Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Nederland is een wereldbolwandelaar rijker

embleem WS78 Dit is het wapen van Beverwijk. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 30 januari 1999 organiseerde WS78 een wandeltocht vanuit Beverwijk. De start was vanuit het NOVA-kollege. Dit was een zeer ruime startaccommodatie die op een km lopen vanaf het NS-station lag. Over grint, gras- en zandpaden liepen we door de parken Vondelkwartier en Westerhout. Na een dierenasiel voerde ons pad over een groenstrook tussen de doorgaande weg naar Wijk aan Zee en fabriekscomplexen van de Hoogovens. In een duinlandschap kregen we de flink rokende en af en toe ook stinkende Hoogovens te zien. Dit was voor ons nou niet bepaald een uitzicht waar we eerst 1˝ uur voor hadden gereisd. De wind was gelukkig noord tot noordwest, waardoor we weinig last hadden van de stank van de Hoogovens. De grote fabriekcomplexen was voor anderen heel indrukwekkend. Maar wij beschrijven in onze verslagen altijd onze persoonlijke mening over situaties en niet hoe anderen die eventueel zouden kunnen hebben. Bij een uitzichtduin hadden we een fraai uitzicht op Wijk aan Zee, Beverwijk, Heemskerk en de duinen van het Noord Hollands Duinreservaat. Vlak voor een strandafgang sloegen we af. We zagen flink wat zeeschepen. We hoorden een wandelaar de opmerking maken van "dat lijkt wel de Kalverstraat op zee". Nadat we het voornoemde reservaat hadden betreden, volgden we zo’n 2˝ km wandelroete nummer 27.
Een groot deel van de tocht voerde door het Noord Hollands Duinreservaat
Daarna werd, nog in het duingebied, de soeppost bereikt op 12 km. Daarna dwaalden we verder door het duingebied. Het was deze dag schitterend winterweer. De maximum temperatuur lag in het gehele land tussen de –5 en 0 graden. Hier vlak bij zee lag de temperatuur rond het vriespunt. In schaduwrijke gebieden bleef de vorst de gehele dag zichtbaar op de bevroren grasgebieden. Enkele duintoppen werden niet onaangeroerd gelaten. Johan van de Duinweg die eerder een WS78 tocht vanuit Heiloo had uitgezet, zou wat betreft duintoppen tot meer in staat zijn geweest. Maar de uitzetters van deze tocht begonnen toch steeds meer indruk op ons te maken voor wat betreft hun parkoersarchitekt-kwaliteiten. We volgden stukken van de Meeuwenweg en Johanna’s weg en staken nog een zweefvliegveld over. Ons pad voerde naar Castricum. Hoewel ik 13 maal de 65 km lange Duinweg had gelopen, was het toch al weer 12˝ jaar geleden dat ik die tocht voor het laatst had gelopen. We naderden Castricum en hadden in de kantine van De Clinghe op het terrein van het Provinciaal Ziekenhuis Duin en Bosch de grote rust. Vlak hiervoor kwamen we door een afgezet natuurgebied dat ik totaal niet kende. Hier graasden onder andere Schotse Hooglanders. Na de grote rust liepen we door buitenwijken tot vlakbij NS-station Castricum. Daarna liepen we het reservaat weer in. Voor de tweede keer kwamen we een groepje wandelaars tegen die de wit/rode markeringen van de NS wandelroete vanuit Castricum trachtten te volgen. Opnieuw volgden we trajecten van de Duinweg en op 30˝ km was de koffiepost in Noorddorp aan de rand van Heemskerk. Hier was ik (uiteraard) de eerste om Coos te feliciteren. Zij bereikte op dit punt de 40.000 km in het wandelboekje. De omtrek van de aarde is 40.000km. Dus kan zij zich nu ook wereldbol-wandelaar noemen. Daarna volgden we de rand van het Heemskerkerduin. Dit is een overgangsgebied tussen de duinen en tuindergebied. Op 35 km was nog de fruitpost. Over een andere groenstrook langs de weg van Beverwijk naar Wijk aan Zee met uitzichten op de Hoogovens fabriekscomplexen bereikten we de finish. Deze lag deze keer op 39,3 km. Het IVV-nummer was 11266.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg