Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Acht gemeenten tocht met WS78

embleem WS78 Op zaterdag 18 januari 1992 organiseerde WS78 een wandeltocht vanuit Bussum. Officieel zijn we nog steeds bezig met een winterserie. Bij temperaturen van 8° en vrij veel zonneschijn was daar deze dag opnieuw niet veel van te merken. De start was vanuit de kantine SDO van sportpark De Kuil.
Veel relicten op Westerheide
Al na ruim een km liepen we door de bossen. Eerst staken we een stuk van de Bussummerheide over. Dit is een onderdeel van het Goois Natuurreservaat. Daarna dwaalden we over de Westerheide. Hier zijn veel relicten(overblijfselen uit een vroegere beschaving). Met recht dwalen, want er zaten enorm veel smalle bos- en heidepaden in het parkoers. De Bussummerheide heide vormt, samen met de Westerheide, het grootste aaneengesloten heideveld van het Gooi. Daarna kwamen we over de Zuiderheide. Dit is een gevarieerd heidegebied met schitterende uitzichten. We kwamen nog vlak langs theehuis 't Bluk. Net over de provinciegrens was, in de gemeente Eemnes, de soeppost op 9 km. Als nummer 431 en 432 passeerden wij de telpost.
Dit is het wapen van Eemnes. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Groeneveld, landgoed en kasteel
Even verderop kwamen we op korte afstand langs het Laarder Wasmeer. We liepen onder de A27 snelweg door en kwamen langs de achterkant van het bij velen bekende Kiosk The Sailor. Langs twee centra voor geestelijk gehandicapten, te weten de Eemeroord en de Nieuweroord, bereikten we landgoed Groeneveld met zijn prachtige kasteel en zijn recente nieuw aangelegde Engelse tuin. Een Frans edelman liet het kasteel in het begin van de 18e eeuw bouwen. Het kasteel is ingericht als Nationaal Centrum voor Bos, Natuur en Landschap. Lang bleven we niet in de gemeente Baarn want we zetten koers richting Eemnes.
We werden ingehaald door een koningin
Na een km bogen we ook van die richting af en zetten koers richting de gemeente Laren. We liepen weer onder de A 27 door en kwamen vervolgens over het grondgebied van de tuinkwekerij Gooi- en Eemlust. Even voor de tuinkwekerij werden we ingehaald door de schutterskoningin van de Heuvelland wandelvierdaagse 1991. Op 19½ was de grote rust in speel- en buurtvereniging "Ons Genoegen" te Laren. Het was er behoorlijk druk. Ook op het terras zaten flink wat mensen. Dat is geen gebruikelijk tafereel voor een tocht in de winter. Toen wij er aankwamen begon de drukte wat af te nemen. We zaten hier op een hoogte van ongeveer 3 meter boven de zeespiegel. De nu volgende 7 km's was zodanig uitgezet dat we heel langzaam omhoog liepen tot zo'n 27 meter hoogte. Eerst liepen we door het bos- en heidegebied De Witte Bergen. Daarna kwamen we door de Laarder Eng, ook wel Postiljonheide genoemd.
50 Drentse schapen
Regelmatig liepen we weliswaar door de buitenwijken van Laren. Maar over paden, die alleen voor voetgangers waren. Via het Sanatorium Julianaoord kwamen we bij Craailo en de Blaricummerheide. Hier zagen we een kudde schapen lopen. Sinds 1990 grazen hier 50 Drentse heideschapen. Naast een aantal nieuwsgierige jonge kinderen met hun pappies zagen we er verder niemand bij. Bij de overgang naar de Tafelbergheide kwamen we langs een vrij nieuw aangelegde schaapskooi (1990). We betraden hier de gemeente Huizen en op 30 km was hier de koffiepost. Via de Sijsjesberg liepen we langs de Limitische heide naar Oud Naarden. Het 36 ha grote Limitische Heide is een heideveld aan de rand van vroeger Naardens ontzandinggebied; tot de Limiet, grens, mocht gegraven worden. Het landgoed Oud Naarden heeft een weelderige flora en een rijke avifauna met onder andere roofvogels, vleermuizen en salamanders. Over de reliëfrijke graslanden van de Naardermeent kregen we nog een fraai uitzicht op het Gooimeer. We liepen onder de A1 snelweg door en bereikten Naarden vesting bij Bastion Oranje. De unieke, noch bijna gave, stervormige wallen dateren van 1675 tot 1685. Over een pad over een wal liepen we naar de fruitpost, die op 37½ km was.
Wetenswaardigheden
De totale afstand bedroeg 41,315 km. Er gingen 496 wandelaars van start. Daaronder waren er zo'n 50 die voor de eerste keer meeliepen. De tocht voerde, in alfabetische volgorde, door de gemeenten Baarn, Blaricum, Bussum, Eemnes, Hilversum, Huizen, Laren en Naarden. Het was de hele dag droog geweest met vrij veel zonneschijn en een maximum temperatuur van 8°.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg