Terug naar de homepage van Henri Floor Seniorentocht SGWB vanuit Den Dolder

Dit is het wapen van Be Bilt. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door 
de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 6 juni 1992 organiseerde de SGWB een seniorentocht met de afstanden van 30 en 40 km vanuit Den Dolder. Kennelijk werden er in Nederland niet zoveel tochten georganiseerd want er kwamen hier deelnemers van heinde en ver. Uiteraard waren er vele bekenden.
Nadat we gestart waren dwaalden we eerst door de bossen ten zuidwesten van Den Dolder. Door Bosch en Duin - wat een grote en luxueuze huizen staan hier - bereikten we het Blooker Park. We staken een 4- baans verkeersweg over en liepen verder langs Kampeerterrein en bosbad Dijnselburg. We staken nogmaals de 4-baans weg over en betraden nu het Panbos. Hier was ook een verzorgingspost en kregen we een kartonnetje frisdrank aangeboden.
Houdringe, Beerschoten en Heijntjeskamp
Utrechtslandschap. Daarna betraden landgoed Heijntjeskamp dat in beheer is bij het Utrechts Landschap. Dit is een zeer gevarieerd gebied. Bouw- en weilanden liggen omsloten door naald- en loofbospercelen, waaronder enkele fraaie oude beukenopstanden. Na Huize Beerschoten bereikten we Motel De Biltse Hoek. Na 8 minuten zagen we een serveerster en op onze vraag of we een kop koffie konden bestellen, deelde zij mee dat we in een verkeerde zaal zaten. We zaten namelijk in de zaal waar de gasten hun ontbijt kregen.
Langs Huize Houdringe, waar de Grontmij is gevestigd kwamen we langs een uitgestrekt weiland. Bij de ijsbaan van De Bilt, het Biltse meertje, verlieten we even de rustige bos- en weide paden om plaats te maken voor een wat stedelijker gebied De Bilt. Langs de westkant van Bilthoven kwamen we langs een paar woonflats van 9 verdiepingen. We liepen onder de spoorlijn Utrecht - Den Dolder en bereikten even later landgoed De Lijen. Even volgden we de provinciale weg S3. Daarop volgden we een fietspad tussen weilanden door naar Maartensdijk.
Barometermuseum in groot kasteelhuis
Aan het einde van deze weg volgden we een oude verkeersweg richting Lage Vuursche waar een heleboel oude grote huizen stonden. Daar waren ook grote boerderijen bij. Bij de ingang van een groot kasteelhuis stond "Barometermuseum". Even verderop liepen we langs Huize Eijckenstein. Aan de voorkant van dit huis staan drie grote zuilen, die op oude Romeinse zuilen geleken. Daarop arriveerden we bij Café Restaurant Maurits-Hoeve. Voor deze uitspanning staat, in een weiland, een opgezette paardentram. Op de overgang van het westelijk veenweidegebied naar de Utrechtse Heuvelrug kwamen we langs weilanden, maar daarop dwaalden we door de Eijckensteinse en Ridderoordse bossen. Na een km verkeersweg liepen we verder naar het bosgebied rond de Willem Arntz Hoeve. Spoedig daarop bereikten we de finish.
Wetenswaardigheden
Volgens de parkoersbeschrijving hadden we 39,6 km gelopen. Maar daar werd zeer sterk aan getwijfeld. We schatten dat de tocht ongeveer 36 km langs was. Het was best een mooie, afwisselende tocht geweest. Insiders zeiden dat er nog meer uit te halen was geweest. Na een nacht met veel regen en onweer waren veel bospaden nog nat en hingen er af en toe dampen. Maar echt modderig was het niet geweest. De maximum temperatuur was ongeveer 21° geweest en het was de hele dag droog geweest. Door de hoge vochtigheidsgraad voelde het warmer aan.
naar de top van deze pagina

Henri Floor