed Breeveen met een groot heidegebied. Dit landgoed is eigendom van Het Utrechts Landschap. Even konden we een (eerste) glimp van de Leersumse Plassen opvangen. We staken de verkeersweg Maarsbergen-Leersum over. Nu dwaalden we lange tijd door de bossen van Maarn en een deel van de Kaapse Bossen. We liepen langs de achterkant van Huize Maarn. Even voor het centrum van Maarn kwamen we langs de vindplaats van de fiets en de schooltas van de vermoorde 14 jarige scholiere Sabine Johnsons. Op deze plaats herinnerden bloemen aan deze plaats.
Dit is het gemeentewapen van Maarn. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door 
de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag De eerste verzorgingspost was in de schuur van wandelvrienden. Na een rust van 6 minuten kwamen we langs het stadhuis van de gemeente Maarn en Maarsbergen. We liepen onder de A12-snelweg en de spoorlijn Utrecht-Arnhem door en bereikten daarop het centrum van Maarn. Daarna kwamen we langs het Henschotermeer. Enige honderden meters volgden we een parallelweg langs een verkeersweg. Opnieuw doken we bossen in, hier Peppel-Enk genaamd. Daarop betraden de zandvlakte Koeheuvels met een echte (kleine) zandverstuiving.
De tweede verzorgingspost was op dezelfde plaats als de eerste. Langs de sportvelden van SVMM (Sport Vereniging Maarn Maarsbergen) verlieten we Maarn. Hier waren we met Euraudax tochten uit Driebergen en Maarn eerder geweest. Opnieuw liepen we lange tijd door de bossen van Maarn. Daarna werden nog de Darthuizerberg en de Donderberg beklommen. De Donderberg werd aan de steilste kant beklommen.

Op de Donderberg bevindt zich het mausoleum. De schatrijke bewoner van de buitenplaats Broekhuizen bij Leersum, Mr. Cornelis Jan van Nellesteyn liet in 1818 een familiegraftempel oprichten op de Donderberg. De toen vermaarde architect B. Ziesenis bouwde een antieke tempel, die als voorbeeld van Frans-Italiaanse empi-restijl uniek is in ons land. Op een vierkant onderstuk staat de wit en geel gepleisterde Dorische tempel, die tevens als uitkijktoren dienst deed. Aan de voet is in de heuvel een kelder uitgegraven, waarin de van Nellesteyn zijn bijgezet. De laatste afstammeling die in 1905 stierf, liet al zijn goederen aan de gemeente Leersum na op voorwaarde dat het grafmonument regelmatig zou worden onderhouden.

Daarop werd de eerste grote rust bereikt op 26,145 km. Deze tocht was namelijk opgebouwd uit 4 lussen. Na elke lus kwamen we weer bij de start uit.
Dit is het wapen van Amerongen. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Na een half uur verlieten we de eerste grote rust. Langs sportpark De Engelse Berg verlieten we de bebouwde kom van Leersum weer. Laatstgenoemd sportpark was geen onbekende rustplaats voor Euraudax-wandelaars. Met 50 km tochten vanuit Driebergen waren we hier al diverse malen geweest. Bovendien vindt hier op 3 november 2001 om 9.00 uur de start van de 25 km lange de 2e Leersumse Plassentocht plaats. We staken de verkeersweg van Leersum naar Amerongen over en kwamen nu langs kasteel Zuylestein.
Kasteel Zuylenstein: Dit kasteel werd in de beginjaren 1300 gebouwd. In maart 1945 werd het kasteel door een verdwaalde geallieerde bom volledig vernield.
Na bosgebied Kolland bereiken we de winterdijk langs de Rijn. Deze volgden we een paar honderd meter. Bij boerderij De Ark verlieten we de dijk en dwaalden vervolgens 2½ km door de Amerongse Bovenpolder. Het parkoers was hier zwaarder en we moesten hier 15 maal over een overstapje onze weg vervolgen. Aan het eind van dit traject werd even gewacht totdat de groep weer compleet was. Daarna kwamen we nog langs kasteel Amerongen alvorens de derde verzorgingspost te bereiken. Deze was ook gelegen in de schuur van particulieren op een boerderij. We hadden nu 34,790 km afgelegd.

Kasteel Amerongen is gesticht in 1286. De eerste bezitters waren Borre en Diederik van Amerongen. Later ook Floris V. Er hebben vele familie-oorlogen gewoed rond deze ridderhofstad. Op 21 februari 1673 liet de hertog van Luxemburg de burcht volstouwen met takkenbossen; een klein vuurtje en binnen 10 minuten stond het kasteel in vuur en vlam. Rond 1900 werd het kasteel herbouwd.

We verlieten Amerongen langs een oude begraafplaats. Over de flanken van de Amerongse Berg liepen we naar en door het Zuylensteinse bos. Na een hondenpension en een paar grafheuvels werd de rand van het bosgebied bij Leersum weer bereikt.
Nu werd de twee grote rust bereikt op 41,665 km. Hier hadden we een rust van 50 minuten. Hier nuttigden we ook de lunch. Na de grootste rust liepen we onder langs de Donderberg naar de Darthuizerberg. Hier waren we weliswaar al geweest, maar nu liepen we het traject in tegengestelde richting. Na camping De Bonte Vlucht bereikten we bosgebied De Diepwel, onderdeel van de Kaapse bossen. Over een steile zandhelling bereikten we de vierde verzorgingspost op 47,640 km in recreatiegebied Het Doornse Gat.
Dit is het wapen van Darthuizen. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Dit is het wapen van Doorn. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Na deze verzorgingspost werd koers gezet naar het aller westelijkste punt van deze tocht, te weten restaurant St. Helenaheuvel. Hier liepen we echter wel voorbij. Via de Doornse berg met een 19 meter hoge uitkijktoren, welke we niet beklommen, bereikten we het poortgebouw van De Ruiterberg.
Op 54,665 km werd de vijfde verzorgingpost bereikt. Deze was ook gelegen in recreatiegebied Het Doornse Gat. Daarna liepen we over de Postweg, een oude hanzeweg uit de middeleeuwen tussen Utrecht en Arnhem, verder. Na buurtschap Darthuizen werd Leersum weer bereikt. Over een klein stratenparkoers werd de derde en laatste grote rust bereikt op 60,330 km. Deze was ook in dorpshuis Het Hof te Leersum.
Na de derde grote rust werd koers gezet naar landgoed Breeveen. In een schuur van Staatsbosbeheer werd op 63,890 km de zesde verzorgingspost bereikt. Daarop liepen we om de Leersumse Plassen om daarna opnieuw bij de schuur van Staatsbosbeheer uit te komen. Hier was de zevende en laatste verzorgingspost op 70,185 km. De totale afstand bedroeg 74,0 km. Het was al met al een mooie dag geworden. Van de voorspelde regen is vrijwel niets gevallen. We hebben echter wel geluk gehad. Een dag later raasde er een storm over Nederland, die honderden bomen deed ontwortelen
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg