overzicht van de Walcherenroutes Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Walcheren route, 70 km

Walcherenroute. In de tijd dat deze wandeling werd gelopen was dit nog een rondwandeling met begin- en eindpunt Middelburg Op zaterdag en tevens koninginnendag 30 april 1988 begaven we ons met de eerste trein vanuit Krabbendijke naar Middelburg. Vanuit Krabbendijke, omdat we daar een nicht hebben wonen. Na onze stempelkaart bij het NS-loket van een stempel te hebben laten voorzien, begonnen we aan de tocht. De roete voerde eerst door het oude centrum van Middelburg. Door parken en buitenwijken verlieten we de stad. Nu volgde een uitgestrekt weidegebied met af en toe een boerderij.
Op 14,0 km was de tweede stempelpost in Biggekerk in café Juliana. Voor de deur werd een grote vrachtwagenaanhanger versierd in verband met koninginnendag-aktiviteiten. Vanaf buurtschap Klein Valkenisse werd het parkoers fraai met bossen en duinen. Bij Zoutelande staken we de duinen over en liepen een eind langs het strand. In het centrum was het rustig lopen omdat het afgesloten was vanwege festiviteiten. We volgden de kustlijn langs de duinenrij en bereikten het meertje De Kreek. Dit meer is bij geallieerde bombardementen van oktober 1944 ontstaan. Zo liep de polder onder water en werd Walcheren bevrijd.
Bij Westkapelle moesten we langs een oorlogsmonument komen. Door rekonstruktiewerkzaamheden was het monument tijdelijk verplaatst. De roetebeschrijving klopte door deze rekonstruktiewerkzaamheden derhalve ook niet helemaal. We vervolgden door het centrum van deze stad (stadsrechten sinds 1223) naar de vuurtoren. Dit was van oorsprong een kerktoren uit 1458. Naar Aagtekerke toe was het weer veel wijde blik met uitzichten op weilanden. In Domburg hadden we een rust in De Walcherenschen Dolphijn waar ook de derde stempelpost was.
We liepen naar het strand en hadden hier eigenlijk over het strand moeten lopen. Maar het strand was nu erg smal. Bovendien was het er erg druk met mensen. Vanwege koninginnendag werden hier op het strand aktiviteiten ontplooid. Door het mooie duingebied Het Hoogduin bereikten we het Zeeuws Biologisch Museum. Dit was vroeger de oude orangerie van Kasteel Westhoven. En dit kasteel, dat er naast lag, was een oude lusthof van de abten van de Middelburgse abdij.
Nu volgde een mooi parkoers langs Oostkapelle en Breezand naar de Veerse Gatdam. Van hier hadden we een prachtig uitzicht op Veere dat 8 km verderop lag. Over het smalste pad van de hele roete vervolgden we onze weg. We kwamen in Gapinge en lasten hier op de stoep van een kerk een rustpauze in. We waren ruim 9 uur onderweg en moesten nu een dieptepunt verwerken.
Op 58˝ km was de vierde stempelpost in 't Waepen van Veere te Veere. Veere is ook een hele mooie bezienswaardige plaats, maar onze aandacht hiervoor was door vermoeiheid verminderd. Na Zanddijk hadden we alweer uitzicht op Middelburg over het vlakke weilandengebied. We kwamen een oudere man (+65 jaar) in een traktor tegen. Hij groette vriendelijk. Maar toen hij voorbij was gereden, galmde harde beatmuziek uit de traktor.
Net toen we de bebouwde van Middelburg binnengegaan waren, verlieten we deze weer en volgden nog een stuk langs weilanden. Na 12 uur en 10 minuten wandelen, bereikten we het eindpunt, station Middelburg. Het was een fraaie wandeldag geworden met veel zon en een paar keer heel lichte regen. De maxi- mum temperatuur bedroeg ± 20 graden. Ik kon zelfs 3˝ uur in korte broek lopen.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg