Volgend verslag van de Ruperti Weitwanderweg 10 terug naar het overzicht van de Ruperti Weitwanderweg 10 Terug naar het overzicht van buitenlandse tochten op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Ruperti Weitwanderweg 10
datum vrijdag 9 juni 1995
traject Driebergen(3) - Salzburg(424)
overnachtingadres nachttrein

Iets over de naam Ruperti:
Onder de Rupertiwinkel - een gangbare maar niet officiële benaming wordt dat deel van Oberbayern verstaan, dat in het oosten grenst aan de Salzach, grensrivier tussen Duitsland en Oostenrijk. Het gebied rondom Freilassing, Laufen, Tittmoning, Waging en Teisendorf vormt van de Rupertiwinkel de kern. Pas in 1816 - na het congres van Wenen - kwam het bij Beieren.
Toen in 699 de evangelieprediker Rupertus van Worms naar Regensburg was gekomen, ontving hij van de Agilolfinger hertog, die hij gedoopt had, verlof zich ergens in het land van de Bajuwaren te vestigen. Dit ergens werd het huidige Salzburg - destijds nog een leeg gebied - waarin Rupertus zijn bisschopszetel stichtte. De Reichenhaller zoutbronnen waren voorheen reeds bekend geweest, maar Attila's Hunnen hadden alles verwoest.
Rupertus bracht de zoutwinning weer op gang - een winstgevende onderneming. Voor de bevolking werd hij alras de patroon van de zoutproductie. Zo komt het, dat we hem in de talrijke naar hem genoemde kerken en kapellen zien afgebeeld, niet slechts met de bisschoppelijke kromstaf, maar ook met een zoutvaatje in de hand. Zijn naam leeft ook voort in de Rupertiwinkel.

Rond 18.45 uur kwamen onze (schoon-)ouders ons met de auto ophalen. We hadden weliswaar rond 19.00 uur afgesproken, maar ze dachten dat de trein rond 19.00 uur vertrok. Even voor 20.00 uur waren we in Arnhem, terwijl de trein pas om 21.05 uur vertrok.
Opeens kreeg ik een idee. Ik dacht aan de finishplaats van de 75 km wandeltocht Euraudax. Eerst liepen we, met rugzak, naar het VAD- busrestaurant. Daar troffen we de eigenaar, de heer Schoonderbeek. Hij vond het goed. Wel moesten we een maand van tevoren nog eens contact opnemen. We wandelden wat verder en kwamen langs hotel Old Dutch. dit leek ons eigenlijk nog veel aardiger, niet zo rokerig. We informeerden binnen, maar de eigenares was er op het moment niet.
Toen onze trein op NS-station Arnhem aankwam, bleek dat de rijtuignummers waren omgedraaid. Daardoor moesten we helemaal naar voren op het perron lopen in plaats van helemaal achteraan. We hadden een 1e klas slaapplaats met een 2e klas kaartje. Met z'n tweeën sliepen we in de coupé.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg