Terug naar de homepage van Henri Floor Pegasus wandeltocht vanuit Lunteren

station Lunteren Operatie Pegasus I
Voorgeschiedenis Pegasus wandeltocht
Na de mislukte poging in september 1944 van de Britse 1e Luchtlandings-divisie om de bruggen bij Arnhem in handen te krijgen ontstond in het oorlogsverloop een geheel nieuwe situatie. Het front kwam aan de moeilijk te passeren grote rivieren tot stilstand en op de Veluwe hielden zich enkele honderden Britse militairen schuil. Toen het duidelijk werd dat er in het najaar van 1944 geen geallieerde opmars over de Rijn zou plaatsvinden, werden er plannen gesmeed om zoveel mogelijk para's van de Veluwe over de Rijn naar bevrijd gebied te brengen. De frontlijn liep op dat ogenblik langs de Rijn.
Aan de Veluwse kant waren de Duitse troepen van de 363 Volks Grenadier Divisie in stelling gegaan. Aan de Betuwse kant lag in oktober de 101e Amerikaanse Airborne Divisie. Tegenover Wageningen en Renkum had het 506e Para Regiment zich ingegraven. Samen met de ondergedoken Britse officieren ontwikkelde de Ondergrondse van Ede een plan om één keer 150 para's door de frontlijn naar Nijmegen te brengen.
De Bennekommer "Flip" van de Ondergrondse in Ede kwam met het voorstel om bij Renkum de Rijn over te steken. Besloten werd dat in de nacht van 23 op 24 oktober 1944 zoveel mogelijk "Airbornes" moesten trachten bij Renkum de Rijn te bereiken. Later werd dat een dag vervroegd nadat bekend werd dat de bevolking van Bennekom het bevel had gekregen vóór 22 oktober 1944 het dorp te verlaten.
Op 23 oktober 1944 waren de para's rond 02.00 uur veilig aan de overkant van de Rijn. Deze operatie werd Pegasus genoemd. Later werd dit Pegasus I genoemd toen men, door het succes van Pegasus een tweede operatie opstartte. Deze tweede operatie mislukte echter helaas. De route die de para's van operatie "Pegasus I" volgden is het parkoers van de Pegasus wandeltocht geworden.
Openingstoespraken
Op zaterdag 24 oktober 1992 werd deze wandeltocht alweer voor de 9e maal georganiseerd. Op het parkeerterrein bij Café Floor te Lunteren stonden twee muziekgroepen. Rond 9 uur werd de trompet geblazen en was er een minuut stilte.
Daarna werden de vlaggen, die half stok hingen, gehesen. Daarna waren een paar toespraken, waarvan één in het Engels. Daarna verliet een jeep, waarin één van de Britse en Amerikaanse Pegasus Veteranen reed, het parkeerterrein, gevolgd door de twee muziekkorpsen. Daarachter liepen de wandelaars. Dit was de officiële opening van de wandeltocht. Vele wandelaars waren al voor de officiële plechtigheid vertrokken.
Prima verzorgingsposten
Door het Lunterse Buurtbos werd Lunteren verlaten. Na een paar km ging de asfaltweg over in een zandweg. We liepen door bossen en langs akkervelden. Op 6 km was de eerste verzorgingspost. Hier konden we soep, koffie, fris, koeken of snoep kopen. De kortste afstand was 8½ km. Daardoor waren er ook vele kinderen die deelnamen. Door het bosgebied De Valouwe werd De Hartenberg, een inrichting voor zwakzinnigen, bereikt. Voor ons was hier de eerste grote rust op 8½ km. We vonden dit aan de vroege kant en besloten door te lopen. Verder liepen we over de Veluwe, eerst door het Roekelse Zand. Daarna langs het Mosselse Veld en de Ederheide. Vanaf het alhier hoogste gelegen punt, 50 meter boven N.A.P. hadden we fraaie vergezichten.
Ginkelse Heide in de gemeente Ede Mooie herfstkleuren
Door het zonnige weer hadden we nu bovendien fraaie gezichten op de rood-, geel en bruingekleurde herfstbladeren. Op 15 km, in het Kreelse Zand, was de tweede verzorgingspost. De soep was hier zo heet dat eerst even flink geblazen moest worden. Op de Heidebloemallee, door de Hindekamp liep de groep Pegasus 2 in Duitse artilleriestellingen, hetgeen het einde van de groep betekende.
Bij het naderen van Herberg De Zuid Ginkel zagen we in de verte boven Bennekom donkere wolken samenpakken. Onder de wolken hingen grote sluier-regenwolken. Uit deze bewolking zagen we enige keren bliksemflitsen schieten gevolgd door onweersdonder. Hierop besloten we in de Herberg het onweer af te wachten. Na een half uur hervatten we de tocht. Bij een schaapskooi liepen we de Ginkelse Heide op. Hier staat in gedenkteken ter nagedachtenis aan onze Pegasus wandeltocht.
Het leek wel een wintertocht
Op de heide zagen we hagel liggen, waaruit moge blijken dat het flink gehageld had tijdens het onweer. We liepen onder de A12-snelweg door en staken de spoorlijn Ede-Arnhem over. Spoedig daarop kwamen we langs het pannenkoekenhuis Panoramahoeve. Hier hield het op licht te regen waarop de regenkleding aantrokken.
Verbaasd keken we hier naar de vele witte plekken in de boswachterij Oostereng. Het leek wel op sneeuw, maar de witte plekken bestonden uit opeengehoopte hagelstenen. Ter hoogte van het landbouwinstituut ITAL was de laatste verzorgingspost op 25 km. Door de bossen rond Oranje Nassau Oord, het buitenhuis van koningin Emma bereikten we het eindpunt in Café Restaurant Campman te Renkum. Hier moesten we een 10 minuten wachten alvorens we met een 2½ tonner van de militairen werden teruggereden. We zaten met z'n zestienen in dit voertuig.
Wetenswaardigheden
Veertig jaar nadat de ontsnappingsoperatie Pegasus plaatsvond organiseerde het Streek-VVV Zuidwest Veluwe in 1984 voor de eerste maal de "Pegasus wandeltocht". Voor de organisatie van de tocht had het VVV contact opgenomen met diverse instanties en aan verschillende wandelsportverenigingen werd gevraagd hun medewerking te verlenen.
De wandelsportvereniging Blauw-Wit uit Ede gaf ondermeer gehoor aan de oproep; nu heeft zij de gehele organisatie in handen van het "wandelgedeelte". En die organisatie was vrij goed gezien het feit dat er naast 2 grote rusten ook 3 verzorgingsposten waren ingericht. Bovendien stonden op drukke oversteekpunten klaar-overs. Als wandelaars zo'n druk punt naderden, dan zag je de klaar-overs het verkeer observeren om zodra de wandelaar er aan kwam, je meteen kon oversteken en niet hoefde te wachten tot zich een "groepje" had gevormd.
Nadat het 's-ochtends vrij zonnig was geweest, was het 's-middags over het algemeen regenachtig. Er gingen, verdeeld over de drie afstanden, ± 1400 wandelaars van start. De maximum temperatuur bedroeg 10°, maar in buien zakte de temperatuur naar wel 4°.
naar de top van deze pagina

Henri Floor