tweede dag van de 3e Heuvelland wandel4daagse 1990 overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 3e Heuvelland vierdaagse van 9 t/m 12 augustus 1990 te Valkenburg
heuvelland4daagsestartlokatie Ditmaal was de start en finish vanuit Berg en Terblijt, op 6 km afstand van Valkenburg.
Donderdag 9 augustus 1990.
Vanaf zeven uur 's ochtends kon gestart worden op de 14, 28 of 42 km parkoersen. Wij startten al meteen om zeven uur, maar hadden daar later spijt van. In het begin al voerde de tocht over smalle paden. En daar werden we voorbij gejakkerd door snellere wandelaars. Deze tocht stond voor ons in het teken van de 75 km Euraudax tocht vanuit Stein. Die Euraudaxtocht werd twee weken eerder georganiseerd. Herhaaldelijk kwamen we op dezelfde trajekten, alleen tegengesteld.
In Raar was op 7,1 km de eerste rust in een café. Het was al wat vroeg, maar de volgende rust was 7,3 km verderop. Nu werd alle aandacht opgeëist door opstijgende vliegtuigen van vliegveld Zuid Limburg bij Beek. Om de vijf minuten steeg wel een vliegtuig op. Verschillende malen zagen we een KLM- vliegtuig van het type Hopper. Bij Houthem staken we via een slinger de A79 snelweg over. De rijbanen van de snelweg liggen hier niet vlak naast elkaar. Hier ligt een café en een maïsveld tussen. Via Schietecoven kwamen we in Bunde. Hier was op 14,4 km de tweede rust.
Het parkoers was mooi en afwisselend. Asfaltwegen werden afgewisseld met smalle boswegen, die soms erg steil omhoog of omlaag liepen. We liepen opvallend veel over veldwegen, waarlangs maïsvelden groeiden. Na de rust, die mooi was gelegen in een ruime boerderij annex manege, vervolgden we met de lus van het 42 km parkoers. Bij Brommelen kwamen we langs een kapel. Er brandden hier enige kaarsjes waarop we ieder een kaarsje bijzetten. In Geulle was op 19¾ km de derde rust.
We liepen een stuk langs het Julianakanaal en even verderop liepen we door een tunnel, die dwars door een heuvel liep. Langs dit pad door de tunnel liep een beek. En tussen het pad en de beek was een hoogteverschil van ongeveer twee meter. Beiden hadden we onze brillen op die door de zon donker gekleurd waren. Ik moest een paar minuten stil staan om aan de sterk verminderde licht-intensiteit te wennen, voordat ik het verantwoord vond om verder te lopen. Later hoorden we van een andere wandelaar, die minder goed kan zien, dat hij door deze tunnel liep terwijl hij zijn handen tegen de tunnelwand hield. En zo schuifelde hij door de tunnel. Hoewel dit een schitterend pad was, vonden we dit wel gevaarlijk, mede doordat er tussen het pad en de ongeveer twee meter lager stromende beek geen hekje was.
We kregen weer een mooi parkoers voorgeschoteld. Door een bos moesten we enige malen een smal beekje oversteken. Op 27,1 km was de vierde rust en op 33,3 km de 5e rust. Een paar km voor het einde kwam de grote attraktie. We brachten namelijk een bezoek aan de Geulhemmergroeve en rotswoningen, die speciaal voor de wandelaars was geopend. De Geulhemmergroeve is vroeger ontstaan door het blokbreken, een vrijwel uitgestorven oud ambacht, dat sedert de komst van de Romeinen, als eerste blokbrekers, 1900 jaar lang is uitgeoefend. De mergelblokken werden destijds gebruikt voor de woningbouw. In Geulhem werden tot 1953 mergelblokken gebroken. De Geulhemmergroeve werd tijdens de Franse Revolutie gebruikt als schuilplaats voor de gelovigen. Er werd een prachtige kapel ingericht, geheel uitgehouwen uit mergel en beschilderd, waar pastoor Scheepers met de inwoners van Berg en Terblijt gedurende 3 jaar van 1798 tot 1801 in het geheim de H. diensten deed.
Verder vindt u in de groeve de prachtige Oranje Galerij; dit zijn "medaillons" uitgehaald in mergel met de beeltenissen van de stadhouders Willen I t/m Willem IV, de koningen Willen I t/m Willem III, prins Hendrik en koningin Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Ook de rotswoningen geven een stuk historie weer hoe de mensen hier vroeger geleefd hebben. Door een lange tunnel in de rotsen voerde een pad, dat verlicht werd door tientallen kaarsen. De wanden waren regelmatig versierd met schilderingen. Verder was er een inscriptie ter herinnering aan de bevrijding van Berg en Terblijt op 19 september 1944. De totale wandelafstand bedroeg deze dag 39,5 km. Het was een droge en zonnige dag. De temperatuur steeg tot rond de 26°.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg