Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Fraaie weerspiegelingen domineren WS78 tocht vanuit Waddinxveen

embleem WS78 Dit is het wapen van Waddinxveen.
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 8 februari 1992 organiseerde WS78 een tocht vanuit Waddinxveen in Zuid-Holland. Vlak na de start hadden we een kort oponthoud omdat we voor een geopende hefbrug over de Gouwe moesten wachten. We hadden nu mooi de gelegenheid om deze imposante brug van staal in alle rust te bekijken.
Fraaie weerspiegelingen in het water
We liepen de Polder Bloemendaal in over een wandelpad. Eerst was het een soort schelpenfietspad. Maar spoedig werd het een smal pad met aan beide zijden sloten. Al meteen na de start scheen de zon, zij het in het begin van de dag wat waterig. Het had 's-nachts licht gevroren. Daardoor was het gras fraai witgekleurd. Doordat er bijna geen wind was weerspiegelde de bomen fraai in het water. Voor de A12 snelweg sloegen we af om even verderop weer door de Bloemendaal polder te lopen. Ditmaal was er een asfaltweg waar langs boerderijen stonden. Aan beide kanten van de weg lagen sloten. Daardoor hadden we regelmatig weer fraaie weerspiegelingen in het water. Daar maakten we verscheidene foto's van.
Bruggen en nog eens bruggen
We liepen in de richting van Reeuwijk en gingen nu echt onder de A12 snelweg door. We doorkruisten Reeuwijk-Brug. Wat een bruggen zijn hier. We staakten het tellen ervan. Maar het waren er wel enige tientallen. Zowel rechts als even later ook links zagen we enige van de Reeuwijkse plassen. Nadat we Sluipwijk doorkruist hadden kwamen we op de Zoetendijk. Spoedig daarop versmalde deze weg tot een fietspad. Vlak langs het fietspad lag een brede sloot. Over de sloot waren regelmatig bruggetje naar luxueuze (vakantie-) huizen. Enige malen waren de bruggen weggedraaid, zodat er ook geen ongenode gasten konden komen.
We dreigden een stuk officieel parkoers mis te lopen
Even later bereikten we op 11 km de soeppost (gemeente Reeuwijk). Het was maar goed dat we de parkoersbeschrijving raadpleegden. Want na zo'n 100 meter week de bepijling af van de officiële beschrijving. Dat viel ons op en besloten de officiële route te volgen. We moesten een paar keer over een paar drassige stukjes springen. Maar toen kwamen we uit op een alleraardigst smal pad langs het water (Reeuwijkse plassen). Af en toe moesten we door het riet lopen. Het pad was wel wat ongemakkelijk voor de voeten en het wandeltempo halveerde bijna. Maar dat hebben we er voor over gehad. We merkten dat dit pad niet goed bepijld werd. Want daardoor liepen we wat te ver. En dus om. Maar dat mocht de pret niet drukken.
Het schoonspoelen van een fiets
Na een smalle asfaltweg door de Sluipwijk polder bereikten we de vaart Enkele Wiericke. Nu genoten we zo'n 1800 meter over een fraai grasdijkje met af en toe modder. Maar aan alle mooi dingen komt een eind. Zeker hier als zo'n mooie vaart wordt doorsneden door de A12 snelweg. De eerste tunnel onder een snelweg had een fantastisch mooie echo. Na de snelweg volgden we nog zo'n twee km de grasdijk. Op een gegeven moment zagen we iets vreemd. Bij nader inzien bleek dat één van de parkoersbewakers op de fiets teveel door de modder had gereden. Zijn fiets wilde niet meer fietsen. Tot tweemaal toe dompelde hij zijn (huur-)fiets, met behulp van een wandelaar, in de vaart om de ergste modder eraf te krijgen. We naderden een onbewaakte overgang. Daar bewonderden we een nieuw bord. Nadat er een trein was gepasseerd liepen we door de Zuiderzijderpolder naar de Oude Rijn. We staken zo'n 200 meter af. Dit was de aan- en afvoer roete naar de grote rust. Deze was gelegen in Gasterie "De Vliethoeve" te Bodegraven.
Het tweede gedeelte voerde over drukkere (auto)wegen
Daarna volgden we nog zo'n 1½ km de Oude Rijn naar het centrum van Bodegraven. Buiten Bodegraven volgden we de Oude Bodegraafseweg. In een tuin in Oude Bodegraven stonden verschillende beelden. In de sloot stond een beeld dat een jongen voorstelde, die met een polsstok de sloot oversprong. Door de Tempelpolder (het verkeer werd al drukker) bereikten we op 31 km de koffiepost te Boskoop. Even verderop was, eveneens in Boskoop, de fruitpost op 36 km. De laatste paar km's voerde eerst door recreatiegebied "Het Gouwe Bos", gevolgd door een voetpad langs een vaart. De totale afstand bedroeg 39,645 km.
Wetenswaardigheden
We hadden onderweg naast eenden en futen erg veel zwanen gezien. Zeker wel zo'n 50 stuks. De zon had de hele dag geschenen. Nadat het bij de start rond het vriespunt was, steeg de temperatuur overdag naar een maximum van 9°. Er waren 459 wandelaars gestart.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg