Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met WS78 vanuit Oisterwijk

embleem WS78 Dit is het wapen van Oisterwijk.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 24 februari 1996 organiseerde WS78 een wandeltocht van 40 km vanuit Oisterwijk. Het WS78 info bulletin begon met: "een groot deel van het parkoers van deze dag is gelijk aan dat van 21 oktober 1989. Maar wie zal zich dat nog herinneren?". Uit aantekeningen die wij van die tocht toen gemaakt hebben, bleek dat de temperatuur toen rond de 20 graden lag met een stormachtige wind van windkracht 9. Nu leek het toch een beetje op een wintertocht. Er lag nog wat sneeuw en bij de start lag de temperatuur net iets boven nul. De temperatuur zou tot zo'n 6 graden stijgen. Ondanks de voorspelde regen, bleef het de gehele dag droog. Doordat Oisterwijk ten opzichte van onze woonplaats met het openbaar vervoer in een uithoek lag, kwamen we pad even na kwart over negen bij de start in café restaurant het Oude Nest aan. We verlieten de start over de zeer bekende straat in Oisterwijk "De Lind". De straat is genoemd naar de ruim 1000 jaar oude Linde, waar we langs liepen. Alle takken van De Linde werden ondersteund en er staan banken om de boom heen.
Nog in Oisterwijk staken we het eerste beekje over, genaamd de Voorste Stroom of Lei. Via de wijk Hondsberg kwamen de op de Hondsberselaan uit, vanwaar we uitzicht hadden op Huize De Hondsberg. Op landgoed De Oude Hondsberg kwamen we langs het eerste ven, van de in totaal 14 verschillende vennen, het Rietven. We doorkruisten het ven middels en dam en kwamen even later langs het beekje de Reusel. We staken een verharde weg over bij een leuk kapelletje. Het had de toepasselijke naam Avé Maria. Er brandden enige kaarsjes. Wij zetten er een kaarsje bij. Er waren twee soorten kaarsen. De kleinere kosten ( 0,50 en de grotere ( 1,00. Dit kapelletje werd in 1939 gebouwd in opdracht van Caral Schade. Hij overleefde in dat jaar een ernstig auto ongeluk. Uit dankbaarheid voor de wonderbaarlijke genezing liet hij deze kapel bouwen. Op 23 mei 1977 overleed hij en ter nagedachtenis aan hem werd er in de muur van de kapel een speciale steen ingemetseld. We betraden het bosgebied Ter Braakloop over een supersmal paadje tussen rododendrons door. Later volgden we we hier opnieuw af en toe hele smalle bospaden.
We verbaasden ons regelmatig over het feit dat hier zoveel bosgebied is afgezet. Na het Galgeven volgden we 11/2 km asfaltwegen. Vlak voor de soeppost te Berkel Enschot liepen we langs een groot gebouw. Op het voorste gedeelte van het gebouw stond een kruisje. Boven de gesloten toegangspoort stond "Rendierhoeve". We zwierven verder door bossen over hele smalle paden en bereikten het Wilhelminakanaal. Dit was nog voor een groot deel bevroren. Alleen in het midden, in de vaargeul was open water. Aan de overzijde van het kanaal lag het rekreatiepark De Beekse Bergen. We zagen in de verte een stoeltjeslift stil hangen. Dat het parkoers zo flink slingerde bleek wel uit het feit dat we enige keren wandelaars verderop in het parkoers zagen lopen. Later hoorden we dat er wandelaars waren geweest, die ook daadwerkelijk hadden afgestoken. Zo was er een wandelaar die na ons gestart was en ons niet had ingehaald. Op de grote rust zat hij van een heerlijk pilsje te genieten.De grote rust was in CR De Brouwer te Moergestel.
Toen we Moergestel verlieten en het beekje De Rosep overstaken, volgden we nu een leuk smal gras pad langs de Rosep. Via buurtschap Stokske kwamen we weer terug in het gebied van de vennen en brachten aan een heleboel vennen een bezoek. Eerst kwamen we bij het Diaconieven. Daarna liepen we via het Brandven naar het Groot Kolkven. Na Restaurant Boshuis Venkraai betraden we een afgezet gebied waar wisselend koeien en Gotlandpelsschapen graasden. Van laatstgenoemde zagen we er enigen nij de Lammervennen. Dit zijn een heleboel hele kleine vennen allemaal dicht bij elkaar. Via de Duivelsberg bereikten we het Klein Aderven, gevolgd door het Groot Aderven. Er waren hier een paar vennen die een flinke gedaantewisseling hadden ondergaan. De oevers waren schoongemaakt van begroeiing en gladgemaakt. Net na het Staalbergven werd de koffiepost bereikt. Na de koffiepost liepen we langs het Wolfsputtenven. Vlak voorbij (de andere kant van) het Klein Aderven kwamen we aan de Oirschotse Baan bij kapel "Maria in de bossen". Deze kapel was wit geschilderd. We kwamen bij een wat groter ven met de naam Choorven. Via het Witven bereikten we de fruitpost. Even verderop liepen we langs het Esschenven en kwamen langs een Hertenkamp. Toen we weer in de bebouwde kom van Oisterwijk kwamen liepen we langs het laatste ven, het Klompven. De totale afstand van de wandeling bedroeg 39,810 km. Deze dag waren we langs 14 vennen gewandeld. Op 9 oktober 1982 kwamen we met een tocht van WS78 vanuit Oisterwijk langs 26 vennen. Maar toen liepen we ook door het prachtige natuurgebied Kampina.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg