Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Schaatsen kijken met WS78 in Nijmegen

Dit is het wapen van Nijmegen. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 27 november 1993 organiseerde WS78 een 40 km wandeltocht vanuit Nijmegen. Vanuit het wijkcentrum Titus Brandsma liepen we eerst in de richting van de Waal.
Door het oude Nijmegen
Door het Kronenburgerpark liepen we naar de kruittoren uit 1425. Met de ervoor liggende bevroren en besneeuwde vijver hadden we hier een prachtig zicht op. Daarna liepen we door een straat waar een aantal dames van lichte zeden voor het raam zaten. Ze waren allemaal nog vrij. Dit ondanks het feit dat de meeste wandelaars hier al langs waren gekomen. Spoedig daarop bereikten we de Waalkade. We liepen langs het waterlabyrinth van Klaus van de Locht uit 1982. Maar het water erin was nu bevroren. Vlak voor het Holland Casino stond een oud huis met mooie trapgevels. Na het Nederlands Rijwielmuseum Velorama beklommen we de heuvel met daarop de Karlingische kapel en het restant van de Barbarossa burcht van keizer Karel de Grote (768-814). Verderop klommen we omhoog naar de Belvédère, een oude verdedigingstoren. Als laatste liepen we over een oude stadswal. Op de Ubbergseweg uitgekomen liepen we na een paar honderd meter even van de weg af, om een graspad langs 't Meertje te volgen. 't Meertje is hier een verbindingskanaaltje tussen het Wylerbergmeer bij Beek en de Waal. We beklommen bij Ubbergen de eerste heuvels. We kwamen langs de Sterrenschans, een internaat voor schipperskinderen. Verderop liepen we door een grappig knotwilgenlaantje. De knotwilgen waren op knothoogte in een ver verleden geknot, maar de opnieuw ontsproten takken waren uitgegroeid tot een volwaardige normale boom.
Uitzicht op een uiterwaardenlandschap
Op de flanken van de Boterberg hadden we uitzicht op Persingen. Persingen heet het kleinste dorp van Nederland te zijn en ligt in een uiterwaardenlandschap. Over de Ravenberg en de Stollenberg bereikten we Berg en Dal. Bij hotel Val Monte kwamen we nog langs een genummerde bomenroete. Hier, in Berg en Dal, was op 11 km de soeppost. Nu volgden we het Filosofendal en liepen langs de Wijlerberg en de Duivelsberg. Er stromen hier smalle beekjes tussen steile hellingen. Gelukkig hadden we bergschoenen aan. Maar menigeen zal hier problemen hebben gehad met de steile en door bladeren bevroren gladde
Het hoogste punt van de tocht hellingen.
We liepen hier een paar maal op korte afstand (300m) met de grens van Duitsland. We bleven nu een tijd door de bossen van de gemeente Groesbeek lopen. Op het hoogste punt van de tocht (87 meter) staken we de Zevenheuvelenweg over. Door de bossen De But kwamen we bij het militair oefenterrein Heumensoord. Natuurgebied Heumensoord maakte vroeger deel uit van de Mookerhei. Hier sneuvelden Lodewijk en Hendrik van Nassau tijdens de 80-jarige oorlog. Er werd druk geoefend op de schietbaan. We liepen hier op de grens met de provincie Limburg. Op 23½ km was de grote rust in Malden. Daar kwamen we pas om 14.00 uur aan. Daarop besloten we meteen door te lopen. Nu volgde een wat minder mooi stuk naar weer een heel mooi stuk. We staken het Maas-Waal kanaal over gevolgd door de A73 snelweg.
Een oud-Hollands tafereel, schaatsen
Langs het Heumense Bos liepen we naar natuurreservaat de Overasseltse en Haterse vennen. We liepen hier langs talrijke vennen. Het was hier nu ekstra mooi omdat op vele vennen werd geschaatst. Hier zijn grafheuvels gevonden en er huist een meeuwenkolonie. Op de grens van de gemeenten Wijchen en Heumen was op 30 km de koffiepost. We staken de A73-snelweg opnieuw over en bevonden ons toen weer in Nijmegen. Door Dukenburg bereikten we opnieuw het Maas-Waal kanaal en staken deze over. Langs sportvelden en door het Jonkerbosch bereikten we op 36 km de fruitpost. We kwamen nog dicht langs het Goffertstadion, maar door de invallende duisternis zagen we dat pas na afloop toen we de tocht op de ingetekende roete thuis bestudeerden. De totale afstand was 39,695 km en er waren 447 deelnemers.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg