Twee provinciën wandeltocht van de FLAL
Op zaterdag 16 november 1991 organiseerde de FLAL (Friese Lange Afstand Lopers) een wandeltocht vanuit Appelscha in Friesland. Appelscha aan de Compagnonsvaart is vroeger een veenkolonie geweest.
Het Drents-Friese Wold
Klokslag 9 uur spoedde een bestuurslid zich naar de uitgang van de startgelegenheid Café Restaurant Hanenburcht met de parkoersbeschrijvingen. De start lag pal aan het bos van de boswachterij Appelscha. De boswachterij vormt, samen met de boswachterij Smilde, het Drents-Friese Wold. Wij waren gestart op het 50 km parkoers. Daarom gingen we meteen met een flink tempo van start om voor donker binnen te komen. Na eerst een stukje bos kwamen we in een open weide gebied. Het had 's nachts gevroren. Daardoor glinsterde het bevroren gras wit in de felle zon. Af en toe gleden we wat op bevroren wegen. In de sloten lag al een dun laagje ijs. Regelmatig zagen we in de verte de 312 meter hoge televisietoren van Hoogersmilde.
De Oude Willem, een groot rechthoekig weidegebied
Daarna dwaalden we weer een tijd door de bossen. Veelal over hele smalle paadjes. We staken een groot rechthoekig weiland over met de naam Oude Willem. Daarnaar is ook deze wandeltocht genoemd. Na een stuw over het gekanaliseerde beekje de Tilgrup dwaalden we verder door de Friese Wouden. We zochten hier naar sporen van de Nederlandse Jack de Ripper, die hier zijn Waterloo zou hebben gevonden. Maar we troffen geen enkel spoor aan. De 50 km maakte hier een lus van ± 4 km om daarna weer verder het parkoers van de 40 km te volgen. We kwamen langs verschillende vennetjes, zoals het Oldeven en het Snoekven.
De grote rust in Diever
Door het Dieverzand bereikten we op 26˝ km de eerste rust in Hotel Pension Restaurant De Walhof te Diever. In een zaal onder het hotel was een ruime rustgelegenheid. Hier vlakbij was ook het openluchttheater. Hier worden op zomeravonden Skakespeare-toneel voorstellingen gegeven.
Uitgestrekte tapijten kraaiheide
In de bossen van de Witte Bergen zaten enige heuveltjes. Daarna dwaalden we door het 1030 ha grote landgoed Berkenheuvel. Uitgestrekte oude grove dennenbossen op sterk geaccidenteerd stuifzand bepalen grotendeels het karakter van dit terrein. Onder de lichtdoorlatende kronen hebben zich uitgestrekte tapijten kraaiheide ontwikkeld, rijk aan mossen en korstmossen en plaatselijk met rode bosbes. Door deze altijd groene onderbegroeiing maakt het bos ook 's winters een levendige indruk. Dit bostijpe wordt nergens in Nederland over een zo grote aaneengesloten oppervlakte aangetroffen. Aangezien we nogal eens over mospaden liepen moesten we voortdurend oppassen om niet uit te glijden. Er zijn verschillende wandelaars uitgegleden.
Geen vrije toegang, rustgebied voor het wild
Door het Dieverveld bereikten we daarop het Wapserveld dat ook tot het landgoed Berkenheuvel behoort. Bij de zijpaden stonden bordjes met de tekst "Geen vrije toegang, rustgebied voor het wild". Hier lopen ook een aantal Drentse heideschapen. Bij het Waterseveld maakten we een tweede lus van ± 4 km en liepen daarbij weer langs het grote rechthoekige weidegebied van de Oude Willem. Wederom liepen we langs enige vennetjes zoals de Ganzepoel en de Meeuwenpoel. Ook mooi was het Aekinger zand, ook wel Kale Duinen genoemd. Dit is een landschappelijk fraai stuifzandterrein met struik- en kraaiheidevegetaties. We betraden weer de boswachterij van Appelscha. Na nog een waterpost lag op ± 48 km de finish. Aangezien het ongeveer een km lopen naar de bushalte was, maakten we toch de 50 km vol.
Wetenswaardigheden
Hoewel de start (en tevens finish) vanuit het Friese Appelscha voerde, liepen we voor het grootste gedeelte door de provincie Drenthe. De tocht voerde door de gemeenten Ooststellingwerf ( waar Appelscha in ligt), Smilde en Diever. Hoewel deze tocht voor ons niet bepaald naast de deur lag zagen we ook nog een wandelaar uit Den Haag. Voor ons doen was dit een snelle 50 km tocht geworden die we in ruim 7˝ uur aflegden. Het was de hele dag droog en zonnig weer geweest, bij temperaturen tussen de 0 en 7 graden.

Henri Floor & Coos Verburg