Vorig WS78 verslag volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Voor de eerste keer wandelen met WS78 in de Achterhoek

Dit is het wapen van Zutphen. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 29 april 1989, Koninginnedag, besloten wij de WS78 wandeltocht vanuit Zutphen na te lopen, die oorspronkelijk op 25 februari 1989 werd georganiseerd. Het werd een zonnige dag. Alleen vlak voor Zutphen moest de trein zich een gat door een mistbank boren.
Vanaf het station liepen we de stad in en pakten daar het einde van de routebeschrijving op. Na het officiële startpunt CR IJsselpaviljoen slingerden we eerst door de binnenstad. Eerst kwamen we langs de Wijnhuistoren, een pittoresk pand uit de 17e eeuw, waarvan alleen de toren bewaard is gebleven en nu dienst doet als VVV kantoor. Even later kwamen we langs de Grote of Sint Walburgskerk. Dit is een mooie gotische hallenkerk.
We liepen onder de Droge Napstoren door. Deze deed van 1446 1465 dienst als stadspoort. Zijn huidige naam dankt de poort aan de stadsmuzikant Thonis Drogenap, die omstreeks 1555 de toren bewoonde. We staken de Berkel over, verlieten Zutphen en kwamen in Warnsveld. Net toen we de bossen wilden betreden stond midden op een brede laan een bord met de tekst: "Schietterrein, Betreden verboden, Levensgevaarlijk". Bij navraag aan mensen, die daar door hun hond werden uitgelaten, vernamen we dat de schuttersvereniging pas over een half uur zou komen. Daarop hadden we nog voldoende tijd om deze bospassage te doorkruisen. We liepen veel over rustige landwegen met wijde blik.
embleem WS78 Door de bossen van landgoed Hackfort en Enzerinck bereikten we Vorden waar we vlak voor restaurant Bakker getuigen waren van ringsteken. Na een rust van 20 minuten in voornoemd restaurant begaven we ons naar kasteel Vorden. Dit was deze dag echter niet bereikbaar doordat ook hier terrein was afgezet wegens schietoefeningen. Op het afzettingsbord stond duidelijk een omleiding aangegeven voor het Pieterpad en het Gelrepad. Aangezien wij beide paden gelopen hadden, kenden we dit gebied wel enigszins. Op een gegeven moment eindigde het pad voor een hek van een weiland. We stapten over het hek en liepen over het weiland naar een volgend hek.
Verderop moesten we over een erf van een boerderij. Toen we de boer des huizes zagen, vroegen we beleefd of we over het erf mochten lopen. Daarop vroeg hij lachend wat we zouden doen als hij de toestemming niet zou geven. Voorgaande weken waren al meerdere wandelaars langs geweest. Over rustige landwegen bereikten we Zutphen weer. De rust, waarvan we deze dag volop hadden genoten werd verbroken door het feestgedruis. In het centrum misten we een afslag woordoor we regelrecht in het drukke centrum kwamen. Het was best een mooie tocht geweest. De uitzetter van dit parkoers was Fred Westerheijden, die voor deze tocht heel wat keertjes vanuit de randstad op en neer had gereisd.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg