Vorig verslag Volgend verslag Terug naar het overzicht van de wandelverslagen van het Pieterpad Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor

Het Pieterpad, van Pieterburen naar de Sint Pietersberg


datum: zaterdag 9 mei 1987
traject: Pieterburen - Groningen

Dit is het wapen van Eenrum. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag We ontbeten en er werd aan tafel gebeden en er werd uit een bijbelsdagboek gelezen. Dhr. Poort vertelde nog veel over de omgeving. Ze waren kortgeleden 45 jaar getrouwd. Toen we vertrokken werden we uitgezwaaid. We liepen naar de bushalte toe. Na een kwartier wachten vertrok de bus en reed via Mensingeweer naar Eenrum. Hier stapten we over op de bus naar Pieterburen. In dit plaatsje haalden we een stempel bij het wadloopcentrum. Na afloop kwam er nog iemand langs die zei dat hij hoopte dat we de tocht goed zouden volbrengen. En dat als we volgend jaar kwamen we eens moesten wadlopen. De officiële start was bij café Het Wapen van Hunsingo. Aan de buitenkant hing een bord met daarop: Pieterpad, 464 km.
Via korenmolen De Vier Winden uit 1846 verlieten we Pieterburen. Iemand kwam op de fiets aanrijden. Als groet zei hij: Pieterpad? Naderhand overkwam ons dat nog enige malen. We staken de Westernielandstermaar over en kwamen bij een leuke oude witte handwijzer met de verwijsrichtingen Pieterburen, Eenrum ( 2x ) en Kloosterboeren. De kleine, kronkelige watertjes, zogenaamde maren (de Westernielandstermaar), die in het noordelijke deel van de provincie voorkomen, zijn resten van oude kreken, waar doorheen vroeger,toen het land nog niet bedijkt was, het vloedwater naar zee terugstroomde.
Vlak voor Eenrum liepen we langs een bollenveld. We kwamen vlak langs de uit de 13e eeuw daterende Hervormde kerk. Na Eenrum staken we de Baaijermertocht over en bereikten Mensingerweer en fotografeerden de fraaie molen. Over een B-weg langs het Mensingerweersterloopdiep bereikten we het Winsumerdiep, waarlangs we Winsum bereikten.
We liepen even het dorp in en gingen eerst naar de VVV en haalden een stempel voor onze stempelkaarten. Op weg naar de supermarkt waar we jogiedrink kochten, zagen we dhr. Poort die toevallig winkelde (we hadden bij de familie Poort overnacht). Hij bood ons koffie aan, maar dat sloegen we af. Buiten Winsum liepen we over een oud kerkepad over een weiland. We moesten over een hek klimmen en Coos waarschuwde nog voor een uitstekende spijker.
In buurtschap Alinghuizen liepen we over een oud betonpad tussen twee boerderijen. Verder liep het pad over bruggetjes, over sloten en langs weilanden. We kwamen twee wandelaars tegen die trajekten van het Pieterpad liepen. Even verderop liet ik Coos voorop lopen om stieren op te jagen, die zich "genesteld" hadden achter een hek waarlangs we moesten lopen. Over het erf van boerderij "Garnwerderhoek" bereikten we over het Reitdiep Garnwerd.
Garnwerd is een leuk dorpje met leuke kleine huisjes met auto-arme wegen. Deze straatjes zijn typisch voor een terpdorp. Na buurtschap Krassum bereikten we het kerkje van Oostum. Dit kerkje is opmerkelijk. Het zadeldak van de toren staat dwars ten opzichte van het dak van de kerk. Interessant zijn ook de heel oude hollelbolle dakpannen, zogenaamde nonnen en monninken. Het kerkje is gebouwd in de 13e eeuw.
Vlak voorbij Oostum ligt een begraafplaats en even daarna stonden bomen langs de weg, met daarachter weiland. Hier lagen we een uur in de stralende zon, die de hele dag scheen, en uit de harde wind. De temperatuur liep die dag tot 22 graden op. Toen we het weiland verlieten stond aan de weg de eigenaar gras te maaien. Hij zei tegen ons dat we zeker het Pieterpad liepen. Op het weiland waar we lagen te zonnen, hadden enige tijd geleden Pieterpadwandelaars hun tent opgeslagen, terwijl andere wandelaars ook aan de andere kant van de boerderij hun tent hadden opgezet. Wederom staken we het Reitdiep over. Tot hier kwamen we veel fietsers tegen omdat het nationale fietsdag was. Toen we het Van Starkenborgkanaal overstaken deed de brugwachter net de brug open. Maar hij wenkte ons dat we nog konden oversteken. Toen we vlak langs hem heen liepen zei hij: Het is nog ver naar Maastricht hè.
Dit is het wapen van Groningen. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Nu liepen we de stad Groningen binnen. Officiëel loopt het Pieterpad niet door Groningen, maar toch is er een roete door beschreven. In een kruidenierszaak kochten we nog ieder een liter frambozen-drinkjogurt en even later bereikten we de Grote markt. Hier pakten we de bus naar Vinkhuizen waar ons overnachtingsadres was bij partikulieren. We mochten in de tuin zitten. Voor het eten douchten we ons nog. Het waren vriendelijke en godsdienstige mensen en het 3 gangen menu smaakte heerlijk. We werden bij de familie Timmer verwend: We dronken jus d'orange en aten pinda's. 's Middags dronken we nog koffie.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg