Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Met WS78 op de Utrechtse Heuvelrug

embleem WS78 Op zaterdag 21 februari 1987 organiseerde WS78 een wandeltocht vanuit Veenendaal. De start was vanuit Sporthal Veenendaal-West. Na 500m liepen we al in een landelijke omgeving. We staken 2 smalle loopplanken over en veronderstelden dat toen de meute van wandelaars daar waren, er flinke filevorming was geweest. Vlak voordat we steil afdaalden naar een smal pad langs een spoorlijn, werden we ingehaald door een parkoersbewaker met zijn fiets. Doordat er een paar cm sneeuw was gevallen en we in de achterhoede gestart waren, was het soms flink glad. En voornoemde parkoersbewaker gleed bijna met fiets en al de helling af.
We dwaalden door boswachterij De Amerongense Berg. We hadden het idee dat het parkoers zodanig was uitgezet, dat we zoveel mogelijk heuveltje op, heuveltje af liepen. We hadden totaal geen moeite met het volgen van het parkoers. Afgezien van goede bepijling hadden meer dan 350 man een duidelijk spoor in het besneeuwde landschap achtergelaten.
Op 11 km was de soeppost in een boerderij te Leersum. Hiertoe hadden we de bossen even verlaten, maar meteen hierna doken we weer de bossen in en dwaalden verder door boswachterij Leersum. We kwamen bij het natuurreservaat de Leersumse plassen. Het parkoers voerde over een smal pad tussen 2 vennen door. Op de vennen lag nog fraai een laagje ijs en de stralende zon zorgde verder voor een prachtig plaatje.
Op 21 km was de grote rust in CR De Heuvelrug te Leersum. Het was hier erg druk zodat we snel besloten verder te lopen. We dwaalden weer door boswachterij Leersum. Op de schaduwloze plekken in het bos was de sneeuw inmiddels gesmolten. Op 32 km was de koffiepost. Nogmaals staken we de Amerongense berg over. Vlak voor de finish kwamen we de twee uitzetters van de tocht, Jo en Bert Pauw tegen. We zeiden tegen hen: "We dachten dat Nederland vlak was, maar na vandaag moeten we dat toch weer anders gaan bekijken". Het aantal deelnemers bedroeg 425. De totale afstand bedroeg 38,285 km.
Door het heuvelachtige terrein was het een zwaar parkoers. De temperatuur schommelde rond het vriespunt. In het info bulletin stond of we na afloop van deze tocht eens wilden nadenken over de dichtregels van Bloem: Wat is natuur nog in dit land? Een stukje bos ter grootte van een hand? In deze tocht liepen we ongeveer 35 km door bossen. Dus voor ons gingen deze dichtregels niet op.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg