Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Drie provinciëntocht met WS78

Dit is het wapen van Gorinchem.
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 11 november 1995 organiseerde WS78 een wandeltocht met een marathonafstand van 42,195 km. De start was vanuit de Christelijke scholengemeenschap Oudehoven in de Zuid-Hollandsche plaats Gorinchem.
De oude binnenstad van Gorinchem
Gorinchem of Gorkum is een door wallen en deels ook door grachten omgeven stadje dat in de middeleeuwen een grote bloei heeft gekend. Het is een zogenaamde vestingstad en is onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Eerst liepen we in Gorinchem langs diverse monumentale panden en langs en over de rivier de Linge, die in de Merwede uitmondt. Ja, we staken de Linge over via een sluis waarover een smal pad liep. Wij hadden het deze dag zwaarder dan normaal, omdat we deze dag een blinde man meenamen en we hebben hem een fantastisch mooie dag bezorgd. We liepen door een waterpoort en kwamen daarna op een lange wal uit. Deze wal om Gorinchem volgden we ruim 700 meter en hadden daarbij uitzicht op de Voorhaven. We verlieten Gorinchem langs het Kanaal van Steenenhoek. We liepen tot vlak bij de Boven Merwede bij de in 1962 in gebruik genomen brug over de Merwede. Hier ging ons pad steil omhoog over het talud naar het fietspad langs de A27-snelweg. Vanaf de brug hadden we een wijds uitzicht en zagen dat er een druk scheepvaartverkeer was. Hierop kwamen we in het Land van Altena. Als eerste kwamen we in Sleeuwijk. Althans bij de plaats, want ons pad voerde over een wandelpad langs de buitenwijken met wijdse uitzichten op weilanden. Op 9 km was de eerste verzorgingspost. Deze lag in een soort industriegebied. Naast industriegebied stonden er ook fraaie woonhuizen. Ruim 1½ km volgden we een minder aantrekkelijke verkeersweg. Maar daarop sloegen we af naar buurtschap Oudendijk en dit was een rustige weg.
Woudrichem, een oude vestingstadje
Daarop kwamen we in het vestingstadje Woudrichem. Dit oude stadje ligt op het punt waar Maas (Afgedamde Maas), Waal en Merwede samenkomen. Tot 1955 was het een vestingstadje met grote opslagplaatsen voor kruit en munitie. Woudrichem is nog door geheel intact zijnde wallen omgeven. In 1973 is de plaats met vier andere gemeenten tot één gemeente Woudrichem samengevoegd. De vijf kruisjes in het nieuwe wapen vertegenwoordigen Almkerk, Andel, Giessen, Rijswijk en Woudrichem. We staken een gracht over via een houten brug en kwamen op de Rijkswal. Dit was een asfaltpad op één van de wallen van Woudrichem. We zagen hier, en later ook nog elders in Woudrichem, een paar oude kanonnen. Vanaf de Rijkswal, op de plaats waar we voor het eerst op de wallen kwamen, hadden we een mooi uitzicht op het centrum van Woudrichem met zijn overheersende grote vierkante kerktoren. In 1717 is de spits van de toren verloren gegaan bij een storm. We bereikten de Water- of Gevangenpoort. Deze middeleeuwse gevangenis was voorzien van eikehouten cellen. Woudrichem voetveer Tot 1930 is de Gevangenpoort in gebruik geweest als politiebureau. Na de Gevangenpoort liepen we opnieuw over een stuk van de wallen en zagen een fraai beeldje staan. Even verderop zagen we een grote molen fraai in een gracht weerspiegelen. Ook hadden we hier een mooi zicht op slot Loevestein. Het slot is in 1357 gebouwd door Dirk Loef van Horne als roofridderburcht. Het is berucht geworden toen Prins Maurits er zijn politieke tegenstanders liet opsluiten tijdens het Twaalfjarig Bestand. Overbekend is de ontsnapping van de grote rechtsgeleerde en schrijver Hugo de Groot, die het kasteel verliet in een grote boekenkist. Over de Maasdijk, een voor gemotoriseerd verkeer afgesloten weg, verlieten we Woudrichem langs de Afgedamde Maas.
De grote rust was in de Heerlijkheid
Over de geasfalteerde Veldweg liepen we naar Rijswijk overgaand in Giessen. Hier was op 20 km de grote rust in De Heerlijkheid aan de Heerlijkheidseweg. We verlieten Giessen door een stuk langs de Afsluitdijk te lopen. Ja ook in Zuid-Holland heb je een Afsluitdijk. We passeerden een sluis met een groot gedenkteken. Hier, aan de afgedamde Maas, staat een gedenkteken dat door wijlen Koningin Wilhelmina werd onthuld. Dit gedenkteken is geplaatst naar aanleiding van de afsluiting van de Maas. Met deze sluis betraden we de provincie Gelderland. Nu volgden we verschillende lange graspaden en -dijken. We moesten wel drie maal een hek over klimmen. Er waren ook diverse omstanders die Wil, de blinde man, meehielpen om over het hek te komen. In Brakel was op 27 km de tweede verzorgingspost. Dit is eigenlijk de mooiste verzorgingspost, want je kunt er koffie, thee, frisdranken zoals jogydrink en dergelijke krijgen. Ook diverse koeken kun je er kopen.
Gratis de Waal over met WS78
We liepen naar de Waal en wachtten er enige tijd tot de pont van de overkant was gearriveerd. Met een man of vijftig plus nog 7 personenauto's staken we over. Het pontgeld was in het inschrijfgeld begrepen. Nu volgde we zo'n 2300 meter over de Waaldijk naar het plaatsje Vuren. Na nog een leuk bospaadje door een 50 meter breed bos staken we de A15-snelweg over en dwaalden nog even door het Lingebos. Op 38 km was nog een fruitpost. Onze geliefde frisdrank was op en we moesten ons toen maar met een tweederangs drankje tevreden stellen. We staken de Linge over en in de schemer, overgaand in het donker kwamen we rond half zes bij de finish aan. Hier meldden we ons snel af, kochten nog snel een strippenmedalje om mijn 6000km strip aan te kunnen bevestigen en snelden toen naar het station, samen met Wil, om de uurdiensttrein van 17.45 uur te halen. Deze tocht was best meegevallen. Daarbij speelde ook duidelijk de instelling vooraf mee. Bij deze tocht dachten we, dat we alleen asfaltwegen voorgeschoteld zouden krijgen. De vele grasdijken waren derhalve heel mooi. Bij de voorgaande tocht vanuit Harderwijk hadden we alleen bospaden verwacht, en dan valt een parkoers van 5 km door industriegebied flink tegen, terwijl er in totaliteit in Harderwijk veel meer door de bossen werd gelopen.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg