Vorig verslag van de GR 5 Hoek van Holland - Bergen op Zoom Volgend verslag van de GR 5 Hoek van Holland - Bergen op Zoom terug naar het overzicht van de GR 5 Hoek van Holland - Bergen op Zoom Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor GR 5 Hoek van Holland - Bergen op Zoom (3)

slot Renesse in de winter slot Renesse zoals het vroeger was Nadat wij het eerste deel van Hoek van Holland naar Burg - Haamstede hadden gelopen, begonnen wij het tweede deel vanuit Bergen op Zoom en wel op zaterdag 6 december 1986. Hoewel het officiële beginpunt de jeugdherberg Klavervelden was, namen wij als startpunt het NS station. We staken de voormalige turfvaart de Zoom over en duidelijk waren hier nog de fundamenten zichtbaar van de oude stenen brug die daar vroeger lag. We liepen door een fraai bos, maar op een Y-splitsing stond dat we rechtuit moesten. Gelukkig namen we de goede weg, want we zagen weldra weer markering. Toen we uit het bos kwamen hadden we een mooi uitzicht op open veld met aan de horizon de kerktorens van Wouw en Heerle. Langs het dal van de Ligne bereikten we (op afstand) het voormalige fort De Roovere dat tot de verdedigingslinie van Bergen op Zoom behoorde.
Nu kwamen er flink wat asfaltwegen en bij café De Kladde te Kladde, op de kruising van de Kladseweg met de Kladsedijk, kwam de klad erin. Het café, en tevens stempelpost, was nog gesloten. Even verderop, vlak voor Nieuw Vossemeer, zagen we een auto uit de bocht vliegen. De auto kwam in de droge sloot terecht en de bestuurder wist op eigen kracht uit de auto te komen. Een boer kwam aangehold en stelde voor om de politie te bellen. Daar voelde de man echter helemaal niet voor. Coos zag, dat onder de auto een stang was gebroken.
Na een onoverdekte rust in het zonnetje en uit de wind staken we het Schelde- Rijnkanaal over en kwamen in Sint Philipsland. Bij korenmolen De Hoop, een kleine 8 kanten grondzeiler van het Zeeuwse type, raakten we in gesprek met een inwoner van Sint Philipsland. Hij vertelde dat sedert 1953 de dijken met 1,60 meter verhoogd waren. Terwijl ik een foto maakte van de molen, vertelde de man, dat deze molen al ontelbaar maal gefotografeerd was.
We volgden lange tijd de grasdijk en kwamen uiteindelijk uit bij het veer Sint Anna Jacoba polder - Zijpe. Bij aankomst zagen we de pont net vertrekken. Onder het genot van een kop koffie in Café 't Veerhuis wachtten we een half uur op de volgende pont. We gingen steeds sneller lopen want dan konden we bij het eindpunt van die dag, Oosterland, nog net de bus halen die ons naar Rotterdam Zuidplein bracht. Het was de hele dag droog en vrij zonnig, maar fris.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg