Terug naar de homepage van Henri Floor Keukenhof wandeltocht
man leest boek 3160 wandelaars trokken op zaterdag 17 april 1993 naar Lisse om aldaar de jaarlijkse keukenhofwandeltocht te gaan wandelen inclusief een bezoek aan de Keukenhof. Kost tegenwoordig een normaal bezoek aan de Keukenhof ƒ 14,50 kun je nu voor slechts ƒ 4,50 (zonder medaille) deelnemen aan deze tocht. Daarbij is tevens inbegrepen de toegang tot de Duinwaterwinplaats van de Gemeentewaterleidingen Amsterdam.
Na eerst een tijdlang in de rij gestaan te hebben konden we klokslag half negen starten. Ik begon alleen aan de 30 km omdat ik in het duingebied een extra lus wilde maken. Coos had afgesproken met een vriendin om met haar weer tijdig terug te keren om 's-avonds nog weg te kunnen. Het parkoers was hetzelfde als vorig jaar. Daarbij liepen we al gauw langs De Keukenhof, maar deze hof zouden we pas op de terugweg bezoeken. Na het oude station aan de spoorlijn liepen we over fietspaden langs bollenvelden naar de duinwaterwinplaats.
Dit is het wapen van Lisse.
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Een kanaal in het Amsterdams Waterleidingduingebied Duinwaterwingebied Gemeentewaterleidingen Amsterdam
Hier sloegen we van de hoofdroute af om een eigen parkoers te volgen. Ter hoogte van het zweefvliegveld Langeveld betraden we het duingebied. Door de Van Stirums Duinen bereikten de Kop van het Grote Vlak. Hier hadden we een wijds uitzicht. Over het Haasveld en door de Haasvelder Duinen bereikten we het Kromme Schuster kanaal. Hier zwommen eenden en zwanen. Slechts een enkele wandelaar zag je hier. Over het ijzeren manneveld door het Witteveld bereikten we langs rivierwaterinfiltratiegeulen Dappere Kees. Langs de Zwaneplas liepen we door het Ruigeveld, over het Zwarteveld en het Middenveld naar het Groot Sprenkelveld en het Renbaanveld.
Langs ons pad stonden twee reeën
In het Pietjesveld zagen we iets dat we niet voor mogelijk hielden. Langs ons pad stonden twee reeën rustig aan het jonge groen te knagen. We liepen vlak langs de twee reeën op een afstand van ongeveer één meter, maar ze bleven rustig staan doorknagen. Ook bij het naderen van een tegemoet komende trimmer bleven ze rustig staan. We staken het Nieuw kanaal over en in het Vinkenveld pakten we, bij een bruggetje over een rivierwaterinfiltratiegeul met stroomversnelling, het officiële parkoers weer op.
We liepen de grote rust in Bezoekerscentrum De Oase te Vogelenzang voorbij en dwaalden verder. Nu liepen we door het Vinkeveld, het Achterste Panneland, het Panneland en langs de Graaflandbergen, over de Blomberg, de Torenberg en de Berg van Allebert. Na de Aardbeiendellen, de Diepe Del en de Kromme Del verlieten we bij het Köhne Hoekgat definitief de Duinwaterwinplaats en liepen naar het plaatsje De Zilk.
Opeens zag ik een bekende dame
Opeens zag ik een bekende dame, Coos, lopen. Maar ze liep niet met de afgesproken vriendin. Het bleek dat de vriendin, waarmee ze had afgesproken niet (op tijd) was op komen dagen. Daarop had Coos besloten alleen de tocht te beginnen. Op een gegeven moment was zij een oude vriendin achterop gelopen en liep daar nu mee. Hier, in de Zilk verliet ik opnieuw het parkoers om in een plaatselijk winkelcentrum wat drank te kopen. Coos liep met de vriendin verder tot de Keukenhof waar ze mij later weer zou treffen.
Na De Zilk liepen we langs de Leidse Trekvaart, vanwaar we fraaie uitzichten hadden op de bollenvelden. De tocht door de Keukenhof was uiteraard prachtig met fraaie bloemen(ver)gezichten. Het was over het algemeen aardig wandelweer geweest. Wel hebben we enkele buien moeten verwerken waar de paraplu wel bij werd opgestoken. Maar regenkleding behoefde niet te worden aangetrokken.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg