Terug naar de homepage van Henri Floor 2e Hanzestadwandeltocht

wandelaar wandelaar Op zaterdag 23 april 1994 organiseerde de LAT voor het tweede achtereenvolgende jaar de Hanzestadwandeltocht. Er waren dit jaar (138) minder deelnemers dan het vorige jaar (183) waarvan 75 op de 40 km.
Vijf dorpentocht
De tocht, zowel het 40 km als het 60 km parkoers, voerde door de gemeenten van Gorssel, Lochem, Vorden, Warnsveld en Zutphen. Zutphen, aan de IJssel, is een oude, gaaf bewaarde stad, gezellig en schoon. Zutphania turrita, de torenrijke stad, kreeg omstreeks 1190 stadsrechten en was eertijds lid van het machtige Hanzeverbond. In laatstgenoemde plaats was de start en finish vanaf de restauratie van het NS-station. De tocht voerde eerst door de binnenstad van Zutphen. Daarbij liepen we eerst over de Berkel met uitzicht op de Berkelpoort, een waterpoort met een stuk stadsmuur. Dit bouwwerk uit de 15e eeuw bestaat uit drie gewelfde bogen waarop twee weergangen en hoektorentjes staan. Kort daarop liepen we over de binnenplaats van het Agnietenhof, een uit 1397 daterend vrouwenklooster. Verderop kwamen we langs de Wijnhuistoren, een pittoresk pand uit de 17e eeuw, waarvan alleen de toren bewaard is gebleven. We verlieten de binnenstad en liepen een eind over de IJsselkade. Het water stond behoorlijk hoog. We liepen nog een eind langs de stadsmuur met grachten.
Stadsmuzikant Thonis Drogenap
Als laatste kwamen we nog langs de Drogenapstoren. Deze toren deed van 1446-1465 dienst als stadspoort. Zijn huidige naam dankt de poort aan de stadsmuzikant Thonis Drogenap, die omstreeks 1555 de toren bewoonde. We verlieten Zutphen en staken een grote verkeersweg via een brug over. Daarop betraden we Warnsveld. In buitenwijken van Warnsveld liepen we langs een aantal fraaie landhuizen. Door het Kappersebos verlieten we Warnsveld. Buiten het bos volgden we even de N346 richting Lochem. Spoedig verlieten we deze, in de ochtend nog rustige, verkeersweg en volgden ruim twee km de Lage Lochemse weg naar buurtschap Warken. We staken de niet geëlektrificeerde, enkelsporige spoorlijn Zutphen-Vorden over.
Het hoogste punt van de tocht
Bij een fraaie oude boerderij en prachtige oude linden voor het huis en de Warkense molen bereikten we tevens het hoogste punt van deze tocht, 12,4 meter. Door bosgebied Het Warkensche Veld bereikten we opnieuw de N346 en vlak daarna de eerste verzorgingspost aan de Oude Borculoseweg. Verder dwaalden we door het Warkensche Veld en staken de Onderlaatsche Laak over.
In buurtschap Veldwijk liepen we langs een hele mooie grote boom, zo'n type als we die kennen van Anton Pieck. Vlak daarop kwamen we bij Huize Den Bramel. Even verderop, bij Huize Het Enzerinck was de splitsing. De 60 km, die Coos volgde, voerde naar het centrum van Vorden, het fraaie kasteel van Vorden, buurtschap Linde en het plaatsje Kranenburg. Wij vervolgden het 40 km parkoers. Aan het einde van de Larense weg, stond de tweede verzorgingspost, vrij dicht aan de N346, in de gemeente Lochem. Door het Klein Dochterensche Veld bereikten we de Berkel en staken deze over en betraden nu de gemeente Gorssel.
Verbreding van het Twenthekanaal
Langs een ziekenhuis liepen we naar het Twenthekanaal. Een bord gaf aan dat het hier verboden toegang was. Op de weg langs het kanaal lag veel los zand. Men was bezig het kanaal te verbreden. Voornoemd kanaal volgden we maar kort en spoedig verlieten we het om in het plaatsje Almen de grote rusten te hebben in café De Hoofdige Boer. We kenden de prijzen van het café en besloten door te lopen. Bij de plaatselijke kerk liepen we langs een getraliede opening waar we kisten konden zien met de mummies van de heren van Ehze, een "buiten" waar we langs waren gekomen. Net buiten Almen zagen we langs een sloot een paar kinren hun badpak uitproberen. Het was deze dag de eerste keer in 1994 dat de temperatuur boven de 20° was gestegen. Vele wandelaars liepen dan ook in korte broek en T-shirt. We staken een spoorlijn en het Afleidingskanaal over.
Huis De Voorst, een paleisachtig landhuis
We kregen vanuit de bossen rond Huize De Voorst een fraai uitzicht op de Berkel met daarachter Huize 't Velde. Dit huis is een voormalige havezate in de vorm van een statig wit landhuis. Even later liepen we alsnog langs de hoofdingang van Huis De Voorst. Dit is een paleis-achtig landhuis dat kort voor 1700 werd gebouwd op last van koning stadhouder Willem III. Het is een uniek voorbeeld van barokarchitektuur in Nederland. De grootste opzet in formele stijl van landgoed De Voorst is ontworpen door Arnold Joost van Keppel. In de omgeving van het huis liggen restanten van de eerdere 17e-eeuwse formele parkaanleg van de architecten Roman en Marot, ook in opdracht van Willem III. Even verderop was de derde verzorgingspost. In Eefde liepen we nog langs een gracht om Huize Den Dam met uitzicht op de sluizen van Eefde. Vlak voorbij Huize Klaphek verlieten we de gemeente Gorssel weer. Door buitenwijken en langs de Berkel liepen we Zutphen weer fraai binnen. Eerst langs de ijsbaan, nu een groene weide. Via de Nieuwstadspoort, een stadspoort uit 1536 die deel uitmaakte van de verdedigingswerken, kwamen we bij de Kruittoren, een verdedigingstoren uit de 15e eeuw. Spoedig daarop bereikten we de finish.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg