Vorig WS78 verslag volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Tropische storm teistert WS78-winterserie

embleem WS78 Dit is het wapen van Oisterwijk.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 21 oktober 1989 organiseerde WS78 een 40 km wandeltocht vanuit Oisterwijk. De dagen voorafgaand aan 21 oktober waren zonnig bij temperaturen tussen de 15° en 19°. Voor het weekeinde was daling van temperatuur voorspeld met regen en stormachtige wind. Alleen de stormachtige wind was uitgekomen (windkracht 9). In de ochtend overheerste deze dag een blauwe hemel en pas in de loop van de middag kwamen wolken opzetten, waaruit aan het einde van de middag enige regendruppels vielen. Stormachtige wind in deze tijd van het jaar komt vaak voor. Maar niet, zoals deze dag bij temperaturen van rond de 20°. Daardoor deed deze storm meer denken aan een tropische storm.
De start van de wandeltocht was vanuit CR 't Oude Nest. Nadat we een beekje waren overgestoken verlieten we de bebouwde kom via de koninginnen-(Emma, Juliana en Wilhelmina) lanen. Op landgoed De Oude Hondsberg kwamen we langs het eerste ven, van de in totaal 14 verschillende vennen, het Rietven. Na even langs het beekje de Reussel te hebben gelopen, kwamen we bij een leuk kapelletje. Het had de toepasselijke naam Avé Maria. Er brandden enige kaarsjes. Wij zetten er een kaarsje bij. Er waren twee soorten kaarsen. De kleinere kosten ƒ 0,50 en de grotere ƒ 1,00.
We betraden het bosgebied Ter Braakloop. Hier volgden we af en toe hele smalle bospaden. De zon scheen schitterend op de groene- ,gele-, bruine- en roodgekleurde bladeren. Even dachten we, dat we met een aardbeving te maken hadden. De voorgaande dagen waren er namelijk aardbevingen geweest in San Francisco (6,9), China en Rome (5,1).Maar dat viel gelukkig mee. Langs de kant van het pad stond een grote berk. Deze berk was al wat schuin gewaaid. Een harde rukwind deed de berk even opzij zwaaien. De grond, die aan de boomwortels van de berk zaten werden iets omhoog getrokken, uit de aarde, waardoor er een spleet in de aarde zichtbaar kwam.
We verbaasden ons regelmatig over het feit dat hier zoveel bosgebied was afgezet. Na het Galgeven volgden we 1½ km asfaltwegen. Vlak voor de soeppost te Berkel-Enschot liepen we langs een groot gebouw. Op het voorste gedeelte van het gebouw stond een kruisje. Boven de gesloten toegangspoort stond "Rendierhoeve". We zwierven verder door bossen over hele smalle paden en bereikten het Wilhelminakanaal. Aan de overzijde van het kanaal lag het recreatie park De Beekse Bergen. We zagen in de verte een stoeltjeslift stil hangen. Dat het parkoers zo flink slingerde bleek wel uit het feit dat we enige keren wandelaars verderop in het parkoers zagen lopen. De grote rust was in CR De Brouwer te Moergestel.
Toen we Moergestel verlieten en het beekje De Reussel overstaken, was het pad langs de Reussel geschrapt omdat verderop een weiland was afgezet met een hek. Op dat hek zaten naar boven stekende punten. Via Stokske kwamen we weer terug in het gebied van de vennen en brachten aan bijna alle Oisterwijkse vennen een bezoek.
Eerst kwamen we bij het Diaconieven. Daarna liepen we via het Brandven naar het Kolkven. Na CR Venkraai betraden we een afgezet gebied waar wisselend koeien en Gotlandpelsschapen graasden. Van laatstgenoemde zagen we er enigen. Via de Duivelsberg bereikten we het Klein Aderven, gevolgd door het Groot Aderven. Net na het Staalbergven werd de koffiepost bereikt. Na de koffiepost liepen we langs het Wolfsputven. Vlak voorbij (de andere kant van) het Klein Aderven kwamen we aan de Oirschotse Baan bij kapel "Maria in de bossen". Deze kapel was recentelijk wit geschilderd. Binnen stonden kaarsen te branden. Hier waren alleen grote kaarsen te koop van ƒ 1,00. We staken er één aan.
We kwamen bij een wat groter ven met de naam Choorven. Via het Witven bereikten we de fruitpost. Even verderop liepen we langs het Esschenven en kwamen langs een Hertenkamp. Toen we weer in de bebouwde kom van Oisterwijk kwamen liepen we langs het laatste ven, het Klompven. De totale af stand van de wandeling bedroeg 40,165 km. Waarschijnlijk door de slechte weersvoorspelling van regen en storm bleef het deelnemersaantal steken op 359. Er waren mensen die na afloop zeiden, dat ze op een dag nog nooit zoveel vennen hadden gezien. Deze mensen hebben vermoedelijk niet meegedaan met de vorige tocht van WS78 uit Oisterwijk op 9 oktober 1982. Toen kwamen we ook door het natuurgebied Kampina met flink wat vennen. Die tocht heb ik destijds alleen nagelopen. Aan de hand van de bewaarde routebeschrijving met ingetekende route moet ik vaststellen dat we met die tocht langs wel 26 vennen kwamen.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg