Vorig WS78 verslag volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met WS78 langs de Loosdrechtse plassen
embleem WS78 Op zaterdag 11 november 1989 organiseerde WS 78 een wandeltocht vanuit Breukelen. Nadat het KNMI bij de voorgaande twee tochten slecht weer had voorspeld (dat niet was uitgekomen) was nu mooi weer voorspeld dat wel is uitgekomen. Met een zon aan de blauwe lucht vertrokken we even voor 10 uur van Sportcentrum Brooklyn.
We staken het Amsterdam - Rijnkanaal over en liepen door het centrum van Breukelen. Over een leuk ophaalbrugje staken we de Vecht over. Vlak daarop liepen we langs Gunterstein, een eenvoudige ridderhofstad uit de 13e eeuw. Hier heeft Johan van Oldenbarnevelt eens gewoond. Onze wandeling voerde over landgoed Gunterstein. De regenval van de voorgaande week zorgde hier voor een ouderwets mooi modderparkoers. Door de bossen van dit landgoed genoten we nog van prachtige herfstkleuren.
Dit is het wapen van Breukelen. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag We staken een paar houten bruggetjes over en zetten koers naar het vervallen voormalige fort Tienhoven. Dit fort is helemaal van een aanvoerweg afgesloten. Vanaf een 1˝ km lange asfaltweg hadden we uitzicht op het Breukeleveen. We bereikten het smalle recreatiegebied Het Tienhovenskanaal. In de zomer kan hier ideaal gesurft worden.
We liepen langs De Trouwe Wachter, een Hollandse wipwater molen uit 1832/1833 en vlak daarop bereikten we de verzorgingspost (soep) te Tienhoven. De rustige asfaltweg ging over in een zandweg.
Na de Breukelveenseplas kregen we uitzichten op onder andere de kerk te Nieuw Loosdrecht. Op een gegeven moment zagen we 4 parachutisten in de verte naar beneden suizen. Opeens zagen we voor ons een paard los lopen. Aangezien we daar niet zo'n ervaring mee hebben wachtten we op een achterop komende wandelaar. Het paard schonk echter aan ons praktisch geen aandacht toen we het passeerden. Aan het eind van het graspad stonden enige koeien op een kluitje. Ook hier maar even op een wandelaar gewacht. De uiers van de koeien waren zo klein, dat we vanuit de verte dachten dat het stieren waren.
Onze rust werd wat verstoord door opstijgende vliegtuigjes vanaf vliegveld Hilversum. Het was kennelijk spitsuur (rond het middaguur). om de twee minuten vloog een vliegtuigje de lucht in. Bij Egelshoek volgden we even de Graaf Floris V weg richting Hollandsche Rading. We liepen langs de bossen Einde Gooi. De bomen in dit bos stonden opvallend in rijen. Langs de Hoorneboegse- en Zonneheide, onder de "rook" van Hilversum bereikten we het plaatsnaambord Rading, gemeente Hilversum. 100m verder stond Nieuw Loosdrecht, gemeente Hilversum. Bij een kruidenier lesten we onze dorst. We bereikten de Kerkzaal van de Gereformeerde kerk waar de grote rust was. Tot de grote rust hadden we slechts 3 wandelaars gezien, van de 420 die deelnamen.
We sloegen de rust over en zagen meteen meer wandelaars. We staken de 's- Gravenlandse vaart over en volgden deze enige tijd. We volgden nu, over een afstand van 3˝ km de Kromme Rade. Dit is een prachtig graspad tussen de waterrijke natuurgebieden De Vuntus en Het Hol. Af en toe duwden we een klaphekje opzij. In roeiboten zagen we af en toe vissers. Na het kruisen van een asfaltweg kregen we aan beide zijden water. Links de Loenerveense Plas en rechts een plas met de toepasselijke naam wijde Blik. In Vreeland hadden we aan de Vecht een verzorgingspost (koffie/thee). Een van de uitzetters vertelde hier, dat hij een eind terug met zijn auto langs de kant van de weg stond. Hij keek naar de overkant van de Vecht waar woonboten lagen en waar het wandelparkoers langs liep. Toen hij zag dat een vrouw uit een van de woonboten een pijl van een boom rukte gaf hij een schreeuw' waarop de vrouw verschrikt haar actie staakte.
We staken de Vecht over. Langs voornoemde woonboten versmalde het pad. Het pad was af en toe zodanig aangelegd, dat het leek alsof het privé was. Maar een officieel bord van voetpad verraadde dat het openbaar was. Na de woonboten ging het pad over in een smal graspad langs de Vecht. We kwamen Loenen aan de Vecht binnen bij stellingkorenmolen De Hoop. We genoten van het beschermde dorpsgezicht. We staken de Vecht weer over om deze na een halve km weer over te steken. over een leuk smal pad bereikten we Nieuwersluis. Hier staken we de Vecht voor de vierde maal over. Het luxe, twee verdiepingen hoge cruiseschip Alcmaria voer ons tegemoet. Niet eerder hadden we zo'n groot schip op de Vecht gezien.
Na nog een fruitpost staken we bij Breukelen 'voor de laatste maal de Vecht over. Door het centrum bereikten we het Amsterdam-Rijnkanaal. Na deze overgestoken te hebben bereikten we spoedig de finish. De totale afstand bedroeg 39,245 km. De maximum temperatuur bedroeg ± 14°.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg