Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Op bezoek in het Noord Hollands Duin Reservaat met WS78

embleem WS78 Dit is het wapen van Castricum. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Nieuwjaarsreceptie
Op zaterdag 15 januari 1994 organiseerde WS78 zijn eerste tocht in het nieuwe jaar vanuit Castricum. Het was net een nieuwjaarsreceptie. Vele handen werden er geschud en ook het zoenen was niet van de lucht. Voor de 400 wandelaars was het al spoedig te klein en zo werden we al vanaf 8.50 uur "losgelaten". Na een kort stukje langs een verkeersweg doken we het Noord Hollands Duin Reservaat in via de Diaconieweg. Dit Noord Hollands Duin Reservaat is de leverancier van leidingwater. In de zogenaamde infiltratiegebieden wordt voorgezuiverd Ysselmeerwater toegelaten. Het water blijft hier ongeveer 8 weken en gaat dan voor een verdere behandeling naar diverse pompstations, waarna het als drinkwater geschikt is. Het reservaat is 4.760 ha groot. Over een begaanbaar pad door het ter plaatse genoemde gebied Wildernis liepen we naar het zweefvliegveld terrein. Dit is een gebied dat door zweefvliegers gebruikt kan worden, maar deze dag troffen we er geen. Door het prachtige infiltratieveld met zijn vele kanalen en meren bereikten we de Noordzee.
Lekker uitwaaien aan zee
Hier konden we twee km lang uitwaaien. Duidelijk waren de steile, door de zee afgekalfde duinen te zien. Bij het naderen van Castricum aan Zee zagen we een groep van 50 man het strand opkomen. Even dachten we dat er nog een andere wandeltocht was georganiseerd. Maar het bleken vooral jongeren te zijn, die zich met voetballen gingen vermaken. Steil voerde ons pad weer het strand af de duinen in. Over de grote Veldweg beklommen we een hoog uitzichtsduin. Hier vandaan hadden we een fraai panorama op de zee, het binnenland in, Egmond aan Zee en de kant van de Hoogovens op. Over een camping bereikten we het pannekoekhuis Johanna's Hof. Er was nu 11½ km afgelegd, en dus te vroeg voor een grote rust. Door het Krochtveld en langs een duinmeer was op 12,7 de koffiepost te Bakkum. We bleven in het duinreservaat en dwaalden nu verder noordwaarts. Ons pad voerde wisselend door bossen en open terrein. Ter hoogte van Egmond binnen verlieten we het duinreservaat voor een grote rust in Het Wapen van Egmond Binnen.
Geschiedenis van Egmond Binnen
De oorsprong van Egmond Binnen moet gezocht worden rond het kerkje dat werd gebouwd boven het graf van St. Adelbert (één van de elf metgezellen van St. Willebrord, de grote prediker van het Christendom in deze streken). Teruggekeerd in het duinreservaat vervolgden we onze koers naar het noorden tot vlak voor Egmond aan Zee. Met een ruime bocht zakten we weer naar het zuiden. Nu was het overwegend open terrein maar nog wel steeds door de duinen. We kruisten driemaal het parkoers van de heenweg. Op 31 km was de koffie en theepost. Deze was ruim gelegen in een grote schuur. Het was waarschijnlijk de eerste keer dat we meemaakten dat in een schuur nog werd gepijld waar de verzorgingspost was. Door een oud gedeelte van Bakkum met een aantal houten huizen werd de fruitpost bereikt. Hier was voor de eerste keer in de WS78-geschiedenis een controle. Dit om het groeiende aantal zwartlopers te lokaliseren. Een halve km voor de finish was er nog een lus om de tocht in ieder geval op 38 km te brengen. De totale tocht bedroeg 38,3 km. Er waren 401 deelnemers. Het was een fraaie tocht geworden met prima wandelweer. Het was de hele dag droog geweest met af en toe wat zon.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg