Vorig WS78 verslag volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Schitterende wandeltocht in de Randstad met WS78
Dit is het wapen van 's-Gravenhage.
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 4 februari 1989 liepen wij een wandeltocht, met als startplaats Leidschendam, na. De oorspronkelijke organisatiedatum was 21 januari 1989. Wij reden met de trein naar station Den Haag Mariahoeve. Daar pakten we de routebeschrijving op bij punt 185, dat vermelde l.a. door station MARIAHOEVE naar de andere zijde". Bij het officiële startpunt troffen we nog twee bekende WS78 wandelaars die de tocht ook naliepen.
Door het Zijdepark verlieten we even de bewoonde wereld. Na een bos doorgestoken te hebben, bereikten we de Scheidingswetering. Hier werd de rust alleen nog verstoord door een groep vogels. Dit gebied ligt ongeveer een meter onder de zeespiegel. Langs bossen en over weilanden volgden we, enige malen door klaphekken, de Scheidingswetering. We staken de wetering over en volgden een karrenspoor door weilanden. Aan het eind klommen we over een hek.
Na een paar borden "verboden toegang" bij landgoed De Wilde Zee kwamen we langs een terrein waar omheen een dubbele hoge omrastering stond. Net toen we ons afvroegen waarvoor dat wel niet diende ontwaarden we een tijger. Door buitenwijken van Wassenaar dwaalden we naar duingebied Meyendel. Hier ging het parkoers regelmatig "duintje op, en duintje af". We slingerden erg door dit natuurgebied.
Dit is het wapen van Wassenaar.
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Toen we op 14 km bij CR Meyendel kwamen besloten we hier een grote rust te nemen. Buiten op de parkeerplaats was het al aardig druk met auto's van trimmers. Na een pauze van een halfuurtje waren we weer goed aangesterkt. We dwaalden verder door dit prachtige duingebied en kwamen op een fietspad uit, dat ook het spoor van de Vissersweg is. We volgden dit ruim drie km.
Nadat een paar wielrenners hard en rakelings langs gereden waren, pakten we een stok uit de berm en hielden de stok iets opzij. Het werkte. Sommige wielrenners remden af. Anderen schreeuwden van doe die stok weg.
Bij de Tafelberg sloegen we van het fietspad af om bij de Wassenaarse Slag naar Wassenaar te lopen. Op 23 km hadden we in kiosk De Klip weer een rust onder het genot van een kopje koffie. over smalle voetpaden van woonwijken bereikten we via park De Pauw het prachtige landgoed Oud Wassenaar. Ook hierdoor slingerden we door de bossen en staken menig bruggetje over.
Bij landgoed "Rust en Vreugd" moesten we nog een bordje "verboden toegang" negeren. We namen een smal pad door een klaphek over een weiland en weer door bossen bereikten we de melkfabriek Menken van Grieken. Toen de tocht officieel werd gelopen op zaterdag 21 januari 1989 was hier de koffiepost ingericht.
Nooit eerder in de WS78-geschiedenis was een post zo luxueus. Je kon er namelijk zoveel melkproducten eten en/of drinken als waar je zin in had. Door de vele korte tussenstukjes was het steeds goed opletten geblazen om niet verkeerd te lopen. Via Renbaan Duindigt kwamen we via Park Clingendael en het Fazantenbos op Landgoed Oosterbeek. Toen we ons aan het opmaken waren voor een parkoers door woonwijken van Den Haag werden we nog verrast door het fraaie park Marlot. De totale afstand bedroeg 41,525 km.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg