Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met WS78 vanuit 't Harde

embleem WS78 Dit is het wapen van Nunspeet. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 14 november 1998 organiseerde WS78 een wandeltocht vanuit ’t Harde. Zoals de laatste tijd herhaaldelijk het geval is, werd door het KNMI regenachtig weer voorspeld. En wel regen met flinke intensiteit. Ook nu viel het allemaal gelukkig weer mee, althans voor de wandelaars die kwamen opdagen. In de ochtend regende het in het algemeen licht. In de middag was het zelfs overwegend droog. De start lag op 1300 meter vanaf het NS-station en aan de rand van de bebouwde kom tegen de bossen aan. De tocht dook derhalve meteen bij de start de bossen in.
De Zoom, een groot stuifzandgebied
We dwaalden afwisselend door bossen en heidegebied zoals De Haere, Kraaienberg, De Zoom en het Noorderbos. Ook kwamen we langs een aantal jeneverbesstruiken. De Zoom is een groot stuifzandgebied waar alleen langs de rand werd gelopen. Hier op de heenroute liepen we langs de zuidkant. Later, op de terugweg zouden we langs de noordkant terug naar ’t Harde lopen. Na ’t Huis op de Berg (11 meter boven NAP) kwamen we langs camping De Scheepsbel. We kruisten de A28-snelweg en de spoorlijn Amersfoort-Zwolle. We kregen even uitzicht op de Doorn-Spijksche Heide. Dit militair terrein lieten we gelukkig links liggen. Daarna dwaalden we door een omheind bosgebied. Hier zagen we een kudde schapen lopen. Daarna werd op 10½ km de soeppost bereikt. Na het nuttigen van twee bekertjes bruine bonen soep dwaalden we verder. Ten koste van twee maal een snelweg (A28) te kruisen liepen we om een groot meer, de Zandenplas, heen.
Zandenbos kent een rijke historie
Daarna slingerde ons pad fraai door het Margaretha bos en het Zandenbos. Daarbij kwamen we langs enkele door rododendrons omzoomde waterpartijen. Het Zandenbos kent een rijke historie. Twee families waren hier als grootgrondbezitter van betekenis. Dat waren de familie Petersom Ramring en de familie van Vloten. Het Margarethabos is vernoemd naar de echtgenote van Leonard van Petersom Ramring. Het Zandenbos is een voorbeeld van een stuifzandbebossing gekenmerkt door steile stuifzandheuvels. Dit was een werkverschaffingsprojekt, waarvoor Staatsbosbeheer het gebied in 1939 kocht van de familie van Petersom Ramring.
De Waschkolk raakte "lek"
Verderop kwamen we langs de Waschkolk, een laagte die vroeger water bevatte, doordat een ondoorlatende laag in de ondergrond verhinderde dat regenwater wegzakte. Door de aanleg van de A28-autosnelweg werd deze laag doorbroken en raakte de Waschkolk "lek". In vroeger tijden werd de Waschkolk gebruikt als wasplaats voor de schapen uit Vierhouten en Elspeet. Staatsbosbeheer heeft plannen om de Waschkolk in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen, zodat zeldzame planten als veenpluis, klokjesgentiaan, moeraswolfsklauw en kleine zonnedauw terug kunnen keren. Dat geldt dan ook voor de bijbehorende reptielen en amfibieën, de ringslang, adder, zandhagedis en heidekikker. Op 21 km werd de grote rust bereikt in Zalencentrum Pineta te Nunspeet. Na de grote rust liepen we door het centrum van Nunspeet. Over een smal pad langs de Nederlands Hervormde kerk werd Nunspeet weer verlaten.
Belvédère, Veluwse uitkijktorens
Daarna cirkelde ons pad door het Belvédère bos. Hier liepen we onder een brug door, om er even later overheen verder te wandelen. In de jaren 1920 tot 1925 stonden hier op verschillende plaatsen op de Veluwe uitkijktorens, bij voorkeur op hoog gelegen punten. Ze werden vaak Belvédère genoemd, een uit het Frans afkomstig woord dat "mooi uitzicht" of "plek waar je ver van je af kunt kijken" betekent. Na het bungalowpark De Witte Wieven en een sportterrein volgden enige polderwegen. We liepen hier op maar 2 km afstand van het Veluwemeer. Op 30 km was de koffiepost. Daarna dwaalden we weer door bossen en langs de noordkant van het stuifzandgebied De Zoom. Op 35½ km was nog de fruitpost. De totale afstand bedroeg 39, 435 km. Het was wederom een mooie tocht geworden en het weer was enorm meegevallen. Er waren 320 deelnemers. De aantallen deelnemers zijn dit seizoen toch wel lager dan voorgaande jaren. Landelijk blijkt dat, hoewel het totale aantal wandelaars in Nederland weliswaar toeneemt, op georganiseerde tochten minder deelnemers komen. In vergelijking met andere georganiseerde wandeltochten scoort WS78 goed. Het IVV-nummer was 5234.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg