volgend verslag van het Oeverloperpad Naar het overzicht van het Oeverloperpad Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Het Oeverloperpad (1)

ansichtkaart van Hoek van Holland Maandag 27 januari 1986:
Het had 's nachts licht gevroren (ca. 4 graden). Nadat we met de trein naar Hoek van Holland waren gereden begonnen we om 9 uur aan de tocht. Het pad voerde eerst langs de Staelduinse bossen en na het Oranjekanaal werd het echt landelijk. Het leek zelfs of het pad hier dood liep, want aan het eind van het pad lag een hele hoop zand dat daar was neergelegd voor zandophoping. Maar door een hek voerde het pad over een zandweg tussen weilanden verder.
Aan het begin en het eind van de Oranjedijk was een groot hek waar gemakshalve overheen werd geklommen. Na Maasdijk aan onze linkerhand en Maassluis aan onze rechterhand voorbij te zijn gelopen bereikten we een heel leuk, één tegel breed, oud kerkpad door weilanden en kwamen uiteindelijk uit in het schilderachtige plaatsje Maasland.
Nu kwam één van de mooiste trajekten. Eerst liepen we over het Doelpad. Door de vele regen van de voorgaande nagegaan zou het normaal gesproken erg nat en drassig zijn. Door de vorst hadden we hiervan nu geen last. Aan het einde van het Doelpad voerde het pad langs de Middelwatering, een grasdijk, waarbij we af en toe over lage afrasteringen moesten stappen. Via een boogbruggetje bereikten we de Noordvliet met aan onze rechterzijde het natuurgebied de Vlietlanden. Hier was het pad net breed genoeg voor één wandelaar of één fietser.
Het pad ging over in de Duifpolderkade langs de Noordervaart. Ook hier stapten we regelmatig over afrasteringen. Via een oude trambrug bereikten we Schipluiden. Hier hadden we onze grote rust in CR De Vergulde Valk.
Over de Zuidkade bereikten we, voor de tweede keer, één van de prachtigste stukjes van de hele roete, namelijk de Tanthofkade. Hoewel de roete hier niet gemarkeerd is, kan je met behulp van het kaartje van de parkoersbeschrijving de Tanthofkade goed volgen. De Tanthofkade wordt gekenmerkt door weilanden, afgewisseld met wilgen of populieren omzoomd door hekken waar dan overheen geklommen moest worden. Na een asfaltweg liepen we nog éénmaal door een weiland.
Inmiddels dooide het licht en we moesten nu goed opletten waar we onze voeten zetten in verband met de nattigheid. Via een tuincentrum en Overschie bereikten we station Rotterdam Kleiweg waar we die dag onze tocht beëindigden.

Henri Floor & Coos Verburg