Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten WS78 in Bergen op Zoom op 30 november 1985
embleem WS78
Op de voorafgaande vrijdag luidde de weersvoorspelling: regen, sneeuw, ijzel en gladheid door opvriezen. Dit waren belangrijke factoren om dan maar niet helemaal naar Bergen op Zoom te gaan. Toch waren er nog 303 wandelaars en gelet op voornoemde weersvoorspelling viel dit mee. Aangezien bij de start de dooigrens al ruimschoots Bergen op Zoom gepasseerd was, hadden we geen last van gladheid. Daartegenover stond dat het tot 3 uur 's-middags steeds licht bleef motregenen overgaand in mist. Omdat het rond de vijf graden was, voelde dat na de eerste vorstperiode warm aan.
Dit is het wapen van Bergen op Zoom.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Al na 100 m doken we de polder in en liepen langs een dijk waarachter zich het verdronken land van het Markizaat van Bergen op Zoom lag. En we maakten al in een vroeg stadium kennis met het eerste blubberpad, welke blubber verderop een belangrijke stempel op de tocht zou drukken. Na stukjes bos met blubber en polders met lange asfaltwegen bereikten we Woensdrecht. Hier vielen ons de gele pijlen op de weg op met erin een K verwerkt. Vermoedelijk de K van kruisraketten.
We vonden het na l½ uur lopen tijd worden voor de soeppost. Maar de organisatie besliste, anders. Deze was eerst op 12 km te Huijbergen. Nu begon het parkoers echt mooi te worden. Herhaaldelijk dwaalden we door bossen en het bleef een kunst om zo lang mogelijk je voeten op de juiste plaats in de modder te zetten opdat je nog net geen natte voeten opliep. Na ook trajecten met heide bereikten we op 19 km café Hof van Holland met er achter een ruime en gezellig ingerichte zaal in een oude boerderij genaamd "Vaeders Hoefke". Opvallend was, dat sinds lange tijd, de consumpties vlot gehaald konden worden.
Na de grote rust dwaalden we door de uitgestrekte bossen van de Wouwse Plantage en éénmaal troffen we een traject dat leek op de zandvlakte van de Loonse en Drunense duinen.
Op 29 km was de koffiepost. Nu begon het af en toe ook nog heuvelachtig te worden. Om half vijf werden we door twee bestuursleden van RS80 gepasseerd die wij ook al een keer ingehaald hadden. Om zich enigszins te verontschuldigen zeiden ze dat ze bang waren in het donker en daarom wat sneller liepen. Daarop zeiden wij dat dat zeker een reden was dat hun RS80 tochten maar 25 km was.
Op 39 km was de mandarijnenpost. De totale afstand bedroeg 40,840 km. Voor WS78 was dit ook een lustrum omdat dit de 75 ste WS78 tocht was. Er waren nog 18 wande1aars die alle 74 voorgaande tochten hadden gelopen en zij hebben na afloop hun 3000 km speld in ontvangst kunnen nemen.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg