Vorig WS78 verslag volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Dwars door de zandwoestijn van de Loonse- en Drunense Duinen
embleem WS78 Dit is het wapen van 's-Hertogenbosch.
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 7 januari 1989 organiseerde WS78 vanuit 's-Hertogenbosch een wandeltocht van 40 km. Het duurde 4˝ km voordat we het eerste onverharde pad betraden. En dat was op de Vughtse Heide. Later bleek dit de "Stilte voor de Storm" te zijn. Hier op de Vughtse Heide met zijn bos en heide en vennetjes (hier lunetten genaamd) werden we door een licht buitje overvallen. Op afstand liepen we langs het meer De IJzeren Man. We staken de Zandleij over en kwamen langs een tegel die aan een boerderij hing ter herinnering aan Napoleon die hier vroeger langs was gekomen. Even verder was de soeppost te Helvoirt. De Helvoirtse Heide ging over in de Hoge heide, die weer over ging in de Loonse- en Drunense Duinen.
Het parkoers werd nu pittiger. De bospaden werden al muller. Vlakbij CR De Rustende Jager stond het bord "Enige en laatste rust". Er waren wandelaars die erin trapten en hier gingen rusten. (Later bleek dit nog niet zo'n gek idee te zijn, want de grote rust was razend druk). De parkoersbeschrijving gaf echter nog 3 km aan naar de grote rust in Rótisserie Bos en Duin te Udenhout. Deze gelegenheid kende ik nog goed, omdat mijn ouders hier destijds hun 25 jarig huwelijksfeest vierden.
Dit is het wapen van Vught.
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Na de rust kwam het echte hoogtepunt van de tocht. Waar andere wandelorganisaties voor terugdeinzen heeft WS78 het gepresteerd. Dwars door de "zandwoestijn" van de Loonse- en Drunense Duinen. Hoewel wij de routebeschrijving hier niet goed konden interpreteren was er geen twijfel aan hoe we verder moesten. De vele wandelaars voor ons hadden een overduidelijk spoor achtergelaten, dat we alleen maar hoefden te volgen.
Na de Capucijnenberg bereikten we bij Giersbergen de Zwarte berg. Het parkoers bleef nog enige tijd geaccidenteerd. We verbaasden ons enige malen over het feit dat enige steile bospaden niet in de route waren meegenomen. Bij C.R. Duinoord waanden we ons in een skioord. Hier werd van een duinhelling de skisport beoefend met langs de helling een echte skilift. Aan de weg naar Nieuwkuijk lag de koffiepost. Hier melden zich de uitvallers nummer 8, 9 en
10. Langs het Drongelense kanaal, dat bij Waalwijk uitmondt in de Bergse Maas, genoten we van het prachtig gekleurde riet. Vlak bij Cromvoirt voerde een lus nog over de graat van een paar leuke heuveltjes om in Vught bij de fruitpost te komen in het gebouw van de hondendressuurvereniging.
In de schemering bereikten we de finish in de restauratie van NS-station Den Bosch. Naast een kort buitje was het verder de gehele dag droog geweest met in de Drunense Duinen zelfs een waterig zonnetje. De maximumtemperatuur bedroeg 8 graden. Het aantal deelnemers bedroeg 431.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg