Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten 2e Lustrumwandeltocht van WS78 te Oosterbeek
embleem WS78
Op zaterdag 13 augustus 1988 organiseerde WS 78 haar 2e lustrumwandeltocht ter gelegenheid van haar 10 jarig bestaan. Om ook oud-leden aan deze jubileumtocht te kunnen laten deelnemen werd ook een 20 km georganiseerd. Dit laatste alleen op uitnodiging. Hieraan werd door 28 wandelaars deelgenomen.
Aan de officiële afstand van 40 km waren 492 deelnemers, terwijl zich al 20 nalopers hadden gemeld. De start was vanuit het Zalencentrum Lebret te Oosterbeek. De tocht voerde via Arnhem en Velp naar Rheden. En als je dat op de kaart bekijkt dan denk je, wat kan dat nou worden. Maar de tocht bleek uitgezet te zijn door topparkoersarchitecten.
Over rustige wegen verlieten we Oosterbeek (gemeente Renkum). We sloegen een stijgend pad in na een witte slagboom met de tekst Het Geldersch Landschap. Bij een zessprong stond een Christuskoepel en hier kruisten we tevens de Jac. Gazenbeekweg. We kwamen in de buitenwijken van Arnhem. Als eerste liepen we lang kasteel Zijpendaal met zijn fraaie vijvers en beken. Bij één vijver zagen we wel 15 reigers. We liepen onder een waterval door.
station Oosterbeek Het parkoers werd al heuvelachtiger en verschillende huizen vielen op door de aparte situering. Zo lag bijvoorbeeld naast de voordeur van een huis een brug, aangezien de voordeur op de eerste verdieping lag. We staken een brug over en zagen boven de weg elektrische bedrading van trolleybussen. Na "De weg langs het Hazegrietje" kwamen we in heuvellandschap door weilanden. Via park Sonsbeek, met enige aardige waterpartijen bereikten we landgoed Klarenbeek. Op 10 km was de soeppost.
Na park Angerenstein liepen we onder de snelweg Utrecht-Arnhem door. Na een stijging door bossen lag op 14 km een extra verzorgingspost, daar georganiseerd door een uitbater die een graantje wilde meepikken. We liepen langs de GOVA-sportvelden. Door het dorpje Rozendaal met zijn gelijknamige mooie kasteel bereikten we de bossen tussen de Koningsberg en de Pinkelberg. Op punt 78 (WS78!) staken we een leuk brugje over. Even verderop liepen we langs de Beekhuizerbeek met zijn heldere water. Deze beek stroomde via een waterval in een vijver. Over de Ossenberg, met zijn uitgestrekte heidevelden liepen we over een smal pad over de kam van de berg. Eenmaal kregen we een prachtig uitzicht op de IJssel en de Achterhoek.
Op 21 km was de grote rust in Ons Huis te Rheden. De volgende 5 km voerde weer veel door bossen en het bleef heuvelachtig. Prachtig waren regelmatig de varens onder de bomen. Het pad voerde langs de schaapskooi, waar de kudde van de Posbank is gehuisvest. Langs de Berghuizerbeek zagen we nog een oude ijskelder, die nu nog door vleermuizen wordt gebruikt. Op 26 km bereikten we de Emma piramide. Over een ronddraaiend pad bereikten we de top van de piramide en klommen vervolgens op de uitkijktoren. Van hier had je een wijds uitzicht op o.a. Nijmegen.
Op 31 km was de theepost in boerderij Valkenhuizen, die enigszins boven de snelweg Utrecht-Arnhem lag. Langs de hekken van het openluchtmuseum te Arnhem ging het over landgoed Schaarberg, dat eveneens heuvelachtig en bebost was. In Buurtschap Bakenberg was de fruitpost ondergebracht in boerderij Laag Erf. Omdat we achterin liepen was het fruit meloen overgegaan in een peer. Op landgoed Warnsborn kruisten we weer de Jac. Gazenbeekweg.
Boerderijen vielen hier op, omdat hun luiken met hetzelfde motief geverfd waren: donkergroen met in het midden een gele ruit en daar weer in een rood-zwarte stip. Via de Airborn erebegraafplaats bereikten we rond half zes de finish en hoorden een blaasorkest de laatste noten uitblazen. Naast dit prachtige parkoers speelde ook het weer mee. Bijna de gehele dag zon bij een temperatuur van 21 graden. Er viel geen regen.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg