Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met WS78 in de gemeente Heeze-Leende

Dit is het wapen van Heeze.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Dit is het wapen van Heeze-Leende.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 12 december 1998 organiseerde WS78 een 40 km wandeltocht vanuit Geldrop. Geldrop is in wandelkringen vooral bekend van de Kempische Driedaagse. De start was vanuit Evangelische Kerken Gemeenschap ’t Kruispunt. Na de start zetten we koers naar het riviertje De Kleine Dommel. Deze volgden we echter maar even. Na een park in een buitenwijk verlieten we Geldrop definitief over een uitlaatroute voor honden.
Eerst liepen we over de Strabrechtse Heide
We staken de A67-snelweg over en volgden deze daarna zo’n 300 meter parallel in de richting van Eindhoven. Bij een kruisbeeld met een stuk of zeven zwart-wit foto’s ervoor sloegen we af. Tussen bos- en heidegebied liepen we naar de Strabrechtse Heide. Dit is een groot heuvelachtig gebied, dat wordt doorstroomd door enige beekjes en riviertjes. We vinden er heidevelden, zandverstuivingen, vennen en moerassen. Op 8 km bereikten we kasteel Heeze. Het kasteel wordt nog steeds bewoond door een adellijke familie. Het werd in 1725 gebouwd en werd steeds goed onderhouden. Even verderop bereikten we op 10 km de soeppost te Heeze. Door buurtschap Ginderover verlieten we "de bewoonde wereld" weer. Nu volgden enige tijd trajecten met "wijde blik". Het weer liet zich van zijn slechte kant zien en paraplu’s werden tevoorschijn gehaald. We staken de Vennenbrug over, een brug over de Groote AA beek. Na buurtschap Ven kwamen we langs de St. Jobsklok. Dit is een klok met een klepel die in het open veld langs de weg stond. Op weg naar Leende liepen we tussen gebieden met de naam Groote- en Kleine Speel. Via buurtschap Boschhove liepen we om Leende heen. Vervolgens liepen we onder de A2-snelweg door. Vlak na de snelweg was aan de rechterkant van de weg een carpoolparkeerplaats met een overdekt fietsenhok. Dit was voor ons een laatste kans om de regenkleding aan te trekken alvorens geheel doorweekt te geraken van de regen. De pijpen van de trainingsbroek waren inmiddels al nat tot vlak bij het kruis.
Daarna liepen we lange tijd door boswachterij Leende
Daarna volgden we weer een bosparkoers en dat voelde toch weer droger aan bij regen, dan op de open trajecten. Nu dwaalden we een zeer lange tijd door de boswachterij van Leende. Dit eerste stuk heet plaatselijk ook Molenheide. We liepen hier heel mooi over smalle bospaadjes over rijk begroeide heuveltjes en een zandheuvel. Op 20 km was de grote rust in Leenderstrijp in Café De Hospes. De rust was niet al te groot. Daardoor was het er erg druk. De erwtensoep smaakte prima en dat tegen "wandel"-prijzen. Opnieuw liepen we naar boswachterij Leende. Het viel ons op dat de "nieuwe" Parkoersarchitekt de nodige kwaliteiten bezit. Regelmatig betraden we de mooiere, minder betreden zand- en ook veel graspaden. Daarbij liepen we herhaalde malen langs vennen, zoals de Hasselsvennen. Wel viel het op, dat we herhaalde malen scherp linksaf of scherp rechtsaf sloegen. Dit bevordert het afsteken van de paden, een slechte eigenschap, die bij veel wandelaars aanwezig is. Dit afsteken veroorzaakt een beschadiging van de natuur, waarvan nog zo weinig over is. Op 27 km was de koffiepost. Deze was gevestigd in een loods van Staatsbosbeheer. Tegen de loods aan stond nog een grote partytent voor extra beschutting. Tevens stond hier ook nog een versierde kerstboom in.
Later liepen we ook door natuurgebied De Valkenhorst en de Groote Heide
We staken de N634 (Leende-Valkenswaard) over en dwaalden nu enige tijd door natuurgebied De Valkenhorst. Vervolgens staken we de A2-snelweg over en dwaalden nu een tijdlang over de Groote Heide, een gebied met veel heide, vennen en bossen. Verschillende paadjes stonden onder water. Met een kleine omweg vervolgden we dan ons pad. Eenmaal sloegen we een pad in over de heide, dat we niet hadden gezien als er geen pijl bij had gestaan. Op 37 km was, onder "de rook van Geldrop", maar nog net in Heeze, de fruitpost, achter Café De Boerderij van Jan van Meyl en Zn. Daarna volgden we anderhalve km de spoorlijn Weert-Eindhoven. Bij een draaiende molen liepen we onder een spoorlijn door en betraden het centrum van Geldrop. De totale afstand bedroeg 39,005 km. Er waren in het totaal 303 wandelaars. Afgezien van een uur regen op het traject met wijde blik, was het redelijk wandelweer geweest met wisselend droge perioden en perioden met lichte regen. Het IVV-stempelnummer was dit keer 5260.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg