Terug naar de homepage van Henri Floor Keukenhof wandeltocht

Dit is het wapen van Lisse.
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 11 april 1992 werd weer de jaarlijkse Keukenhofwandeltocht georganiseerd. Dit jaar kon je vroeger starten als voorgaande jaren. En wel vanaf half negen.
Enorme grote narcissenvelden
Het eerste stuk liep langs de Keukenhof en verder door naar station Lisse. Daarna werd het mooier. Over een fietspad voerde het parkoers verder. Regelmatig zagen we velden met vooral gele narcissen. Maar ook witgele narcissen stonden er veel. Verder zagen we hier ook hyacintenvelden. We naderden, ter hoogte van café Ruigenhoek, het zuidelijke gedeelte van de Duinwaterwinplaats van de gemeente Amsterdam.
Een kanaal in het Amsterdams Waterleidingduingebied Alternatieve route
Hier liepen we van het parkoers af en maakten zelf nog een extra grote lus aan het 30 km parkoers. We liepen langs zweefvliegveld Langeveld en betraden de Duinwaterwinplaats bij de Van Stirums Duinen. Vanaf de 33 meter hoge Kop van het Grote Vlak hadden we een wijds uitzicht. In de verte zagen we de kerktoren van De Zilk liggen. Langs de Haasvelder Kijkberg liepen we verder door de Haasvelder Duinen. We kwamen rakelings langs het officiële parkoers, maar we vonden het nog te vroeg om daar alweer aan te haken. Voor het Pindabergje sloegen we af en volgden nu enige tijd het Kromme Schuster kanaal.
We zagen hier, naast eenden, veel futen. Over het IJzeren mannevlak en door het Witteveld kwamen we bij de waterdellen en Dappere Kees. Door het Ruigeveld kwamen we bij het Van Lennep Kanaal dat we enige tijd volgden. Door het Zwarteveld en langs het Eiland van Rolvers kwamen we weer op het officiële parkoers uit. Daar troffen we een wandelaar die ons ook al bij de start had gezien en nu natuurlijk informatief vroeg waar wij nu vandaan kwamen.
Grote rust in De Zilk
Door het Vinkenveld liepen we naar uitspanning De Oase te Vogelenzang. We hadden echter in ons hoofd om een grote rust in De Zilk te hebben. Daarop besloten we deze grote rust over te slaan. Door het Sijmpjesbos en het Mosterdbos liepen we naar Panneland. Dit lieten we echter links liggen. En langs de Doornenberg en over de Blomberg en de Torenberg kwamen we bij het Palmenveld. Dit vonden we wel een toepasselijke naam. Want deze dag was de dag voor Palmpasen. Bij de uitgang van De Zilk verlieten we deze Duinwaterwinplaats.
Even verderop zagen we in een zijweg te De Zilk een supermarkt. Daar liepen we naar toe om even later op een bankje rustig van een liter chocolademelk te genieten in de zon. We verlieten De Zilk en langs de Leidse Trekvaart liepen we weer naar station Lisse. Onderweg hier naar toe hadden we weer fraaie uitzichten op bloemenvelden. De bloemen geurden ook lekker.
Orchideeën was hoogtepunt in de Keukenhof
Bij de Keukenhof aangekomen daalden ons wandeltempo drastisch. We werden hier nog ingehaald door een OLATter, die vergezeld was van een blinde man. We vertelde hem dat we nog een bekende plaatsgenoot van hem had gezien. In de tuin van de keukenhof stonden ontzettend veel bloemen en planten. In de kassen genoten we van de vele verschillende soorten tulpen en irissen.
Het Koningin Beatrix Paviljoen stond vol met alle mogelijke (en onmogelijke) soorten orchideeën, een lust voor het oog. Na twee uur en drie kwartier waren we wel van mening dat we "alles" hadden gezien van de Keukenhof en besloten de terugtocht te aanvaarden. Bij de finish zagen we nog vele bekenden. Het was een zonnige dag geweest met een maximum temperatuur van ± 15°. Met de auto reden we huiswaarts. 's Avonds thuisgekomen constateerden we dat we nog aardig verbrand waren door de vele zonneschijn. Henri Floor
naar de top van deze pagina

Henri Floor