Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met WS78 door de glazen stad

ansichtkaart van Hoek van Holland Op zaterdag 25 februari 1995, carnavalsweekend, organiseerde WS78 een wandeltocht van 40 km vanuit Hoek van Holland. We verlieten het startgebouw "De Hoekstee" en wandelden naar de Nieuwe Waterweg. Deze volgden we zo ver mogelijk met daarbij steeds de verwijsborden Harwich te volgen.
Levensgevaarlijk trajekt
Op een gegeven moment konden we niet verder omdat daar de Noordzee lag. Over het strand vervolgden we ons pad. Daarbij hebben velen, waaronder ook wij een levensgevaarlijk trajekt gevolgd. Een gedeelte van het strand was, enigszins onduidelijk, afgezet met borden "levensgevaarlijk, drijfzand". Maar als je mensen voor je gewoon rechtdoor ziet lopen, de pijlen volgend, dan denk je daar niet zo snel bij na. We hebben het gelukkig overleefd, anders hadden we dit verslag natuurlijk niet kunnen maken. Het info bulletin melde een stukje strand. Maar dat stukje was wel 5 km lang. Vooralsnog troffen we het met het weer. Aanvankelijk vrij zonnig met een temperatuur van een paar graden boven nul. Doordat er vrijwel geen wind was voelde het veel warmer (niet zo koud) aan. Even boven 's-Gravenzande verlieten we het strand. Na een vrij scherpe afslag, die velen tot afsnijden lokten, kwamen we op de Slaperdijk uit om even later de eerste verzorgingspost te bereiken te Monster. Hier werden we geturfd door enige (carnavals-)paters. Op onze vraag bij wie we de biecht konden doen, zei één van hen dat dat wel bij hem kon, maar dat we dat wel knielend moesten doen. De verzorgingspost was in een grote kas gesitueerd en we konden hier een flink bosje radijs kopen voor een gulden.
De lente is in aantocht met talrijke krokussen
Even voorbij deze verzorgingspost staken we een pleintje over met op een heuveltje twee kanonnen. Op de grashelling voor de twee kanonnen bloeiden fraai een heleboel krokusjes. Al deze krokussen tesamen vormde het woord LENTE. We verlieten Monster en dwaalden door een gedeelte van de glazen stad Westland. Dit is een denkbeeldige stad omdat in het Westland zoveel glazen kassen staan. We kwamen uit in Poeldijk. Net buiten Poeldijk was onze doorgaande weg afgesloten met hekken. Doch via een kleine omweg door blubber en weilanden kwamen we weer goed uit. Op 17 km liepen we, voor auto's, een doodlopende weg in en moesten we opeens bij een grintpad rechts aanhouden. Mede door de al enige tijd neerdalende regendruppels was de krijtpijl naar rechts vrijwel vervaagd, waardoor we verkeerd liepen. Maar de weg liep inderdaad dood zodat we wel terug moesten. Een dame stapte uit een auto en zei tegen ons welke richting we verder moesten lopen. Opnieuw een stukje door de glazen stad met wat drukkere verkeerswegen. Daarop kwamen we in Kwintsheul. Hier was de grote rust gevestigd in de kantine van S F "Quintes" op 20 km. We lieten ons de koffie goed smaken. Ze hadden hier speciale suikerzakjes, die later ons wandelboekje zouden verfraaien. Na een goede rust verlieten we deze ruime rustpost. We hesen ons weer in onze regenpakken en buiten Kwintsheul volgden we zo'n 3 km langs vaarten. Eerst was dat de Lange Wateringkade, later werd dat de Kromme Zweth. Bij een sluiskompeks liepen we langs borden verboden toegang, maar de pijlen wezen rechtuit. We staken een brug over en kwamen even later langs een prachtig grote boerderij met talrijke wit/rood gekleurde luiken. De voorgevel was opgesierd met de naam Zwethoeve.
Het leek wel of het gesneeuwd had
Langs de Blakervaart bereikten we De Lier. Via het Koorlaantje bereikten we over een bruggetje de Dom aan de Hoofdstraat. Hier leek het wel even of het gesneeuw had. Maar de vele witte papiersnippers deed ons beseffen dat hier net de carnavalsoptocht voorbij moest zijn gekomen. Net buiten de Lier was op 301/2 km de tweede verzorgingspost, eveneens in een grote glazen kas gevestigd. Het was hier warm, waardoor onze bril in een oogwenk besloeg. Via Maasdijk kwamen we in het uiterste zuidpuntje van de gemeente 's-Gravenzande alwaar nog de fruitpost was op 37 km. Nu kwam, als troostprijs, het hoogtepunt van de tocht, het pad door het Staelduinse Bosch. We volgden hier een gedeelte van de Grootoor-vleermuis roete. Waarschijnlijk vanwege de modder was in dit gebied nog een parkoerswijziging opgenomen. Nadat het tussen 12 en 3 uur doorlopend had geregend, begon het nu op een paar km voor de finish opnieuw te regenen. De totale afstand bedroeg 41,855 km.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg