Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met WS78 vanuit Bergen Op Zoom

embleem WS78 Dit is het wapen van Bergen op Zoom. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 17 januari 1998 organiseerde WS78 een wandeltocht van 40 km vanuit Bergen op Zoom.
Een man die een kerk omarmde
Gunstig gelegen aan de Oosterschelde en aan de vroegere noordwaarts voerende vaarweg de Striene, was Bergen op Zoom al vroeg een belangrijke handelsstad. Van 1417 tot het begin van de 16e-eeuw beleefde Bergen op Zoom zijn grootste bloei. Vanaf 1533 tot 1795 was de stad de residentie van de markiezen die in het Markiezenhof woonden en over het omliggende gebied regeerden. De start van de wandeling was vanuit zaal Bellevue aan de Antwerpsestraatweg. We staken een spoorlijn over en bereikten even later het rekreatiemeer Binnenschelde. We zagen enige tientallen malen een soort kleitableau naast voordeuren hangen met daarin de namen van de bewoners van die woningen. De kleitableaus stelden een man voor, die een kerk omarmde en op zijn hoed/muts stond nog een soort klein kapelletje. Er woei een frisse wind, maar het was droog. Nadat we een eind langs het meer hadden gelopen, bereikten we door nieuwbouw de stadsrand. We bereikten de Brabantse Wal, een heuvelachtig gebied tussen Halsteren en Ossendrecht. We beklommen eerst de Kraaijenberg. Bovenop bekommen ook nog de uitzichtstoren. Hier vandaan hadden we een wijds uitzicht op het 1400 ha grote Markiezaat en het 2200 ha grote Verdronken land van het Markiezaat van Bergen op Zoom. We zagen hier vandaan mooi de wandelaars voor ons lopen. We daalden de uitzichtstoren af en dwaalden door het uitgestrekte weidegebied van de Markiezaat. We volgden een graspad dat tussen afrasteringen door liep en die afrasteringen stonden onder stroom (schrikdraad). Normaal is dat niet zo erg. Maar voor ons hadden al zo’n 600 voetstappen voor ons gelopen, waardoor het aardig modderig was geworden. Er lag veel water tussen de hobbels van het ongelijke pad.
Het dorp van de kruisraketten
We kregen hier uitzicht op hoeve Hildernisse en de torens van de Kreekkraksluizen. Deze sluizen liggen aan de monding van het Schelde Rijnkanaal. Hildernisse was een dorp door de Allerheiligenvloed in 1570 overspoeld. We liepen achtereenvolgens over de landgoederen Mattenburg en Lindonk. Daarop daalde ons pad en kregen we een wijds uitzicht op het plaatsje Woensdrecht. Woensdrecht is bekend geworden na de plannen van de regering hier een lanceerbasis voor kruisraketten in te richten en de akties daartegen. Even volgden we de A58-snelweg, om deze even later over te steken. Op 11½ km was de soeppost, even voor het centrum van Woensdrecht. We doorkruisten het centrum van het plaatsje Woensdrecht. Op een raam was geplakt: Te koop Vader. Verderop stond Verkocht Vader. Er was dus geen vader te koop of verkocht, maar er was een makelaar die Vader heet. We liepen langs café Non Plus Ultra en naast de ingang stond een grote pop die sterk op de patron van het café leek met in zijn hand een matteklopper. We kregen een wijds uitzicht op de Zuid Polder van Woensdrecht. Over een stijgend kerkepad beklommen we het zogenaamde "koepeltje", een rondvormige heuvel in de vorm van een koepel. Langs de (binnen-) rand van Hoogerheide bereikten we de bossen bij Calfven. Het werd flink heuvelachtig in deze bossen. We staken de N4 Hoogerheide-Antwerpen over en dwaalden verder door de Staartse Heide en Duinen.
We zaten slechts 4 km van de Kalmthoutse Heide
We zaten hier slechts 4 km van het bekende heidegebied Kalmthoutse Heide in België vandaan. Op 21 km was in Huijbergen de grote rust in zaal "Vaeders Hoefke" van café Hof van Holland. Vlak na het cafë zagen we een klein standbeeld. Opnieuw volgde een heuvelachtig gebied. Ditmaal door de Huybergse bossen en de Walse Duinen. Jammer was dat dit gebied ook regelmatig bezocht werd door terrein-fietsers en menigmaal werden we van ons pad afgebeld. Na een open gebied kwamen we heel even in België bij grenspaal 245. Daarop dwaalden we een tijdlang door het 950 ha grote bosgebied Landgoed Wouwse Plantage. We zagen hier veel rododendron-struiken staan. Op 28½ km was de koffiepost, midden in de bossen te Wouwse Plantage. We kwamen door gebieden met de namen "Woeste Gedeelte" en Borgvlietse Duinen. Ook hier was het opnieuw heuvelachtige met de (on-)nodige terrein-fietsers. Op 35 km was de fruitpost, ook heel mooi in de bossen gelegen, maar nu in de gemeente Bergen Op Zoom. Verderop kwamen we nog langs speelveldjes met "bomenkralen". Dit waren rechthoekige velden in het bos, waar bomen omheen stonden. En vele bomen waren per twee, drie en soms zelfs met z’n vieren aan elkaar vastgegroeid. Als laatste liepen we over het 127 ha grote landgoed Lievensberg. Daarop staken we de A58-snelweg over. Door buitenwijken en over de Antwerpsestraatweg bereikten we na 41,1 km de finish. We besloten snel te vertrekken. Daardoor konden we nog net een trein halen om vervolgens in 2 uren naar huis te treinen. Het was een mooie, afwisselende tocht geworden met naast bossen ook veel wijde blik. Bovendien was het de gehele dag droog gebleven.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg