Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Op verkenning in het nieuwe land met WS78

Dit is het wapen van Almere. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 9 november 1991 organiseerde WS78 een wandeltocht vanuit Almere. De start was vanuit "'t Kardoes ", een soort buurtcentrum. De voorgaande dagen had het flink geregend en om 9 uur regende het bij de officiële start ook. Toen wij 20 minuten later startten was het droog. Maar dat duurde niet lang. Eerst liepen we langs de Leegwaterplas. Daarna liepen we km's lang langs de Hoge Vaart, wel zo'n 6½ km.
Fietsingenieurs
Daarbij liepen we eerst over het Von Draispad. De Duitser Von Draisen ontwikkelde in het begin van de vorige eeuw de stuurinrichting van de loopfiets. In de loop van de dag kwamen we verschillende malen over paden die genoemd waren naar ingenieurs die in het verleden uitvindingen en ontwikkelingen hadden gedaan ten behoeve van de fiets. Zo kwamen we later onder andere over de paden met de namen Michaux, Starley, Mesurier en Farfler.
Prachtige herfstkleuren in het Almeerder Hout
Daarna dwaalden we lange tijd door het Almeerder Hout. Regenbuien wisselden elkaar af en er was af en toe ook zonneschijn. Dan genoten we werkelijk met volle teugen van de prachtige herfstkleuren. Niet iedereen kon echter even goed van het parkoers genieten. Vooral die wandelaars met goede profielzolen, o.a. zoals wij die hebben, konden het beste genieten. Doordat we in de achterhoede liepen waren vele graspaden al aardig omgetoverd in modderpaden. Er zijn ook verschillende wandelaars uitgegleden.
Gamachen
We zagen verschillende wandelaars met gamachen. Mensen die al eens in de bergen hebben gewandeld weten wat dit zijn. Maar voor diegenen die dit woord voor het eerst lezen het volgende. Gamachen zien er ongeveer uit als halve regenbroekspijpen. Ze worden gedragen tussen de knie en de schoen. Eigenlijk zijn ze bedoeld om te voorkomen dat er sneeuw in je bergschoenen komt. Maar ze kunnen ook goed dienen om je onderbenen te beschermen tegen het natte gras waar je tegenaan loopt. Deze dag bood het ook bescherming van de modder tegen je trainingspak. Op 12 km was de soeppost in een ruime stal van een kaasboerderij. De mogelijkheid bestond om hier kaas te kopen en dit dan door de organisatoren te laten vervoeren naar de finish. Daarna dwaalden we verder door het Almeerder Hout. Eerst liepen we daarbij door het cirkelbos. Later liepen we (weer) langs de Hoge Vaart, maar nu in tegengestelde richting. Daarbij staken we een aantal bruggetjes over. We bleven "smullen" van de mooie gras- en modderpaden.
Bananasplit en de Nijmeegse Vierdaagse
embleem WS78 We kwamen weer in een wat meer bewoonbaar gebied op weg naar de grote rust en wel Almere Haven. We staken een busbaan over. Grappig was het dat als er een bus aankomt er een belletje gaat rinkelen zoals je dat ook bij een spoorwegovergang hoort. Tevens sprongen de stoplichten op rood. Onwillekeurig moest ik aan een uitzending van Bananasplit denken, die voor een gedeelte gewijd was aan de Nijmeegse vierdaagse. Op een bepaalt punt in de Nijmeegse vierdaagse waren dit jaar twee slagbomen geplaatst op een punt waar geen spoorlijn lag, zoals er ook slagbomen bij een spoorwegovergang staan. Als de bomen omlaag gingen, klonk eerst het normale geluid dat je hoort als de spoorwegbomen omlaag gaan, gevolgd door het geluid alsof er daadwerkelijk een trein voorbij kwam. We zagen daarna hoe leuk en speels Almere Haven eigenlijk is aangelegd. De grote rust lag op 24 km in het kerkcentrum "Goede Rede".
Eén van de hoogtepunten, het Kromslootpark
We verlieten Almere Haven langs het Gooimeer om koers te zetten naar het Kromslootpark. Officieel heet dit wel een park, maar het is meer een natuurgebied. Het gebied is hier rijk aan waterplassen omzoomd met rietkragen en grasdijken. We troffen het dat op dit traject de zon weer scheen. Deze zorgde hier werkelijk voor prachtige herfstkleuren. We moesten een keer over hekken klimmen en staken ook diverse bruggetjes over. Op 30 km lag de fruitpost. Deze was leuk gelegen in een schuilhut. Daarna volgden we weer paden over gras en op een pad graasden koeien om ons heen. Op 34 km was de koffiepost gelegen in het Natuur- en Milieucentrum 't Eksternest. Langs het meer Weerwater werd de haven van Almere Stad bereikt en tevens het centrum van Almere-Stad. Dit centrum meden we echter. Langs het ziekenhuis werd de finish bereikt. De totale afstand bedroeg 39,780 km.
Wetenswaardigheden
Het weer op deze dag was wisselvallig geweest bij een maximum temperatuur van 9°. Er waren 374 deelnemers. De parkoersarchitect van deze mooie tocht was Walter Stadhouders. Walter had een naam opgebouwd van het uitzetten van mooie parkoersen. Daar is met deze tocht weer een fraai parkoers bijgekomen.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg