Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met WS78 vanuit Hilversum

embleem WS78 Dit is het wapen van Hilversum. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 8 februari 1997 organiseerde WS78 een wandeltocht van 40 km vanuit Hilversum. De start was vanuit het Schildpadhuis. Eerst voerde het pad langs de Expohal en de Draversbaan. Ook buiten de Draversbaan werd druk geoefend en verschillende malen suisden er dravers, bestuurd door jockies langs ons heen. Nu kregen we al heel snel een heidegebiedje met een naamloos, maar wel leuk gelegen, meertje. We staken de drukke Utrechtseweg over en kwamen langs de Uilenbergjes. Daarna kwamen we over de fraaie Hoornboegseheide. Daarop kwamen we op de Bosdrift uit en volgden deze een km door de Staatsliedenbuurt. Daarbij liepen we langs twee kerkhoven. De Bosdrift leidde ons naar het pad langs de oude haven ingang van Hilversumse. Deze lag als een soort ravijn met steile hoogten en met een leuk, maar nog bevroren watertje.
We kwamen uit bij het Corverbos en het bezoekerscentrum van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. Nu kwamen we op een punt waar een parkoerswijziging was. De oorspronkelijk uitgezette roete zou door de natuurgebieden Schoonoord, Hilverbeek en Wolfsbergen gaan, maar voor dit trajekt was geen toestemming verleend door de plaatselijke boswachters. Door de buitenplaats ‘t Spanderswoud en de ‘s-Gravenlandse Polder kwamen we in Ankeveense Rade, vallend onder ‘s-Gravenland. Opnieuw was er een parkoerswijziging, doordat er geen toestemming was verleend voor de natuurgebieden Boekesteijn, Schaep en Burgh en Bantam. Langs het heidegebied De Franse Kamp en door het Spanderswoud liepen we naar de noordkant van Hilversum en zagen de hoge zendmasten van het NOS Omroepkwartier. We staken een spoorlijn over en kwamen nu bij de Nieuwe Craailoseweg. Deze 4 km lange zand/grintweg is de enige in zijn soort die de Bussummer- en Westerheide kruist. Door zijn lengte heeft deze weg in de volksmond wel de bijnaam "Gebed zonder End" gekregen.
We staken, over de westzijde, de Bussummer heide over. In Bussum was de grote rust in de sportkantine van voetbalvereniging SDO. Deze lag pal naast het bekende gebouw ‘t Spant. Opnieuw betraden we de Bussummerheide. Nu liepen we echter over het oostelijke deel overgaand in de Westerheide. Bij het voormalige restaurant La Provence kwamen we bij de Hilversumse weg in de gemeente Laren. We konden restaurant La Provence nog herinneren van een bruiloft. Vermoedelijk was dit gebouw in het verleden afgebrand. Nu was alleen een nieuwe fundering zichtbaar. Toen we deze Hilversumse weg wilden oversteken kwam opeens een gezadeld paard zonder berijder aangegaloppeerd en stak pardoes de verkeersweg over. Een paar auto’s remden af, maar ongelukken bleven gelukkig uit. Over de Zuiderheide en ‘t Blukbos bereikten we de koffiepost in de gemeente Eemnes. Deze lag echter wel ten westen van het verkeersplein van de kruising van de A27 met de A1 en van het plaatsje Eemnes zelf hebben we dus niets gezien.
We vervolgden ons pad over het bosgebied gelegen tussen de A27-snelweg en het Naarder Wasmeer. We liepen onder de A27-snelweg door en kwamen op korte afstand van Kiosk Sailor. Nu doorkruisten we de Hooge Vuursche, als onderdeel van Boswachterij De Vuursche. Daarna was er nog op het grondgebied van de gemeente Baarn een fruitpost. Deze was gelegen in een houten keet op wielen, die veel door bosarbeiders wordt gebruikt als o.a. schaftruimte. De vaste fruitverzorgers hadden een snipperdag. Nu werd deze post bemand door andere bestuursleden van de organisatie. Het parkoers liep nog zo’n 100 meter over het grondgebied van de gemeente Maartensdijk. De totale afstand bedroeg, inklusief gewijzigd parkoers 39,370 km. Er waren verrassend veel deelnemers, namelijk 457 stuks, een seizoensrekord.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg