Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Met WS78 in het Gooi
embleem WS78 Op zaterdag 12 december 1987 organiseerde WS78 een wandeltocht van 40 km vanuit Bussum. Het werd een bewolkte maar droge dag, waaruit enkele keren een zonnestraaltje stak. Hoewel het al sinterklaas was geweest, hield Klaas bij zijn openingstoespraak de tekst in rijmvorm. Nadat hij gezegd had dat het parkoers het cijfer 10 had gekregen, onderbrak hij de toespraak met de mededeling dat het bestuur van WS78 eigenlijk een 9 had willen geven, maar dit rijmde niet.
In het Gooi kwamen we regelmatig de naam erfgooiers" tegen. Deze benaming ontstond in de middeleeuwen. Toen kregen de onderdanen van de landheer het recht de gemeenschappelijke zogenaamde markgronden te gebruiken om het vee op te laten grazen, hooi te winnen of turf te steken. Elke boer kreeg rechten op een bepaald deel van het gemeenschappelijk weidegebied. Als een Gooier eenmaal deze rechten had, wilde hij ze van vader op zoon behouden, vandaar de naam erfgooiers.
Dit is het wapen van Bussum. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Bij het verlaten van Bussum liepen we langs vele grote herenhuizen en op de sloten en vijvers lag nog een laagje ijs van de eerste vorstaanval. Daarna liepen we naar Naarden- vesting en wandelden over de omwalling. Eenmaal hadden we een mooi uitzicht op het Gooimeer. We staken de Al-snelweg onderdoor en daarachter lag voor ons rustig weilanden met wat bossen op de achtergrond. We kruisten de Nieuw Bussummerheide en de Limitischeheide, beiden fraaie natuurgebieden.
In het plaatsje Huizen staan fraaie oude huize, fraai gerenoveerde huizen en in oude stijl herbouwde huizen. Naast de tekst "anno 1667" op de voorgevel troffen we ook "anno 1983" aan. Op l½ km was de soeppost. We kwamen verschillende malen door bossen van het Goois natuurreservaat. Dit natuurreservaat beslaat een oppervlakte van 1850 ha.
Het volgende traject tot de grote rust genoot ik minder door pijn in de rug. De grote rust was in sporthal De Bun te Huizen. Hier heb ik een uur getwijfeld of ik zou stoppen, of dat ik verder zou gaan. Een tip van een wandelaar om je tasje niet om je middel te dragen maar over je rug deed wonderen. Bij het verlaten van de rust was de EHBO van WS78 ook bezig op te ruimen. Ik zat dus al ver achterin.
Verder voerde de tocht langs nieuwbouwwijken van Huizen. We dwaalden wederom door diverse bossen zoals het Huizerhoogt, de Tafelbergheide en de Blaricummerheide. Via Craailoo, de Larenberg en de Laarder- of Postiljonheide bereikten we op 30½ km de koffiepost te Laren. De totale afstand van deze fraaie tocht bedroeg 39,905 km.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg