Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor WS78-Winterserie wordt "geteisterd" door zomerse temperaturen.

embleem WS78 Dit is het wapen van Arnhem. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag De tocht begon met bergen uit de 1e categorie
Op zaterdag 15 oktober 1994 organiseerde WS78 een tocht vanuit Rheden. Deze plaatsnaam is niet zo bekend. Maar diegenen, die deze plaatsnaam wel kennen, denken dan haast automatisch aan De Posbank op de Veluwe. Dit bekende restaurant ligt vrij dicht bij de plaats Rheden. Maar tot veler teleurstelling werd zelfs amper deze richting uitgelopen. Rheden behoort samen met de plaatsen Velp, De Steeg, Ellecom, Dieren, Spankeren en Laag Soeren tot de gemeente Rheden. Na het dorp uitgelopen te hebben, liepen we door wat weilanden langs enkele grote boerderijen. We staken een spoorlijn en de provinciale weg van Arnhem naar Dieren over en dwaalden eventjes langs- en door de zuidkant van het Nationale park Veluwezoom. Over de flanken van de Kamerdalsche berg bestegen we de 63,3 meter hoge Ossenberg. Het parkoers was hier heel mooi. Maar spoedig verlieten we deze bossen weer. We staken opnieuw voornoemde provinciale weg over en de spoorlijn en kwamen nu op het landgoed rond kasteel Biljoen. Eerst liepen we langs een ondiep beekje, waarvan het haast leek of er geen stroming in de beek stond, zo glad was de waterspiegel eerst. Maar na een waterval van een paar meter hoogte was de stroming veel duidelijker te zien. Langs een slotgracht kwamen we bij de oprijlaan naar kasteel Biljoen. Dit statige kasteel werd in 1531 gesticht door Karel van Egmond, hertog van Gelre.
Over verkeerspleinen en langs snelwegen
Langs het landgoed Overhagen werd de A48-snelweg bereikt. We volgden deze zo'n halve km en dwaalden over een fietspad over de winterdijk van de IJssel door de Velperwaarden. Van de IJssel zagen we vooralsnog niets. We kregen uitzicht op een voor een wandeltocht weinig interessante viaduct van de A12 over de IJssel met veel verkeer. Na het viadukt kregen we wat meer zicht op de IJssel en zagen een paar Rijnaken voorbij varen. We liepen onder voornoemd viaduct door en volgden nu een asfaltweg naar de verzorgingspost, waarop door automobilisten hard- en luid toeterend werd gereden. Op 11 km was in zuivelboerderij IJsseloord de eerste verzorgingspost. Je kon hier kaas kopen, die dan door de organisatie naar de finish werd gebracht. Later bleek dat er drie mensen waren die bij de finish vergaten de gekochte kaas in ontvangst te nemen. We staken een spoorlijn over, kruisten een druk verkeersplein en volgden opnieuw de A48-snelweg. Nu echter meer dan 2 km lang. Vlak voor de hierna te noemen brug stond een groot bord met de tekst: "opgelet, sterk verontreinigd water, vermijdt zoveel mogelijk het contact met dit water". Verbaasd waren we dan ook, dat we op dit water enige lange roeiboten zagen.
Andrei Sacharowbrug, John Frostbrug en Nelson Mandelabrug
We staken de Andrei Sacharowbrug, voorheen de Koningspleijbrug, over en liepen een paar honderd meter door de gemeenten Huissen. Vroeger toen de Rijn nog vlak langs de plaats Huissen stroomde was het een welvarende koopmansstad. Opnieuw betraden we de gemeente Arnhem en liepen nu langs de NederRijn rechts en de wijk Malburgen links naar de John Frostbrug. Deze brug is wereldberoemd geworden door "de slag om Arnhem" in september 1944 en de film "een brug te ver". We bleven langs de Nederrijn lopen en staken even verder de Nelson Mandelabrug over. Het was deze dag prachtig zonnig weer met temperaturen oplopend naar 20°. Nadat er bij de start al enige tientallen wandelaars in korte broek waren gestart, voegden tijdens de tocht nog enige tientallen wandelaars zich daarbij, waaronder ondergetekende. Langs de Rijnkade en een ziekenhuis bereikten we de grote rust gelegen in De Uithoek, de kantine van de ontspanningsvereniging van de Nederlandse Spoorwegen. Daarna werd het parkoers weer mooier. Eerst liepen we door Het Dorp. Dit complex werd rond 1963 gefinancierd door een 24-uurs TV-marathonuitzending, die gepresenteerd werd door Mies Bouwman. We kruisten de 4-baans weg N224 en dwaalden nu door Klein Warnsborn. Via buurtschap Bakenberg werd landgoed Schaarsbergen bereikt. Nu overheersten boswegen het parkoers, maar desondanks moesten nog verkeerswegen worden gekruist, zoals de drukke N50 en de A12-snelweg.
Kluizenaarsberg, hoogste punt van de tocht
Op 30 km was de koffiepost bij een boswachterswoning. Op de Kluizenaarsberg werd het hoogste punt van de wandeling (± 90 meter) bereikt. Hier was tevens de fruitpost op 35 km gesitueerd. Nu volgden we nog zo'n 4 km mooie paden door het zuidelijke gedeelte van het nationale park Veluwezoom. De laatste 2 km voerde ons door "de bewoonde wereld" naar de finish. De totale afstand bedroeg 40,870 km.
Nabeschouwing
Het erg oninteressante gedeelte tussen de 10 en 20 km had een onuitwisbare stempel op deze tocht gedrukt. De eerste 10 en de laatste 20 km waren wel "WS78 waardig". Zowel tijdens als na afloop van deze tocht boden parkoersarchitekten aan om een mooiere tocht vanuit deze streek (Rheden, Velp of Dieren) te maken.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg