Vorig verslag van het Gelrepad terug naar het overzicht van de Tiendweg Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor De Tiendweg

man leest boek Op donderdag 8 mei 1986 vervolgden we de Tiendweg, echter nu van Leerdam naar Schoonhoven.Omdat 8 mei een feestdag was (hemelvaartsdag) konden we 80 minuten eerder in Leerdam dan in Schoonhoven zijn. Op onze treinreis naar Utrecht troffen we twee wandelaars die op weg waren naar Roermond, om de LAW-4 te vervolgen. Na aankomst in Leerdam liepen we langs de vestingswallen naar de Linge en volgden deze eerst naar Heukelum.
Ter hoogte van Kedichem aan de Linge werd net gestart met de voorbereidingen voor een motorcross. Even verderop liepen we over een puinweg door een weiland. Dit was met recht een puinweg want er lag veel meer puin op dan voor een normale puinweg nodig was. Daarop bereikten we weer een tiendweg waarover of waarlangs we verder liepen. Een gedeelte van deze tiendweg liep langs het aangelegde Lingebos.
Het laatste stuk was modderig. Bij Spijk staken we de Linge over met een voetveer. Dit kwam net aangevaren. Toen we op het voetveer stapten schommelde dit toch meer dan we verwacht hadden. In Arkel hadden we een grote rust in café Ooms.
Na 6 km langs het Merwedekanaal gelopen te hebben bereikten we Meerk...... Na een wipwatermolen kwamen we op een leuk smal asfaltpad langs het water De Oude Zederik. Na stoomgemaal De Hoop ging de al weer wat breder geworden asfaltweg over in een graskade waar langs het water zo leuk tussen het riet stond.
Na Sluis werd stempelpost CR Lekzicht te Ameide bereikt. Toen we later deze plaats uitliepen en we buiten de bebouwde kom kwamen keken we om en zagen links van de weg het bord Tienhoven en rechts het bord Ameide staan.
Nu kwam het mooiste deel voor die dag. Na over twee hekken geklommen te zijn en een dubbele graskade met hoogstaand gras overwonnen te hebben bereikten we een hekje met prikkeldraad. Het overwinnen van de graskade bestond hieruit dat we door het hoge gras zo snel natte voeten kregen. Verder probeerden we zo rustig mogelijk over de graskade te lopen zonder vee te storen. Maar het vee stoorde ons.
Alle koeien op het weiland aan de andere kant van de sloot renden naar ons toe. Misschien kwam dat wel door de aantrekkingskracht van Coos want de koeien waren allen stieren. Na het hekje met prikkeldraad overgeklommen te zijn, vervolgden we over de Langeraksekade waar vlak langs ook de Noordelooskade liep. We vervolgden de Langeraksekade waarbij we langs een eendenkooi liepen.
Eerst bestond deze kade uit een smal graspad dat langzamerhand breder werd. Aan het einde van dit wel 3 km lange graspad, onderbroken door een asfaltweg, sloegen we bij een molen rechtsaf. We klommen weer eens over een hek en op deze graskade lagen twee schapen met hun twee lammetjes. Onopzettelijk werden ze door ons een eind opgejaagd doordat deze graskade zo smal was. Uiteindelijk lukte het ons, door zo veel mogelijk aan de kant van de grasdijk te staan om ze te passeren.
Via het oude vestingplaatsje Nieuwpoort bereikten we de veerpont bij Schoonhoven. Ondanks de lichte regenbuien was er nog vrij veel zon geweest bij een maximum temperatuur van 14 graden.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg