Terug naar de homepage van Henri Floor 22e Stichtse Lustwarandetocht NTV

Dit is het gemeentewapen van Maarn. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door 
de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 12 september 1992 werd deze tocht georganiseerd vanuit Maarn. Er kon gekozen worden uit de afstanden van 5, 10 15, 20 of 30 km. Wij kozen de 30 km. Rond 8 uur vertrokken wij. Eerst liepen we over enige straten door het dorp van Maarn. We liepen onder de spoorlijn Utrecht-Arnhem door en vlak daarop onder de A12 snelweg. Verder liepen we voor het stadhuis langs om even later de bossen in te duiken. Met WS78 waren wij al vaak vanuit Maarn gestart, terwijl hier vandaan ook verschillende malen de start van de seniorentocht was. Maar juist omdat deze tocht, voor ons, zo dicht bij huis is en om ideeën op te doen voor eigen tochten, en zodoende de buurt verder te verkennen, besloten we aan deze tocht mee te doen.
We zagen vele soorten paddestoelen
We kwamen al meteen op paden waar we nog niet eerder waren geweest. Mede door dat deze tocht was opgebouwd uit lussen, oplopen van 5, 10, 15 en 20 km moest ook voor die korte afstanden leuke trajecten gemaakt worden. En daar is de organisatie zeer goed in geslaagd. Eerst dwaalden we door de bossen in de richting van "Huis te Maarn". Ter hoogte van landgoed De Ruiterberg dwaalden we over bossen tussen rododendrons. We zagen al behoorlijk veel paddestoelen. Vooral veel kleine in grote groepen bij elkaar. Verder zagen we op bomen erg vaak zwammen zitten.
Langs de rand van camping De Bonte Vlucht liepen we naar een oude familiebegraafplaats toe. Er lagen, op een heuvel één grote en drie kleine grafstenen. Op enige daarvan stond de naam van Beaufort. Om de grafstenen was een smeedijzeren hek geplaatst. We staken de Woudenbergse weg over en nu betraden we een meer open gebied met weilanden. Weliswaar volgde nu een km asfalt maar dat viel in het niet van het totaal.
Leersumse plassen, zwart/wit opname Het Leersumse Veld
We bereikten de bossen van het Leersumse veld. Langs één van de Leersumse plassen bereikten we Bar Restaurant "Het Leersumse Veld". In deze manege was een leuke, gezellige uitspanning gemaakt. Aan de muren en tegen de rieten dakbedekkingen hingen paardentuigen en koetswielen. Hier vandaan was het mogelijk om per huifkar of per paardentram een rondrit te maken. Wij hielden het echter bij het wandelen en vervolgden ons pad.
We dwaalden verder door het Leersumse veld en liepen tussen twee grote plassen door. Verderop liepen we langs een groot heideveld waarop koeien lagen te herkauwen. Door de bossen dwaalden we verder tot we bij de kantine van camping de Bonte Vlucht kwamen. Hier genoten we weer van een drankje. Tevens versierden we hier ons wandelboekje met een fraai stempeltje van het bondskampeercentrum.
Het hoogste punt van de tocht, ± 75 meter boven N.A.P. Boven langs het recreatieterrein "Het Doornse Gat" liepen we naar de uitkijktoren in de Kaapse bossen. Deze 22 meter hoge, 7 verdiepen tellende uitkijktoren staat op een 53 meter hoge berg. We beklommen de uitzichttoren en hadden een groots uitzicht. We zagen onder andere de Dom van Utrecht. Bij helder uitzicht moest ook de televisiemast van Hilversum te zien zijn. We vervolgden ons pad door de bossen en kwamen bij een klein heideveld bij Chatelet St Helenaheuvel. Via natuurgebied "De Wijde Zicht" bereikten we de finish. Het was een schitterende wandeldag geweest met veel zonneschijn. De maximum temperatuur bedroeg ongeveer 18°.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg