Terug naar de homepage van Henri Floor Lustrum wandeltocht van de KNBLO in 1998
Ginkelse Heide in de gemeente Ede
Op zaterdag 3 oktober 1998 organiseerde de KNBLO een wandeltocht vanuit Bennekom over de afstanden van 5, 10, 15, 25 en 40 km. De start was vanuit een feesttent gelegen op het grondgebied van Kasteel Hoekelum. Wij kozen het 40 km parkoers. Na de start dwaalden we eerst door het Hoekelumse Bos. We liepen onder de A12-snelweg door.
Boswachterij Oostereng
Nu dwaalden we lange tijd door de boswachterij Ooster Eng. Bredere boswegen werden afgewisseld met smalle paden. Ook kwamen we langs heidevelden en akkers, die veelal beplant waren met maïs. Op 8 km was de eerste rust in de kantine van Kampeercentrum “De Dikkenberg”. Het was er al gezellig druk. Ook was hier live-muziek.
Daarna dwaalden we verder door Boswachterij Oostereng. In dit 620 ha grote bosgebied hebben met name de beekjes en bosranden grote natuurwaarden. In de beekdalen komen planten voor als heksenkruid en waterbronkruid. In de bosranden groeien veel kamperfoelie en stekelvaren. Er broeden onder meer havik, goudhaantje en diverse uilen en spechten. We kwamen langs het NIVON natuurvriendenhuis De Bosbeek. Dit is het oorspronkelijke beginpunt/eindpunt van de LAW’s De Heuvelrugroute, Het Gelrepad en Het Vierstromenpad.
In de kelder van het NIVON huis bevindt zich het museum “Tute Natura”. Het bevat een unieke verzameling archeologische vondsten. Verder herbergt het museum o.a. één van de grootste ooit in ons land gevonden wespennesten. Even verderop staken we de spoorlijn Arnhem-Utrecht over. Even voor de A12-snelweg sloegen we af en volgden deze ruim een km parallel. Daarop liepen we alsnog onder de snelweg door. Verder dwaalden we door de bossen van De Zuid Ginkel. Uiteindelijk kwamen we bij een groot heideterrein, de Ginkelseheide. Langs een schaapskooi bereikten we de 2e rustpost in “De Herberg van Juffrouw Tok”.
Even volgden we de N224 Arnhem-Ede, maar daarna sloegen we af en liepen verder over de Edese Heide. Op afstand liepen we langs het Belgen Monument. Na nog een schaapskooi betraden we weer bossen. Nu dwaalden we naar de 3e rustpost in Theehuis “De Mossel”. Je kon hier alleen buiten zitten. Bij een maximum temperatuur van 8° hadden we het snel bekeken. En na een kop koffie liepen we snel verder. In het begin liepen we wat langzamer, omdat we onze lunch nog niet geheel zittend op de rust hadden opgegeten.
station Ede-Wageningen Planken Wambuis
Door de Planken Wambuis en de Noord Ginkel bereikten we aan de N224 een grote houtzagerij en even later onze 4e rustpost, opnieuw in “De Herberg van Juffrouw Tok”. Binnen was het gezellig met af en toe live-muziek. Op een verhoging stond een oude koets met een verlicht wiel. Bovendien brandde de openhaard er lustig op los. Het Planken Wambuis beslaat in het totaal 1965 ha. In de bossen leven dieren als edelhert, wild zwijn, vos, das en boommarter. Er broeden onder meer raven en vijf soorten spechten: de draaihals-, de zwarte-, de kleine bonte-, de grote bonte- en de groene specht. Op de heidevelden en de stuifzanden komen onder andere nachtzwaluw en boomleeuwerik voor. Een groot gedeelte van het centrale bos- en heidegebied wordt begraasd door pony’s.
Na de rust kwamen we opnieuw langs de schaapskooi op de Ginkelse Heide en langs het Airborne monument. Er lagen hier nog kransen die hier op 17-18 september waren neergelegd. De meeste kransen waren van organisaties in Ede. Maar er kwam ook een krans uit Polen. Daarna staken we de Ginkelse Heide over. Liefhebbers van speelgoedvliegtuigjes waren druk bezig hier hun hobby uit te oefenen.
Door het bosgebied De Sysselt liepen we tot vlak voor NS-station Ede- Wageningen. We staken de spoorlijn opnieuw over. Over het grondgebied van de Ederhorst liepen we naar de finish. Ruim 2 km voor de finish was nog een grote verzorgingspost. Dit was de grote rust van de 5 km. De laatste 2 km zagen we opvallend veel plastic broodzakjes op het parkoers liggen.
Na een spreng werd de finish bereikt op 39,565 km. Het was een mooie, maar zware tocht geworden. In de ochtend heeft het een uurtje uitermate licht gemiezerd, niet voldoende voor de paraplu. Met een maximum temperatuur van 8° graden was het vrij fris.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg