Vorig verslag van het Zuiderzeepad (LAW8) Lage Vuursche - Vollenhove terug naar het overzicht van het Zuiderzeepad Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Het Zuiderzeepad (LAW8) Lage Vuursche - Vollenhove (4)

Dit is het wapen van Nijkerk. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Met de trein begaven we ons op maandag 4 april 1988 (tweede paasdag) naar Kampen. Hier vervolgden we het Zuiderzeepad. Onderweg naar Kampen zagen we dat de IJssel ruim buiten haar oevers over de uiterwaarden stroomde. We daalden af naar IJsselmuiden met een hoogteverschil van 3 meter. Over een grappig smal betonpaadje tussen huizen door bereikten we de grote Ned. Herv. kerk, waar net vele kerkgangers naar de dienst van 9.30 uur gingen. Even verderop "eindigde" de Ringdijk voor een hek met Verboden Toegang. Op de grasdijk erachter lagen hopen zand. We klommen over het hek en vervolgden onze weg.
Bij een begraafplaats kwamen we in het plaatsje Grafhorst.In het centrum van Grafhorst sloeg de roete rechtsaf, maar wij liepen het dorp nog even verder door en genoten van de typische bebouwing. Achter de huizen stond op een hoge paal een groot nest waar trots een ooievaar nestelde. De wegen waren over het algemeen verhard, maar op de Hagendijk boog de asfaltweg rechtsaf, terwijl wij rechtdoor moesten. De weg rechtdoor bleek een weiland te zijn waar zelfs geen pad in te herkennen was. Na een prikkeldraadhek kwamen we via een zandpad uit op een asfaltfietspad langs de Bisschopswetering.
9 km verderop kwamen we in het fraaie stadje Genemuiden (stadsrechten sinds 1275). Met het veer staken we het Zwarte Water over. We hadden even verderop een mooi gezicht op het Zwarte Meer. Vlak voor Heetveld kwamen we bij het Geologisch Monument "De Zândkoele" waar zwerfkeien van Skandinavische oorsprong en keileem te zien waren. In verschillende grijze kleuren steen had men hier de landgrenzen van Skandinavië en Denemarken gemarkeerd. Op verschillende bordjes stonden namen van stenen waar uit Skandinavië de stenen vandaan kwamen.
Vanwege een auto-paastoertocht kwamen we op ons parkoers wel 100 auto's tegen. Via landgoed De Oldenhof bereikten we de Grote of Sint Nicolaaskerk te Vollenhove, het eindpunt van het Zuiderzeepad.
Vollenhove is een voormalige Zuiderzeehaven en kreeg in 1354 stadsrechten. De oude vissershaven, die oorspronkelijke de slotgracht van het bisschoppelijk kasteel was, bood een schilderachtige aanblik. We zagen de fraaie Latijnsche School uit 1627 waar bovenop een eenhoorn troonde. Schuin daar tegenover lag het voormalige raadhuis uit 1621. Deze is voorzien van een open Toscaanse zuilengaanderij en het bordes met het wapen van Vollenhove.
Na een kwartier wachten bij de bushalte, bracht de bus, die zondags éénmaal in de twee uur rijdt, ons huiswaarts. Het was een droge dag geweest, waarbij de ochtend vrij fris aanvoelde door de harde wind. 's-Middags werd het aangenamer nadat de zon was doorgebroken. Het dagtrajekt bedroeg 30 km.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg