Vorig WS78 verslag volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Sinds lange tijd weer een echte wintertocht met WS78

embleem WS78 Dit is het wapen van Ede. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door 
de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 2 januari 1993 organiseerde WS78 een 40 km wandeltocht vanuit Lunteren, gemeente Ede. De start was vanuit Hotel Floor. In het info bulletin werd nog gememoreerd dat onze persoontjes op 4 oktober 1986 hier 's middags een receptie hielden, na afloop van de destijds georganiseerde WS78 wandeltocht. Niet iedereen had het info bulletin goed gelezen, want er was iemand die ons feliciteerde met ons huwelijk.
Het grootste deel van het parkoers was verhard
We maakten deze keer iets bijzonders mee met de wandeltocht. Bijna het gehele parkoers was verhard (grapje). Door de vorst van de voorgaande dagen waren bijna alle zandpaden hard door de vorst. Na de start volgden we eerst een km de spoorlijn. Spoedig daarna betraden we het Lunterse buurtbos. Over af en toe smalle bospaadjes bereikten we een zandgroeve. Door het stralende weer hadden we hier fraaie uitzichten. Daarna zetten we koers naar het Wekeromse Zand, wellicht het hoogtepunt van de tocht. Daarbij liepen we over een zandweg met fietspad waarlangs prehistorische akkertje of Celtic Fields zijn ontdekt. Ze dateren van enkele eeuwen voor tot rondom het begin van onze jaartelling. In het veld is er weinig meer van te zien, maar op luchtfoto's zijn ze te herkennen door groeiverschillen tussen de akkertjes en de nu ge galiseerde walletjes er omheen.
Hier is nog haarpodzol aanwezig
Eerst liepen we over heide, daarna door de bossen. Hier is nog een klein stukje van de oorspronkelijke haarpodzol aanwezig. Een bodem met een grijze over een zwarte en bruine aardlaag. Een bodem die voorkwam onder de heide voordat het hier begon te stuiven. Podzol is een Russisch woord en slaat op de grijze asachtige kleur. Haar betekent zandige heuvel. De haarpodzol is een typisch zandige bodem ontstaan onder invloed van heidehumus, die met het regenwater door de bodem heen sijpelt en de ijzerhuidjes om de zandkorrels verwijdert. Daardoor ontstaat de grijze uitgeloogde kleur. Daaronder slaat de amorfe (vormloos) humus op de ongeveer 50 cm diepte neer en vormt een donkerbruine enigszins verharde laag. Het ijzer in oplossing slaat ook neer en vormt onder de donkerbruine laag soms een dicht verkit laagje, dat regenwater tegenhoudt.
Unieke etagebekermos
Het Wekeromse zand is vooral bekend om z'n grote rijkdom aan korstmossen, zo'n 27 verschillende soorten, waaronder sommige zeer zeldzaam. Heel bijzonder is het etagebekermos, waarbij verschillende bekertjes boven elkaar voorkomen, vroeger zelfs tot wel acht toe. Een paar maal zagen we grote bomen met tot laag bij de grond brede takken. Na de Wekeromse Eng was de soeppost op 11 km. Van het plaatsje Wekerom zelf zagen we niets.
Daarna dwaalden we door het Roekelse Bos, De Valouwe en het Roekelse Zand. Hier was de grote rust in theehuis De Roek, een onderdeel van De Hartenberg, een inrichting voor zwakzinnigen. Op zich was dit een veel te kleine rustplaats. Maar de directie had drie weken tevoren besloten dat de oorspronkelijk toegezegde grote kerkzaal gereserveerd moest worden voor een interne nieuw- jaarsreceptie.
Daarna dwaalden we verder door de bossen van het Roekelse Zand. Na het Mosselse Veld werd een groot heidegebied bereikt, de Ederheide. We zagen hier nog een schaapskudde op afstand met schaapsherder en hond. Opnieuw in het Roekelse bos werd de koffiepost bereikt op 30 km.
De Valouwe, landgoed met geschiedenis
Door De Valouwe werd op 34 km de fruitpost te Lunteren bereikt. In het begin van de jaren 1900 was het landgoed "De Valouwe" voor het grootste gedeelte eigendom van de familie Kr ller, de rest was eigendom van verschillende landbouwers. Het werd doorkruist door openbare wegen en paden, de opstand was grove den, eikenhakhout, heidevelden en zandverstuivingen. Voor die tijd bijna waardeloos, het heeft dan ook jarenlang te koop gestaan. In de jaren dertig is dit ongeveer 600 ha. grote landgoed gekocht door wijlen de heer Schlimmer, met als doel vrij te kunnen paardrijden en jagen en dit landgoed wat meer rendabel te maken. Hij heeft dan ook betere houtsoorten aangeplant, b.v. douglas en lariks. Om de kosten na de oorlog te drukken is er een sierteelt- en een azalea-kwekerij aangelegd waarlangs wij ook liepen.
We kwamen langs een vijver waar een heleboel eenden hard aan het snateren waren. Ze werden namelijk gestoord door schaatsers, die zich op hun vijver bevonden. De zon, die toch al niet hoog had gestaan, gaf steeds minder warmte af bij het naderen van de schemering. Over de ruim drie km lange Boslaan, eerst onverhard, later verhard werd het centrum van Lunteren bereikt. De totale afstand bedroeg 39,350 km.
Wetenswaardigheden
Er gingen 431 wandelaars van start. De zon scheen de gehele dag. In de schaduw bleef het de gehele dag licht vriezen. De gehele tocht voerde over het grondgebied van slechts n gemeente, namelijk Ede. Fraai was het regelmatige gezicht op de dikke vorst die wit op de planten lagen. Sinds lange tijd weer een echte wintertocht
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg